Τι οδήγησε το Euroworking Group να μην δώσει «πράσινο φως» για την επιστροφή της Τρόικας

Τι οδήγησε το Euroworking Group να μην δώσει «πράσινο φως» για την επιστροφή της Τρόικας

Νέο «αγκάθι» τα εργασιακά - Ένα εκατ. Έλληνες θα χάσουν έως 700 ευρώ - Αναιμικά -εκτός από αβέβαια- τα αντίμετρα - Οι διεργασίες θα συνεχιστούν τις επόμενες ώρες και ημέρες

Τι οδήγησε το Euroworking Group να μην δώσει «πράσινο φως» για την επιστροφή της Τρόικας
Οι διεργασίες των επόμενων ωρών και ημερών ανάμεσα στην κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
(ΔΝΤ) θα κρίνουν την επιστροφή της
τρόικας στην Αθήνα ακόμη και από την Δευτέρα με στόχο να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από το Eurogroup
Κλείσιμο
της 7ης Απριλίου. Εν τω μεταξύ, χωρίς συμφωνία για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα ολοκληρώθηκε την Πέμπτη το βράδυ το Euro Working Group των Βρυξελλών
.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε μέσα στην εβδομάδα επιστολή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς με την οποία ζητούσε - κατόπιν επιθυμίας του Αλέξη Τσίπρα - να αλλάξει το πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα και να διαμηνυθεί προς την πλευρά των θεσμών ότι η Ελλάδα δεν δέχεται περικοπή των συντάξεων πριν από το 2020. Ενώ οι ευρωπαίοι ήταν θετικοί σε αυτό το αίτημα, το ΔΝΤ επέμεινε στο πλαίσιο που υπήρχε για την σταδιακή περικοπή των συντάξεων από το 2019 και την ολοκλήρωση της περικοπής το 2020. 

Τα τελευταία ζητήματα που προκαλούν τριβές είναι το λοκάουτ και οι ομαδικές απολύσεις, καθώς το Ταμείο ζητεί να μην υπάρχει η έγκριση από το κράτος, παρά μόνον η υποχρέωση της προειδοποίησης από την πλευρά των επιχειρήσεων. Παράλληλα οι δύο πλευρές συζητούν πώς θα εφαρμοστεί η περικοπή σε δύο φάσεις των συντάξεων τη διετία 2019-2020

Παρά τις διαφορές που απομένουν, πηγές των Θεσμών, μιλώντας στο protothema.gr, επιμένουν ότι «το πακέτο έχει ουσιαστικά συμφωνηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα» και δεν θεωρούν πιθανό να προκύψει κάποια σοβαρή εμπλοκή που θα ανατρέψει πλήρως την πορεία προς την τεχνική συμφωνία. 

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τη διετία 2019-2020 το αφορολόγητο θα υποχωρήσει από τις 8.636 ευρώ στην περιοχή των 6.000 ευρώ μειώνοντας το πραγματικό εισόδημα χαμηλόμισθων και συνταξιούχων ως 700 ευρώ το χρόνο. 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσακαλώτος είχε δηλώσει από το 2016 ότι θα παραιτηθεί αν κοπεί το αφορολόγητο ενώ στις 26 Ιανουαρίου είχε πει ότι η απαίτηση για νομοθέτηση μέτρων το 2019 «ξεπερνάει κατά πολύ το ευρωπαϊκό δημοκρατικό πλαίσιο και τις ηθικές αξίες της Ευρώπης».



Παράλληλα το κούρεμα των συντάξεων θα πλήξει σχεδόν ένα εκατομμύριο Έλληνες σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από την ενημέρωση που έκαναν οι κ.κ. Τσακαλώτου και Αχτσιόγλου στους βουλευτές των ΑΝΕΛ την Πέμπτη. Παράλληλα επιβεβαιώθηκε ότι δεν θα υπάρξει χαλάρωση της λιτότητας ούτε στην αυγή της επόμενης δεκαετίας καθώς η κυβέρνηση συμφώνησε σε πρωτογενή πλεονάσματα πλεονασμάτων 3,5% τουλάχιστον ως το 2021 με την ελπίδα ότι το ζήτημα θα επανεξεταστεί μετά τις γερμανικές εκλογές.

Το θέμα της ΔΕΗ είναι κι αυτό κλεισμένο. Το 17% θα πωληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ ενώ για το νέο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας θα απαιτηθεί η πώληση λιγνιτικών μονάδων. Αποστάσεις από τους χειρισμούς στο θέμα των ενεργειακών φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να κρατά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος για την ώρα δεν εκφράζεται δημόσια.

Σε αντίθεση με τα μέτρα που είναι βέβαια και θα εφαρμοστούν «βρέξει-χιονίσει», τα αντίμετρα εκτός από αβέβαια είναι κατώτερα των προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση και δεν αφορούν άμεσα όσους θα πληγούν από τα μέτρα. Θα ισχύουν από το 2019 μόνο αν η χώρα πιάσει και διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2018. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στα αντίμετρα θα μπορούσαν να υπάρχουν μέτρα όπως τα εξής:
-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά μόλις 250-300 εκατ. ευρώ, δηλαδή ούτε το 10% της βεβαίωσης του φόρου.
-Μείωση του φόρου επιχειρήσεων σε 26% από 29% που είναι σήμερα
- Μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε 20% από 22%
-200 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης και ενοικίου
-Μείωση της εισφοράς των συνταξιούχων για φάρμακα. Σύμφωνα με το σχέδιο η μείωση θα ανέρχεται σε 50% για όσους λαμβάνουν σύνταξη άνω των 700 ευρώ και 100% και όσους παίρνουν λιγότερα από 700 ευρώ
-Πλήρης κάλυψη βρεφονηπιακών σταθμών για όλα τα παιδιά – 150 εκατ. ευρώ
-400-450 εκατ. ευρώ για επίδομα σε 1ο και 2ο τέκνο
-Μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης
-400 εκατ. ευρώ για ανάπτυξη – απασχόληση και βασικές υποδομές.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης