Ανοίγουν τη Δευτέρα οι τράπεζες μετά την αύξηση του ELA

Ανοίγουν τη Δευτέρα οι τράπεζες μετά την αύξηση του ELA

Η ΕΚΤ αύξησε τη ρευστότητα κατά 900 εκατ. ευρώ - Ποσό 180 ευρώ κάθε τρεις ημέρες θα μπορούν να σηκώνουν οι πολίτες από τα ΑΤΜ - Ο Nτράγκι είπε ότι τα capital controls έχουν προστατέψει τους καταθέτες - Χαρακτήρισε απαραίτητη την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους



Ανοίγουν τη Δευτέρα οι τράπεζες μετά την αύξηση του ELA
Σε αύξηση του ορίου έκτακτης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) προχώρησε την Πέμπτη, το Διοικητικό Συμβούλιο της EKΤ. 

Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας ότι το ποσό της αύξησης του ELA ανέρχεται σε 900 εκατ. ευρώ και είναι για μία εβδομάδα, μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο ίδιος είπε ότι τον Ιούνιο έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες καταθέσεις 8,1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα capital controls έχουν προστατέψει τους καταθέτες.

Κλείσιμο
Μάρδας: Από Δευτέρα όλες οι τράπεζες θα είναι ανοιχτές

Έπειτα από την απόφαση της ΕΚΤ για την Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας. επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είχε μεταδώσει νωρίτερα την Πέμπτη το protothema.gr και αφορούσαν στο άνοιγμα των τραπεζών την ερχόμενη Δευτέρα.

Μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο κ. Μάρδας είπε ότι από τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου, όλες οι τράπεζες θα είναι ανοιχτές και οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν στα γκισέ των τραπεζών όλες τις δοσοληψίες.

Παράλληλα, τόνισε πως το ημερήσιο όριο ανάληψης θα παραμείνει στα 60 ευρώ, ωστόσο, διευκρίνισε ότι εάν ένας πολίτης δεν πάρει 60 ευρώ τη Δευτέρα από το ΑΤΜ, θα μπορεί να πάρει 120 ευρώ την Τρίτη. Ουσιαστικά, ο κ. Μάρδας επιβεβαίωσε με τις δηλώσεις του αυτές και την πληροφορία που υπήρχε ότι από την επόμενη εβδομάδα οι πολίτες θα μπορούν να σηκώνουν από τα ΑΤΜ ποσό 180 ευρώ κάθε τρεις ημέρες.

Όσον αφορά στους συνταξιούχους, ο κ. Μάρδας είπε πως θα παίρνουν πάλι τα 120 ευρώ, αλλά σημείωσε ότι αφού ανοίγουν τα ταμεία, η ταλαιπωρία τους θα είναι μικρότερη.

Την ίδια ώρα, διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται πρόβλημα λειτουργίας των θυρίδων. 

«Δεν υφίσταται πρόβλημα λειτουργίας των θυρίδων. Μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει με τη θυρίδα του», είπε χαρακτηριστικά ο  αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας παράλληλα ότι στις 22 Ιουλίου αναμένεται να περάσει μία οδηγία για την εγγύηση των καταθέσεων που θα και «νόμος του κράτους».

Τέλος, γνωστοποίησε πως οι Έλληνες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κάρτα τους στο εξωτερικό, αλλά όχι να πάρουν χρήματα.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι, με Υπουργική Απόφαση, παρατείνεται έως και 19 Ιουλίου 2015 η διάρκεια της τραπεζικής αργίας. 

Οι δηλώσεις Ντράγκι

Νωρίτερα, πάντως, ο Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισε αδιαμφισβήτητο το γεγονός πως χρειάζεται κούρεμα του ελληνικού χρέους, ωστόσο σημείωσε ότι «το θέμα είναι ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να συμβεί αυτό μέσα στα νομικά και θεσμικά όρια».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι οι τράπεζες ήταν αξιόχρεες έναντι εχεγγύων και, όταν αυτό άλλαξε, η ΕΚΤ αποφάσισε να παγώσει τον ELA. Υπήρχαν και χώρες που πρότειναν να μηδενιστεί εντελώς ο ELA, ανέφερε ακόμη.

«Τα πράγματα έχουν αλλάξει με την έγκριση του πακέτου και τις ψηφοφορίες και τη θετική έγκριση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και την ελληνική Βουλή» σημείωσε ο κ. Ντράγκι.
Αναφορικά με το Grexit, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε: «Αυτό που είπα στις συνόδους στις Βρυξέλλες, απευθυνόμενος και σε αυτούς που έλεγαν ότι πρέπει να είχα κόψει τον ELA, ήταν ότι δεν εξαρτάται από την ΕΚΤ για το ποιος είναι μέλος της Ευρωζώνης».

«Υπό την υπόθεση ότι η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης και εάν αυτό επαληθευθεί εξαρτάται απολύτως από την ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα μέλη. Η υπόθεση είναι ότι η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης» είπε ο κ. Ντράγκι.

Σημείωσε, δε, ότι δεν θέλει να σχολιάσει το πρόγραμμα, γιατί βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση.

Είπε, ωστόσο, ότι «στόχος της συμφωνίας είναι να υπάρξει ένα δυνατό πρόγραμμα που προωθεί την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και να είναι βιώσιμο δημοσιονομικά και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα των τραπεζών».

Το «σήμα» της ελληνικής Βουλής

Η ΕΚΤ, μετά την ψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή, έλαβε το σήμα που χρειαζόταν για να αυξήσει την παροχή ρευστότητας και συνεδρίασε, ώστε να διασφαλισθεί ότι τα ελληνικά ομόλογα 3,5 δισ. ευρώ που διακρατά και τα οποία ωριμάζουν στις 20 Ιουλίου θα αποπληρωθούν κανονικά.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ είχε διατηρήσει αμετάβλητο το όριο του ELA στα 88,6 δισ. ευρώ, ενώ έχει αυξήσει και κατά 15% περίπου το «κούρεμα» που εφαρμόζει στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών.

Σε εβδομαδιαία βάση οι τράπεζες χρειάζονται περίπου 500 εκατ. ευρώ για να εξυπηρετούν πολίτες και επιχειρήσεις εντός των υφιστάμενων ορίων των κεφαλαιακών περιορισμών (60 ευρώ ημερήσιο όριο αναλήψεων, εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων 120 ευρώ για συντάξεις, κ.ά.) και πλέον έχουν διαθέσιμα λιγότερα από 200 εκατ. ευρώ. 

Στη βάση αυτή, η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ την Πέμπτη ήταν εξαιρετικά κρίσιμη, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα με τις αναλήψεις μετρητών.

Διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ και από το newmoney.gr εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης