FT: Ένα bank run, όπως τον Φεβρουάριο, μπορεί να προκαλέσει το «Graccident»

FT: Ένα bank run, όπως τον Φεβρουάριο, μπορεί να προκαλέσει το «Graccident»

Υπό τον φόβο του Grexit, «τις ημέρες πριν τη συμφωνία παράτασης περίπου 800 εκατ. ευρώ έφευγαν κάθε μέρα από τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με αξιωματούχους» τονίζει η βρετανική εφημερίδα

FT: Ένα bank run, όπως τον Φεβρουάριο, μπορεί να προκαλέσει το «Graccident»
Προ των πυλών ήταν το bank run λίγο πριν τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων για την τετράμηνη παράταση τον Φεβρουάριο, γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας, τονίζουν οι Financial Times, σε νέο τους δημοσίευμα.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Peter Spiegel, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και υπό τον φόβο του αδιεξόδου οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά απέσυραν 7,6 δισ. ευρώ από τις τράπεζες αφήνοντας μόλις 140,5 δισ. ευρώ σε καταθέσεις, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών.

Κλείσιμο
Αν και οι εκροές καταθέσεων ήταν μικρότερες σε σχέση με τον Ιανουάριο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Αθήνα βρισκόταν πολύ κοντά σε ένα καταστροφικό bank run αφού και τους δύο μήνες οι απόσυρση κεφαλαίων ήταν μεγαλύτερη από την αντίστοιχη τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 (15,9 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Υπό τον φόβο του Grexit, «τις ημέρες πριν τη συμφωνία παράτασης περίπου 800 εκατ. ευρώ έφευγαν κάθε μέρα από τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με αξιωματούχους» τονίζει η βρετανική εφημερίδα.

«Η κατάσταση των τραπεζών γινόταν ιδιαίτερα επιτακτική κι αυτός ήταν ο μεγαλύτερος καταλύτης πίσω από την συμφωνία» δήλωσε στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης