Το ξεκαθάρισε ο Βαρουφάκης στον Ντάισελμπλουμ: Μιλάμε μόνο με Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ

Το ξεκαθάρισε ο Βαρουφάκης στον Ντάισελμπλουμ: Μιλάμε μόνο με Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ

Η Αθήνα «ξέκοψε» ότι δεν θα δεχτεί να επιστρέψει η Τρόικα, αλλά ζητά συνολική αναδιαπραγμάτευση του προγράμματος

Το ξεκαθάρισε ο Βαρουφάκης στον Ντάισελμπλουμ: Μιλάμε μόνο με Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ
Σκηνικό «ψυχρού πολέμου» -αν όχι ρήξης- φαίνεται να διαμορφώνεται στις σχέσεις της χώρας με τους δανειστές, μετά τη συνάντηση Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ. 

Περισσότερα απ' όσα κατέγραψαν οι κάμερες στις επίσημες δηλώσεις των δύο ανδρών στο υπουργείο Οικονομικών, φαίνεται ότι κρύβει η εικόνα του εντελώς αγέλαστου σε όλη τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Γερούν Ντάισελμπλουμ, η τελευταία κουβέντα που είπε (άγνωστο τι) στο αυτί του Γιάννη Βαρουφάκη τη στιγμή της χειραψίας τους για τους φωτογράφους, και τα δευτερόλεπτα αμηχανίας που ακολούθησαν και φάνηκαν ατελείωτα στο διάδρομο του υπουργείου, περιμένοντας ο ένας το ασανσέρ, για να ανέβει στο γραφείο του στον 6ο όροφο και ο άλλος για να κατέβει στο ισόγειο και να φύγει από το υπουργείο, χωρίς να ανταλλάξουν ούτε μία κουβέντα, ούτε ένα «γεια»...

Το σίγουρο είναι ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες, αλλά και την επίσημη ενημέρωση που ακολούθησε, η ελληνική πλευρά άνοιξε τα χαρτιά της και «ξέκοψε» ότι δεν θα δεχτεί να επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα, αλλά ζητά συνολική αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος.

Κλείσιμο
Ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν δεσμεύτηκε για τίποτα και άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τις  αποφάσεις που θα ληφθούν μέσα στον επόμενο ένα μήνα.

Οι επόμενες μέρες και συναντήσεις εντός και εκτός Ελλάδος μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής και το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου θα δείξουν αν τελικώς θα υπάρξει ρήξη ή δεν θα «σπάσει το σχοινί».

Ο πρόεδρος του Eurogroup έφυγε τρέχοντας από το υπουργείο Οικονομικών, έχοντας προλάβει να ακούσει από τον κ. Βαρουφάκη, μέσα σε μία ώρα που διήρκεσε η συνάντηση, ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να συνομιλεί μόνο με τους κυρίους Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ (δηλαδή ζητά πολιτική διαπραγμάτευση) και δεν δέχεται πια να συνομιλεί με τους... υπαλλήλους «της Επιτροπής, η οποία είναι εντεταλμένη από ένα πρόγραμμα, το οποίο έχουμε ήδη απορρίψει».

Μετά τα τυπικά καλωσορίσματα, ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης προς τον ελληνικό λαό και στους εταίρους, να τηρήσει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και «μικρά πρωτογενή πλεονάσματα στο διηνεκές».

Στη συνέχεια όμως άρχισε να μιλά με αποφασιστικότητα -χωρίς να χάνει στιγμή το χαμόγελό του-, λέγοντας ότι «το κράτος έχει συνέχεια, αλλά αυτό που δεν θα δεχθούμε να έχει συνέχεια είναι η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση του αποπληθωρισμού και του μη βιώσιμου χρέους».

Με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ενώπιον του κ. Ντάισελμπλουμ ότι «η κυβέρνηση αυτή εκλέχθηκε στη βάση της αναλυτικής αμφισβήτησης της βάσης αυτού του προγράμματος».

Τόνισε ότι «δεν μπορούμε και να πληρώνουμε τα χρέη μας και να βγούμε από την ύφεση». Άφησε ανοικτό «παράθυρο» όμως και για μία «συνεργασία, για να πείσουμε τους εταίρους μας ότι το κοινό μας συμφέρον εξυπηρετείται μέγιστα από μια νέα συμφωνία, η οποία θα προκύψει από διαβουλεύσεις με γνώμονα το κοινό συμφέρον».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ φάνηκε πως... έπαιζε «εκτός έδρας» και ερχόταν σε δύσκολη θέση στις δημόσιες δηλώσεις του. Τόνισε ότι «είναι διττός ο στόχος της επίσκεψής μου, δηλαδή να ακούσω τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να εξηγήσω τις απαιτήσεις της ευρωζώνης».

Αναφέρθηκε μάλιστα και στην απόφαση του Eurogroup του 2012 και τη δέσμευση του Συμβουλίου να συνεχίσει να δίνει επαρκή στήριξη στην Ελλάδα υπό τον όρο συμμόρφωσης με το πρόγραμμα.

Διαβάζοντας ένα κείμενο που είχε ετοιμάσει από πριν, είπε ότι «καταλάβαμε ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει».

Όσον αφορά στη στάση των Ευρωπαίων και τις δικές τους αποφάσεις, είπε ότι «θα αποφασίσουμε ως εταίροι» και έδειξε ότι είμαστε ακόμα στα πρώτα βήματα, λέγοντας πως «βρισκόμαστε εντός προγράμματος, δεν υπάρχουν ακόμα συμπεράσματα, αλλά συζητήσαμε για ενδεχόμενες λύσεις. Εναπόκειται κατ' αρχάς στην ελληνική κυβέρνηση να καθορίσει τις θέσεις της, δεν υπάρχει τελική απόφαση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης