Λαυρεντιάδης : Σχέδια και υπεραξίες με το… καλημέρα στην ΒΦΛ

Λαυρεντιάδης : Σχέδια και υπεραξίες με το… καλημέρα στην ΒΦΛ

Επί μια δεκαετία ο επιχειρηματίας κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης στόχευε στην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων επειδή με τις εγκαταστάσεις ( λιμάνι + εργοστάσιο ) στην Καβάλα προσέφερε στην Νεοχημική χαμηλό κόστος παραγωγής και μεταφοράς. 

Από το 1999 λοιπόν, η  Νεοχημική είχε στο στόχαστρο  την ΒΦΛ καθώς όπως έλεγε ο  κ. Λαυρεντιάδης στους συνεργάτες το

Λαυρεντιάδης  : Σχέδια και υπεραξίες με το… καλημέρα στην ΒΦΛ

Επί μια δεκαετία ο επιχειρηματίας κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης στόχευε στην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων επειδή με τις εγκαταστάσεις ( λιμάνι + εργοστάσιο ) στην Καβάλα προσέφερε στην Νεοχημική χαμηλό κόστος παραγωγής και μεταφοράς. 

Κλείσιμο

Από το 1999 λοιπόν, η  Νεοχημική είχε στο στόχαστρο  την ΒΦΛ καθώς όπως έλεγε ο  κ. Λαυρεντιάδης στους συνεργάτες του «Εάν η εταιρεία βγει προς πώληση τότε θα εκδηλώσουμε ενδιαφέρον.»  

Τελικώς, μετά από  διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν  το περασμένο Πάσχα, η ιστορική ΒΦΛ  πέρασε στο Fund Lamda Partners έναντι 85,9 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία της πώλησης είχε ξεκινήσει από την βρετανική Rotchild τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2008 όταν είχαν εμφανιστεί 40 εταιρείες. Τελικώς, από το Πάσχα, στις διαπραγματεύσεις παρέμεινε μόνο η Lamda Partners.                      

Στόχος  η ανάκαμψη της  αγοράς λιπασμάτων στο β εξάμηνο   

Η επένδυση της Lamda Partners ( fund στο οποίο συμμετέχει ο κ. Λαυρεντιάδης ) αποτελεί την πρώτη επένδυση  στην Ελλάδα. «Στόχος είναι η απόσβεση της επένδυσης μας. Η αγορά λιπασμάτων βρίσκεται σε συνεχή κάμψη από την περυσινή περίοδο, ωστόσο στο β εξάμηνο αναμένουμε άνοδο των τιμών», τονίζει στο protothema.gr ο κ. Γιάννης Παπαβασιλείου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Partners.  

 Συνεπώς  ένα γύρισμα της αγοράς των  λιπασμάτων θα προσφέρει υπεραξίες  στην Lamda με το … καλημέρα  

Επιπρόσθετα, οι  εγκαταστάσεις της ΒΦΛ στην Καβάλα δίνουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα  στην Lamda ενώ η γεωγραφική  θέση της εταιρείας είναι κομβική για την επέκταση της στην αγορά των Βαλκανίων.       

Όπως συμπληρώνει  ο κ Παπαβασιλείου, «η Lamda δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής. Αντίθετα, οι επενδύσεις θα είναι μεγάλες και θα αποβούν εις όφελος της τοπικής κοινωνίας της Καβάλας.                

Ενεργό  το project της παραγωγής ρεύματος  

 Η ΒΦΛ πέρυσι πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 213 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων 32,9 εκατ. ευρώ, βαρύνεται με συσσωρευμένες ζημιές 108,5 εκατ.ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 190 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 73,5 εκατ.ευρώ προς τράπεζες. Ας σημειωθεί ότι οι συνολικές υποχρεώσεις των 100 εκατ. ευρώ είναι ρυθμισμένες από πέρυσι με τις Τράπεζες.   

Η ΒΦΛ αποτελεί την πρώτη μεγάλη επένδυση του Lamda Partners που συστήθηκε πέρυσι, μετά την αποχώρηση του επιχειρηματία  από το μάνατζμεντ της Alapis. Εξαρχής, ένας από τους στόχους των επικεφαλής του private equity fund ήταν η απόκτηση και ανασυγκρότηση βιομηχανιών στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.  

Σε ό,τι αφορά την άδεια ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 440 mw που έχει εξασφαλίσει η ΒΦΛ ( Edison – Ελληνική Τεχνοδομική - BΦΛ ) εκπρόσωπος της κοινοπραξίας δηλώνει ότι το project παραμένει εν ισχύ.  

Εξάλλου, οι  ιδιόκτητες λιμενικές της εγκαταστάσεις, την  καθιστούν ιδανικό τερματικό  σταθμό και σταθμό αποθήκευσης φυσικού  αερίου για τη περιοχή της Β. Ελλάδας  και όχι μόνο. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης