Αγωνία για το μέλλον της Αργεντινής

Αγωνία για το μέλλον της Αργεντινής

Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας αξιολόγησε την πιστοληπτική ικανότητα της ο Standard & Poors - Απορρίφτηκε η πρόταση δανεισμού – Αντιμέτωπη  με τον εφιάλτη της αδυναμίας πληρωμής

Αγωνία για το μέλλον της Αργεντινής
Ώρες αγωνίας περνά η Αργεντινή, η οποία βρίσκεται υπό το φόβο της αδυναμίας αποπληρωμής του χρέους της και μιας επακόλουθης χρεοκοπίας.  

Ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής, Άξελ Κισίλοφ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα δεν έχει αθετήσει τους όρους του χρέους της, επαναλαμβάνοντας ότι έχει αποστείλει τις απαιτούμενες πληρωμές στα μέλη της διοίκησης των τραπεζών.

Ο Κισίλοφ έκανε αυτά τα σχόλια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το προξενείο της Αργεντινής στη Νέα Υόρκη, έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές που επιδιώκουν την πλήρη αποπληρωμή των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της χώρας.
Ωστόσο, οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία που να επιτρέπει μία λύση όσον αφορά το χρέος της χώρας, δήλωσε ο Κισίλοφ.
Κλείσιμο

Χωρίς την επίτευξη συμφωνίας, η Αργεντινή θα βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής των ομολόγων μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (07:00 ώρα Ελλάδος), αφού ο δικαστικός διαμεσολαβητής στην υπόθεση χρέους της χώρας έχει διατάξει τα μέλη της διοίκησης των τραπεζών να μην μεταβιβάσουν τις πληρωμές στους άλλους πιστωτές της Αργεντινής, μεταδίδει το πρακτορείο Ειδήσεων Ρόιτερς.
 
Ο Αμερικανός δικαστικός διαμεσολαβητής στην υπόθεση χρέους της Αργεντινής, Ντάνιελ Πόλακ, δήλωσε ότι δεν επετεύχθη συμφωνία την Τετάρτη και «η Δημοκρατία της Αργεντινής σύντομα θα βρίσκεται σε επικείμενη αδυναμία πληρωμής».

Ο Πόλακ πρόσθεσε ότι η αδυναμία πληρωμής «δεν αποτελεί μία απλή ‘τεχνική’ κατάσταση, αλλά ένα αληθινό και οδυνηρό γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στους ανθρώπους», συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της Αργεντινής, των ομολογιούχων και των πιστωτών.
«Οι πολίτες της Αργεντινής θα είναι το πραγματικό και απόλυτο θύμα», είπε. «Οι πλήρεις συνέπειες της αθέτησης δεν είναι προβλέψιμες, αλλά σίγουρα δεν είναι θετικές», τόνισε.

Νωρίτερα, ο οίκος αξιολόγησης S&P κήρυξε την Αργεντινή σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Το κρατικό αξιόχρεο της Αργεντινής, που βρισκόταν στη βαθμίδα CCC-, που κατά τον S&P αποτελεί κερδοσκοπική τοποθέτηση ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους επενδυτές, υποβαθμίστηκε πλέον στην κατηγορία SD (Selective Default, «επιλεκτική χρεοκοπία», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί ο οίκος), όπως ανέφερε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα απόψε.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης