ΔΕΗ: Νέα, αναδρομική αύξηση στους λογαριασμούς

ΔΕΗ: Νέα, αναδρομική αύξηση στους λογαριασμούς

- Τουλάχιστον 18 ευρώ ανά τετράμηνο η ελάχιστη επιβάρυνση για το μέσο καταναλωτή
- Το τέλος ΑΠΕ ανεβαίνει απο 9,53 ευρώ σε 20,80 ευρώ η μεγαβατώρα
- Κι αυτή την αύξηση τη "ρίχνουν" στο μνημόνιο

ΔΕΗ: Νέα, αναδρομική αύξηση στους λογαριασμούς
Τις νέες τιμές για το ειδικό τέλος ΑΠΕ ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το οποίο επιφέρει αύξηση της τάξης του 120% στους οικιακούς καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, για τους καταναλωτές υψηλής τάσης δηλαδή τις βιομηχανίες, το ειδικό τέλος (ΕΤΜΕΑΡ) αυξάνεται μεσοσταθμικά στα 14,96 ευρώ / MWh, από 9,3 ευρώ / MWh προηγουμένως,

Στους οικιακούς καταναλωτές, το τέλος ανεβαίνει από τα 9,53 στα 20,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για έναν τυπικό οικιακό καταναλωτή (τετραμηνιαία κατανάλωση 1600 kWh), όπως επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ, η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ αντιστοιχεί σε περίπου 18 € (προ ΦΠΑ) επιπλέον, ανά τετράμηνο.

Κλείσιμο
Όπως επισημαίνει η ΡΑΕ στην ανακοίνωσή της, οι παραπάνω τιμές προέκυψαν λαμβάνοντας υπόψιν τα ακόλουθα στοιχεία:

α)  Τις εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ και του ΥΠΕΚΑ, όσον αφορά την εξέλιξη του σωρευτικού ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ στο 2ο εξάμηνο του 2013 και στη διάρκεια του 2014.

β)  Το επίσημο σενάριο του ΥΠΕΚΑ για το ρυθμό αποκλιμάκωσης, και εν τέλει το μηδενισμό (στο τέλος του 2014), του ως άνω σωρευτικού ελλείμματος, όπως προκύπτει κι από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας μας.

γ)  Τον τρόπο κατανομής του ως άνω στόχου μείωσης του ελλείμματος στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών, βάσει της μεθοδολογίας που περιγράφει η Υπουργική Απόφαση Δ5-ΗΛ/Β/Φ.1.20/οικ.290/08.01.2013 (ΦΕΚ Β’ 10/09.01.2013)


Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης