Σαφάρι με 5 μέτρα για τους φοροφυγάδες - Στόχος να βρεθούν 2 δισ. για να χρηματοδοτηθούν πρόσθετες παροχές

Σαφάρι με 5 μέτρα για τους φοροφυγάδες - Στόχος να βρεθούν 2 δισ. για να χρηματοδοτηθούν πρόσθετες παροχές

Τι σημαίνουν για τον προϋπολογισμό και την τσέπη μας οι απώλειες στις εισπράξεις ΦΠΑ

eforia-1
Ο κρατικός κορβανάς έκλεισε και το κλειδί το κρατούν οι Οίκοι αξιολόγησης, τουλάχιστον μέχρι να μας δώσουν την επενδυτική βαθμίδα! Για να χρηματοδοτούν πρόσθετες παροχές και μέτρα η κυβέρνηση θα πρέπει να εξοικονομήσει χρήματα από το φοροδιαφυγή και συγκεκριμένα να μειώσει κι άλλο το κενό των εισπράξεων στο ΦΠΑ. Όλα τα άλλα πάνε στον αγώνα για την επιτευξη και διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το λεγόμενο “κενό” ΦΠΑ, αφορά στη διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Επι της ουσίας, αποτυπώνει το στιγμα της φοροδιαφυγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε ότι από τα 3,1 δισ. ευρώ που ήταν το κενό ΦΠΑ στη χώρα μας το 2020, ένα τμήμα αφορά τις φοροαπαλλαγές του ΦΠΑ και τους μειωμένους συντελεστές και τα υπόλοιπα από τις απάτες, τη φοροδιαφυγή και τις πτωχεύσεις. Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια Έκθεση της Κομισιόν για το “κενό” ΦΠΑ στις χώρες της Ε.Ε., η Ελλάδα στο διάστημα 2016- 2019 ειχε απώλειες ΦΠΑ σχεδόν 21 δισ ευρώ! Με βάση όμως τα τελευταία στοιχεία της Ε.Ε. για το 2020, η λήψη μέτρων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής σε συνδυασμό με την αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών, που ξεκίνησε την περίοδο της πανδημίας, συνέβαλαν στον περιορισμό του κενού ΦΠΑ το 2020 στο 19,7% από 23,4% το 2019. Με συντηρητικές εκτιμήσεις το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκτιμά οτι σήμερα, το “κενό” ΦΠΑ 15% και από το 2019 ως σήμερα έχουμε ένα... “κέρδος” 2 δισ ευρώ από το ΦΠΑ κι άλλα 500 εκ ευρώ από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων (αφού μειώνεται η αποκρυπτέα φορολογική ύλη), δηλαδή συνολικά 2,5 δισ ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο βάζει τώρα ένα νέο φιλόδοξο στόχος να μειώσει το κενό ΦΠΑ στον ευρωπαϊκό μέσο ορο, δηλαδή στο 9% εως το 2026 βάζοντας στα ταμεία άλλα 2 ευρω. Έτσι θα έχει εξοικονομήσει συνολικά 4,5 δισ ευρώ μέσα σε 6-7 χρόνια από τις απώλειες ΦΠΑ.

Απο αυτό το κουμπαρά πτης πάταξης της φοροδιαφυγής μπορούν να χρηματοδοτηθούν νέα μέτρα με τις ¨ευλογίες” της Κομισιον και των Οίκον αξιολόγησης. Για παράδειγμα, μια μόνιμη μείωση συντελεστών ΦΠΑ κατά 1 μονάδα, έχει κόστος γύρω στο 1,5 δισ ευρώ ενώ με 2 μπορεί να προχωρήσεις και μια νέα πρόσθετη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Κλείσιμο
Τα μέτρα και τα νέα ψηφιακά εργαλεία που σχεδιάζει να ενεργοποιήσει η Κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να συντελέσουν στον περαιτέρω περιορισμό της φοροδιαφυγής κι άρα στην περαιτέρω μείωση του κενού ΦΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό ήδη το επόμενο χρονικό διάστημα σχεδιάζονται παρεμβάσεις όπως:

• ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS έως την Άνοιξη του 2024
• καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων (myData),
• επέκταση της υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους λοιπούς κλάδους της λιανικής αγοράς,
• πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων μέσω πιστωτικών καρτών και η
• υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής και την αύξηση του προστίμου για αγορές με μετρητά άνω των 500 ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα:

Δεν του έδιναν άσυλο και πήγε να ανατινάξει νοσοκομείο - Βίντεο από την έκρηξη που συγκλόνισε το Λίβερπουλ

Βίντεο: Ο Κασσελάκης λέει στις κάμερες να μην τον ακολουθήσουν και μπαίνει με δικό του συνεργείο σε σπίτι πλημμυροπαθή

Η τροπική καταιγίδα Φιλίπ σαρώνει τη Γουαδελούπη

Περιφερειακές
 & Δημοτικές Εκλογές 2023

Πώς ψηφίζω & Πού ψηφίζω: Μάθετε πού και πώς ψηφίζετε βήμα-βήμα.
Οδηγός για τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές 2023
Όλες οι Ειδήσεις για τις Δημοτικές Εκλογές 2023
- Δείτε LIVE τα αποτελέσματα των Περιφερειακών & Δημοτικών Εκλογών 2023
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης