Ξεκίνησε η μετακόμιση των συλλογών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Ξεκίνησε η μετακόμιση των συλλογών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Ιστορική μετεγκατάσταση που χρειάστηκε τρία χρόνια προετοιμασίας – Θα ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες – Ιδιαίτερη μέριμνα για τις ειδικές συλλογές με τα σπάνια και πολύτιμα χειρόγραφα και αρχεία

Ξεκίνησε η μετακόμιση των συλλογών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος
Στο νέο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μεταφέρονται εκατοντάδες χιλιάδες τεκμήρια του Ελληνισμού, που βρίσκονταν μέχρι τώρα στο Βαλλιάνειο, στο Κέντρο της Αθήνας και  στο κτίριο της Βιβλιοθήκης στο Βοτανικό. 

Η ιστορική μετεγκατάσταση, που ξεκίνησε στις 8 Ιανουαρίου, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες. Χρειάστηκαν τρία χρόνια εντατικής προετοιμασίας για τη μεταφορά των συλλογών και των υπηρεσιών, κατά τη διάρκεια των οποίων εκτελέστηκαν 50 υποέργα, ιδιαίτερα απαιτητικά. 


Πώς γίνεται η μεταφορά των τεκμηρίων
Κλείσιμο

Η μεταφορά των συλλογών είναι ένα έργο δύσκολο και πολύπλοκο, καθώς πρέπει να εξασφαλίζει την ελάχιστη δυνατή καταπόνηση των συλλογών και τη μέγιστη ασφάλειά τους, με βάση τις διεθνείς καλές πρακτικές. Ο συντονισμός ανήκει στην Διατμηματική Ομάδα Μεταφοράς, που αποτελείται από πολιτικό μηχανικό, συντηρητές βιβλιακού και αρχειακού υλικού και διοικητικό προσωπικό.

Η διαδικασία μεταφοράς γίνεται κυρίως με τροχήλατες βιβλιοθήκες, που έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα για να απορροφούνται οι κραδασμοί και να μην μετατοπίζεται το υλικό.  Χρησιμοποιούνται, επίσης, πλαστικά και ξύλινα κιβώτια, καθώς και χαρτοκιβώτια. Όπου υπάρχουν σκαλοπάτια και κλιμακοστάσια, αξιοποιούνται ειδικές ράμπες με κατάλληλη κλίση για την ασφαλή μετακίνηση των τροχήλατων βιβλιοθηκών.



Οι τροχήλατες βιβλιοθήκες στο κεντρικό αναγνωστήριο στο Βαλλιάνειο 



Πώς γίνεται η μεταφορά από τα βιβλιοστάσια

Στα βιβλιοστάσια, κάθε ράφι ταυτοποιείται ηλεκτρονικά. Μετά, οι ειδικοί το τοποθετούν στην τροχήλατη βιβλιοθήκη, που μόλις γεμίζει, κλείνει και σφραγίζεται, υπό την επίβλεψη υπαλλήλου της Εθνικής Βιβλιοθήκης. 

Η τροχήλατη βιβλιοθήκη τοποθετείται σε φορτηγό, εντός του οποίου επικρατούν ελεγχόμενες κλιματικές συνθήκες και μεταφέρεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συνοδεία υπαλλήλου της ΕΒΕ. Στη νέα του στέγη επανατοποθετείται και ελέγχεται εκ νέου.

 
Τοποθέτηση στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης


Στα θησαυροφυλάκια το πολύτιμο υλικό

Οι ειδικές συλλογές, σπανίων και πολυτίμων χειρογράφων και αρχείων θα φυλάσσεται σε τέσσερα θησαυροφυλάκια, που θα διαθέτουν κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας, φωτισμού και ασφάλειας. 



Εγκιβωτισμός πολύτιμων βιβλίων 

Συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα 


Το έργο, προϋπολογισμού 500 χιλιάδων ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ελληνικό κράτος. Στη διαδικασία ενεπλάκησαν πάνω από 150 υπάλληλοι της ΕΒΕ και 400 εξωτερικοί συνεργάτες,  χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους 5 εκατ. ευρώ και την έκτακτη επιχορήγηση του Ελληνικού Κράτους, ύψους 5,2 εκατ. ευρώ. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης