Τα ροδάκινα που ωρίμασαν

Τα ροδάκινα που ωρίμασαν

Τέλειωσε θεολόγος. Ασχολείται με τη φωτογραφία και το video. Του αρέσει να χορεύει. Εξασκείται συστηματικά στο μπαλέτο, το σύγχρονο χορό και το brazilian jiu jitsu. Σκηνοθετεί μικρού μήκους ταινίες. Τρέχει μαραθώνιο.  Στα 29 του χρόνια έβγαλε το πρώτο του μυθιστόρημα

Τα ροδάκινα που ωρίμασαν
Το βιογραφικό του –στο βιβλίο του- δύο γραμμές όλες και όλες κάτω από μια ασπρόμαυρη φωτογραφία με εκείνον να κοιτά μέσα από το φακό. «Ο Ευριπίδης Μακρής γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Νοεμβρίου 1989». 

Η ηλικία στο μυθιστόρημα του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα είναι το πρώτο που προσέχεις. Για τα υπόλοιπα, ρωτάς τον Σπύρο – τον Σπύρο Παπαϊωάννου, τον εκδότη του από τον Μωβ Σκίουρο της Πλατείας Καρύτση. Και ο Σπύρος θα σου πει τα καλύτερα μιας και είχε την χαρά της ανακάλυψης του 29χρονου συγγραφέα καθώς ανέλαβε πέραν όλων των άλλων την τυπογραφική και φιλολογική επιμέλεια, ενώ η Χριστίνα  Χαραλαμποπούλου – η σύντροφος του Σπύρου στη ζωή και στις εκδόσεις-  είχε την ευθύνη της συνολικής σχεδίασης της έκδοσης. 

Ας πάμε, όμως, από την αρχή. Το βιβλίο ονομάζεται «Ροδάκινα»: «Σ' ερωτεύτηκα μέσα από μια φωτιά, τόσο ισχυρή, που στο φιλί παρέδωσα κάθε ίχνος ορίων, κάθε ορίζουσα, κάθε επίταξη, επιταγή ή λύτρωση. Τόσα όνειρα παρέμεναν ανεκπλήρωτα κι εγώ σαρκωνόμουν και μορφωνόμουν προς το εσώτερο, ίδιος μεγάλος ερωτικός, προς το παν το δικό σου. Σ' ερωτευόμουν στη σκέψη την αναπότρεπτη, στα φεγγίσματα, που ανακάλυπτα τις μέρες. Σ' ερωτευόμουν για την ακαριαία συσπείρωση του δικαίου στον καυτό ήλιο, που συναντούσα στα γκρεμισμένα, από καιρό κι ανθρώπους, κάστρα. Σ' ερωτευόμουν πάντα μια μέρα πριν φανείς στα μάτια μου και σ' ερωτευόμουν στο απαρηγόρητα τρυφερό γιασεμί, που ανήκει πάντα στις μακρόπνοες νύχτες και στο πλέγμα του αδιάβατου» ( το κείμενο που φιλοξενείται στο οπισθόφυλλο).

Κλείσιμο
Ας πάμε, όμως, λίγο παρακάτω στα πιο προσωπικά του συγγραφέα. Αρχίζοντας από την γειτονιά των φίλων, το facebook.  Από εκεί ανασύρω μια ανάρτηση του συγγραφέα: «Αγαπημένοι φίλοι,

Είμαι γεμάτος πρωτόγνωρα συναισθήματα γιατί η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι πλέον γεγονός. Παράλληλα νιώθω ότι απέκτησα παιδί και κάπως έτσι είναι τελικά, γιατί τα "Ροδάκινα" έχουν ό,τι τους έδωσα συνειδητά κι ό,τι μου πήραν ασυνείδητα. Φεύγοντας από εμένα ήταν ήδη ένας αυτόνομος οργανισμός που περιμένει να ωριμάσει στα χέρια σας.

Μετά από μια πορεία ενός χρόνου-χωρίς ίχνος φιλοφρόνησης- νιώθω τυχερός που ο Σπύρος και η Χριστίνα αποφάσισαν το σπίτι για τα "Ροδάκινα" να είναι ο Μωβ Σκίουρος. Εκεί πήραν τη μορφή τους με την επιμέλεια του κειμένου από τον Σπύρο και την ιδέα για το εσωτερικό του εξωφύλλου, την ιδιαίτερη σελιδοποίηση της Χριστίνας και επίσης εκεί στολίστηκε, με την αισθητική επιμέλεια του Πασχάλη και της Μιχαήλας. Τους ευχαριστώ και τους τέσσερεις ειλικρινά, εξίσου και απεριόριστα.

Για τα "Ροδάκινα" θα πω δυο πράγματα που βρίσκω σημαντικά: Είμαι ειλικρινής με το συναίσθημα και με τη σκέψη που αποτυπώνεται μέσα στο βιβλίο και δεν περισσεύει καμία λέξη, όπως στη μουσική δεν περισσεύει καμία νότα, αλλά όλες λειτουργούν αρμονικά. Έτσι έχω επιλέξει κάθε λέξη με ακρίβεια για το ύψος και το βάθος της.

Τα βιβλία δεν είναι για τις βιτρίνες, είναι για τις τσέπες, τις τσάντες, τα κρεβάτια και τις καρδιές μας, γι' αυτό θα ήταν χαρά μου να διαβάσετε τα "Ροδάκινα" που είναι πλέον στα βιβλιοπωλεία. Βρείτε τα στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία ή παραγγείλετέ τα σε όποιο βιβλιοπωλείο σας εξυπηρετεί. Κάποια στιγμή θα ακολουθήσει και παρουσίαση του βιβλίου και θα έχουμε να πούμε και άλλα και πολλά, γιατί θα έχουμε χαρά και γιορτή. Μέχρι τότε να αγαπιόμαστε και καλή αντάμωση! 

Σας φιλώ
ΕΜ»

Αλλά, ποιος είναι ο Ευριπίδης Μακρής;  Φιλοξενώ εδώ, ένα βιογραφικό του γραμμένο από τον ίδιο: «Ονομάζομαι Ευριπίδης Μακρής και γεννήθηκα στην Αθήνα στις 2 Νοεμβρίου 1989. Αποφοίτησα από το τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Κατά την περίοδο των σπουδών μου δούλεψα στη Levi’s ως πωλητής και στη συνέχεια στη Village Bowling στην υποδοχή παίζοντας παράλληλα αγωνιστικά στον σύλλογο της Village. Εξετάστηκα επιτυχώς - κλασικό και σύγχρονο χορό- στις εισαγωγικές εξετάσεις του υπουργείου πολιτισμού για τις επαγγελματικές σχολές χορού. Σκηνοθέτησα και συμμετείχα στην ταινία μικρού μήκους video dance « Un Día », η οποία συμμετείχε στο Athens Video Dance Project (2014) στην κατηγορία των πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών. Τον Μάρτιο του 2016 συμμετείχα στο 3ο Φεστιβάλ Νέων χορογράφων στο έργο «lacrimal» σε χορογραφία Χάρη Κούσιου. Τον Ιούνιο του 2016 εξετάστηκα επιτυχώς στο δίπλωμα Ιntermediate της Royal Academy Of Dance στο μπαλέτο με βαθμό distinction (85/100). Ήμουν μέλος της ομάδας παραγωγής των ταινιών «807» (συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Δράμας 2012), «Σφιχταγκάλιασμα» (2013) και «Κύβος» (Χρυσός Διόνυσος στο Φεστιβάλ Δράμας 2016) του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Σκούρα. Τον Οκτώβριο του 2017 ταξιδέψαμε με τον σκηνοθέτη σε Ιταλία, Τσεχία και Γαλλία για να μαγνητοσκοπήσουμε υλικό για ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη σε παραγωγή Cosmote TV.

Ως φωτογράφος κάλυψα το ΕΠΙΤΟΠΟΥ 2017, καλλιτεχνικό δρώμενο που λαμβάνει χώρα στην Άνδρο, κάνοντας παράλληλα ένα προσωπικό φωτογραφικό project ακολουθώντας καθ’ όλη
τη διάρκεια του δρώμενου έναν εικαστικό. Ως φωτογράφος επίσης κάλυπτα δράσεις του Ερυθρού Σταυρού του τμήματος Πειραιά, του τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας, όπου υπήρξα εθελοντής ως καθηγητής παιδιών Γυμνασίου και μέλος της ομάδας πολιτιστικών δράσεων για εφήβους τη διετία 2012-2014. Τον Απρίλιο του 2016 ολοκλήρωσα εξάμηνο πρόγραμμα επιμόρφωσης εξ αποστάσεως του ΕΚΠΑ με τίτλο «Επιμέλεια και Διόρθωση κειμένου». Τον Απρίλιο του 2017 ολοκλήρωσα τη στρατιωτική μου θητεία υπηρετώντας τιμητικά ως υποδεκανέας και γραφέας του 4ου Γραφείου (Οικονομικές Υπηρεσίες) της μονάδας μου. Τον Δεκέμβριο του 2017 εκδόθηκε το πρώτο μου μυθιστόρημα με τίτλο «Ροδάκινα» από τις εκδόσεις «Μωβ Σκίουρος». Τον Ιανουάριο του 2018 έγραψα και σκηνοθέτησα την πρώτη μου ταινία μικρού μήκους μυθοπλασίας με τίτλο «Σήμερα είναι Πέμπτη» και πρωταγωνίστρια την Ειρήνη Φαναριώτη. Παράλληλα, από τον Απρίλιο του 2017 έχω ιδρύσει μια εταιρεία, όπου αναπτύσσω ένα social media για τις τέχνες. Τέλος, είμαι εθελοντής πρώτων βοηθειών του Ερυθρού Σταυρού. Συμμετέχω στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας έχοντας τρέξει στους αγώνες των 5 χλμ. , των 10 χλμ. και της κλασικής διαδρομής του μαραθωνίου δρόμου. Συστηματικά εξασκούμαι στο μπαλέτο, το σύγχρονο χορό και το brazilian jiu jitsu».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης