Δύο ταινίες για τον Δεκαπενταύγουστο

Δύο ταινίες για τον Δεκαπενταύγουστο

Οι προσευχές, το τάμα και το θαύμα. Τήνος, Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο. Ελένη Καστάνη και Έλλη Λαμπέτη με διαφορά 43 χρόνων

Δύο ταινίες για τον Δεκαπενταύγουστο
Η Ελένη Καστάνη -43 χρόνια μετά- μας θυμίζει ξανά την Έλλη Λαμπέτη με τον μικρό Βασιλάκη Καΐλα στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη – ένα εμβληματικό αστικό δράμα- «Το τελευταίο ψέμα». 

Οι προσευχές της Ελένης Καστάνη στην ταινία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη (2001) πιάνουν τόπο και το θαύμα για την μικρή κόρη της που πάσχει από καρκίνο γίνεται! Ένα θαύμα που γίνεται και στην Τήνο –κατά την περιφορά της εικόνας της Μεγαλόχαρης- όπου η Λαμπέτη (η Χλόη της ταινίας) κρατώντας το μικρό γιο της υπηρέτριας της οικογενείας ( Ελένη Ζαφειρίου) που έχει χάσει τη φωνή του από το σοκ που υπέστη από ατύχημα εκπληρώνει το τάμα της νεκρής πια μητέρας του. Η Τήνος και η Μεγαλόχαρη του Κακογιάννη και της Λαμπέτη, η Παναγία Σουμελά του Γιάνναρη και της Καστάνη.



Δύο τόποι, δυο ταινίες που έχουν περάσει στη συλλογική μνήμη με σημείο αναφοράς την ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου ( το Πάσχα του καλοκαιριού). 
Κλείσιμο

Η ταινία Δεκαπενταύγουστος (ή και 15αύγουστος) είναι ελληνική δραματική ταινία του 2001 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη. Το τραγούδι της ταινίας είναι σε μουσική του Άκη Δαούτη, σε στίχους του Τάκη Συρέλλη και το ερμηνεύει η Γλυκερία. Πρωταγωνιστεί η Ελένη Καστάνη και ο Ακύλλας Καραζήσης.

Η ταινία συνδυάζει μεταφυσικά στοιχεία και συμβολισμούς.

Σε μια τριώροφη πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας ζουν τρεις οικογένειες, οι οποίες αποφασίζουν να φύγουν από την πόλη ανήμερα Δεκαπενταύγουστου.

Στον πρώτο όροφο κατοικεί ένα ζευγάρι (Ελένη Καστάνη και Ακύλλας Καραζήσης) με τα δύο τους παιδιά. Φεύγουν από την Αθήνα με προορισμό την Παναγία Σουμελά, καθώς η κόρη τους πάσχει από καρκίνο και ευελπιστούν σε ένα θαύμα. Στον δεύτερο όροφο κατοικεί ένα ζευγάρι με προβλήματα (Μιχάλης Ιατρόπουλος και Θεοδώρα Τζήμου) και φεύγουν να αναζητήσουν μια ανανέωση στη σχέση τους. Στον τρίτο όροφο κατοικεί ένα ζευγάρι μεσοαστών (Αιμίλιος Χειλάκης και Αμαλία Μουτούση), οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν ένα παιδί. Φεύγουν από την Αθήνα για να πάνε στο εξοχικό τους.



Κατά τη διάρκεια της απουσίας τους, ένας έφηβος διαρρήκτης (Κώστας Κοτσιανίδης) εισβάλλει στα σπίτια τους και ανακαλύπτει τα καλά κρυμμένα μυστικά και τις επιθυμίες των ταξιδιωτών. Επίσης, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού των ζευγαριών γίνονται αποκαλύψεις και κάποιες μπλεγμένες καταστάσεις ξεδιαλύνονται.

Στην ταινία του Κακογιάννη Το τελευταίο ψέμα (1958) «ο πατέρας της Χλόης βρίσκεται ένα βήμα πριν την χρεοκοπία αλλά η μητέρα της πιστεύει πως πρέπει να συνεχίσουν να έχουν επαφή με τους ευκατάστατους φίλους τους με τη βοήθεια δανεικών χρημάτων. Μ` αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν την κόρη τους. Η Χλόη έχει επαφή με έναν πλούσιο μεσήλικα γνωστό τους, τον Δρίτσα, όμως, ένα βράδι θα γνωρίσει τον πλούσιο Γαλάνη...». Πρωταγωνιστούν:Έλλη Λαμπέτη, Γιώργος Παππάς, Μιχάλης Νικολινάκος, Αθηνά Μιχαηλίδου, Ελένη Ζαφειρίου, Δημήτρης Παπαμηχαήλ, Δέσπω Διαμαντίδου, Βασιλάκης Καίλας, Μηνάς Χρηστίδης, Ζωρζ Σαρρή, Νίκος Φέρμας, Μαίρη Χρονοπούλου, Νίκος Κούρκουλος, Δέσποινα Νικολαίδου

Σε σενάριο/ Σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, στη διεύθυνση φωτογραφίας ο Ουώλτερ Λάσσαλυ, στη μουσική ο Μάνος Χατζιδάκις και στη σκηνογραφία ο Γιάννης Τσαρούχης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης