Μέρες με χρώματα και... ΔΕΘ

Μέρες με χρώματα και... ΔΕΘ

Πώς κύλησε η ζωή στη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες ημέρες

Μέρες με χρώματα και... ΔΕΘ
Στην προηγούμενη αναφορά μας
αποχαιρετήσαμε τον Αύγουστο και το καλοκαιράκι και καλωσορίσαμε τον Σεπτέμβριο των «παθών» για τους φοιτητές και τους αθλητές, ελέω εξεταστικής και προετοιμασίας. Κι είναι τόσες οι δράσεις πολιτισμού στην πόλη μας αυτές τις ημέρες, που προκαλούν ίλιγγο, αλλά κσι ένα μικρό παράπονο για όσα χάνουμε - όμως τα αγαθά κόποις κτώνται.

Θα ξεκινήσω με τη Μέρα με τα Χρώματα, μία δράση με φόντο την αγάπη, την επικοινωνία, τη ζωή και το χαμόγελο. Το φράγμα της Θέρμης πλημμύρισε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου με χρώματα κι εν μέσω δυνατής μουσικής, ξεκίνησε ο «πόλεμος», υπό τον ήχο του «Κύματος» του Κωνσταντίνου Βήτα. Αξέχαστη εμπειρία, μοναδική για όποιον το ζήσει για πρώτη φορά. Ξεφύγαμε για λίγες ώρες. Η Κυριακή είναι ημέρα αργίας. Το γεγονός ωστόσο που κυριαρχεί στην πόλη μας αυτές τις ημέρες είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς, αντί για γιορτή, ζήσαμε ένα σαββατοκύριακο με την πόλη σε αστυνομικό κλοιό, ελέω της παρουσίας του πρωθυπουργού. Από την Κυριακή το βράδυ και μετά, κάτι άλλαξε με τις συναυλίες των καλλιτεχνών, καμία σχέση όμως με την αίγλη του παρελθόντος.

Κλείσιμο


Και από την ΔΕΘ, στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά. Η ομάδα Skull of Yorick Productions, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων της πόλης, έφερε το Φεστιβάλ Όπερας Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, με τέσσερις από τις πέντε παραστάσεις δωρεάν για το κοινό. Ξεχωρίσαμε το αφιέρωμα στον μεγάλο Ιταλό συνθέτη της όπερας Τζιάκομο Πουτσίνι και την όπερα του Έλληνα συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου «Προμηθέας Δεσμώτης». Kαι πάμε στο The Urban Rhythm, το μεγαλύτερο Street Party της πόλης. Πολύς κόσμος μέσα στις στοές του κέντρου. Κλίμα από τα παλιά. Δυνατή μουσική και απόδειξη πως για να περάσεις καλά, απαραίτητη προϋπόθεση δεν είναι μόνο τα χρήματα, αλλά και η καλή διάθεση.


Μια βραδιά μοναδικών μουσικών διαδρομών ζήσαμε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών την περασμένη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου. Τόσο οι μουσικοί δρόμοι, όσο και τα μουσικά όργανα δημιουργήθηκαν από το μεράκι και τον πειραματισμό των συντελεστών αυτής της συναυλίας. Πρωταγωνιστής είναι η μπουζουκοβιόλα, που εφηύρε ο Γιώργος Νετκίδης, ένας πραγματικός αγωνιστής της ζωής. Ρεμπέτικα, αμανέδες, αυτοσχεδιασμοί, ταξίμια και βυζαντινή μουσική συμπλέκονται με γοητευτικό τρόπο στη μουσική του Γιώργου -Rebetone- Νετκίδη και ταξιδεύουν τον θεατή σε άλλους τόπους, μακρινούς. Για έναν νεαρό, το θέαμα ήταν σαγηνευτικό, ικανό να το ωθήσει στον δρόμο του πενταγράμμου.



Πίσω στην έκθεση, δεν θα μπορούσε φυσικά να λείψει το ποντιακό γλέντι. Δέκα χιλιάδες άνθρωποι ξεσήκωσαν την πόλη, εκμεταλλευόμενοι την συναυλία των αδερφών Τσαχουρίδη στη ΔΕΘ. Για περίπου μισή ώρα χόρεψαν τον χορό Ομάλ και πλέον τους περιμένει μία θέση στο βιβλίο Γκίνες.

Όμορφες στιγμές σε μία δύσκολη εποχή. Η Θεσσαλονίκη δίνει απαντήσεις μέσω του πολιτισμού και της συλλογικότητας. Η πλειοψηφία του κόσμου ψάχνει άλλοθι στην έλλειψη ενημέρωσης. Όποιος θέλει, όμως, βρίσκει και φυσικά περνάει υπέροχα!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης