Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Τεχνόπολη

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Τεχνόπολη

Το 16o Athens Technopolis Jazz Festival απογειώνεται αυτό το σαββατοκύριακο με σχήματα που ανυπομονούμε να ακούσουμε!

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Τεχνόπολη

Το 16o Athens Technopolis Jazz Festival απογειώνεται αυτό το σαββατοκύριακο με σχήματα που ανυπομονούμε να ακούσουμε!


Οι δύο πρώτες μέρες έκλεισαν με τις καλύτερες εντυπώσεις αλλά το μεγάλο στοίχημα του Athens Technopolis Jazz Festival είναι πάντα το σαββατοκύριακο. Σήμερα και αύριο παραδοσιακά μαζεύεται ο περισσότερος κόσμος και φυσικά τα σχήματα που θα δουν όσοι πάνε μέχρι το Γκάζι αξίζουν την προσοχή μας - και με το παραπάνω.

Κλείσιμο


Απόψε τη συναυλία θα ανοίξει η Big Band της Στρατιωτικής Μουσικής Φρουράς Αθηνών με κομμάτια jazz, latin αλλά και ελληνικά. Η μπάντα που δημιουργήθηκε το 2011 έχει εμφανιστεί σε πολλούς ιδιαίτερους χώρους όπως το Μουσέιο της Ακρόπολης, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Πολεμικό αλλά και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Επίσης έχει πάρει μέρος και σε φεστιβάλ του εξωτερικού, όπως το Belgrade Summer Festival BELEF της Σερβίας. Το 2015 κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο με τίτλο STUDIO E2, μια ανεξάρτητη παραγωγή του ΓΕΣ και με την υποστήριξη της ΕΡΤ.

Λίγη ώρα αργότερα ένα τρίο από το Βέλγιο θα ανέβει στη σκηνή με τον πιανίστα Pierre de Surgères να ηγείται του σχήματος αν και αυτοδίδακτος μουσικός. Μέχρι σήμερα ο ίδιος έχει αποδειχτεί εξαιρετικά απρόβλεπτος: έχει παρακολουθήσει μαθήματα με πολλούς μέντορες, δημιούργησε ένα project αφιερωμένο στα προκλητικά τραγούδια του Serge Gainsbourg, ενώ δούλεψε στη Φλόριντα κοντά σε μεγάλους δασκάλους της funky jazz. Εδώ συνοδεύεται από τον Félix Zurstrassen στο ηλεκτρικό μπάσο και τον Teun Verbruggen στα τύμπανα.

Στις 22:00 τη σκυτάλη θα πάρουν δύο κιθάρες, μια φλαμένκα και μια ηλεκτρική για να μας παρουσιάσουν, υπό τη μορφή ορχηστικών τραγουδιών, τις μουσικές τους επιρροές. Jazz, blues, φλαμένκο και μουσικές από τη Λατινική Αμερική, στο ρυθμό μιας φιλίας που οδήγησε τον Nono García και τον Pablo Novoa να μοιραστούν στις συνθέσεις τους μια μίξη ψυχών επηρεασμένων από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους: το Μπαρμπάτε και το Βίγο.

Η βραδιά θα κλείσει με το Naoko Sakata Trio από τη Σουηδία που κινείται μεταξύ συνθέσεων και αυτοσχεδιασμών, με διαισθητικές αλληλεπιδράσεις, αιφνιδιαστικές μεταβολές και πολλές εκπλήξεις. Το 2008, η γεννημένη στην Ιαπωνία πιανίστα Naoko Sakata φεύγει στη Σουηδία για να σπουδάσει στην Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου του Πανεπιστημίου του Γκέτενμποργκ.

Το 2009 η Naoko κέρδισε τον τίτλο «Best soloist prize»στο Young Nordic Jazz Comets, ενώ το 2011 απέσπασε την τιμητική διάκριση «Jazz Cat» του σουηδικού ραδιοφώνου για τον καλύτερο νεοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη της χρονιάς. Το τρίο έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις στις Σκανδιναβικές χώρες, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και την Ιαπωνία. Με την έλευση του Alfred Lorinius το 2013 διευρύνουν περαιτέρω το μουσικό τους πεδίο, με μια ρυθμική αύρα που αγκαλιάζει τον ακροατή.

Η αυριανή μέρα θα ξεκινήσει με μελωδίες από την Κύπρο και τους TriCoolOre feat. Pantelis Stoikos. Το γκρουπ σχηματίστηκε το 2013 στη Λευκωσία με εμφανή στη μουσική του τα fusion στοιχεία όπου εκρηκτικοί ρυθμοί παντρεύονται με νοσταλγικές μελωδίες που μυρίζουν παράδοση. Διαφορετικά είδη δημιουργούν ένα ιδιαίτερο ηχόχρωμα στο οποίο ενσωματώνεται η ελληνική έκφραση, ισορροπώντας ανάμεσα στο κοσμοπολίτικο άκουσμα της τζαζ και των ήχων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.

Το 2015, κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο άλμπουμ τους Oregano Infused με εννέα δικές τους συνθέσεις. Πραγματοποίησαν εμφανίσεις σε Κύπρο, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο. Συνοδοιπόρος τους, ο Παντελής Στόικος, διεθνούς φήμης μουσικός και από τους σημαντικότερους τρομπετίστες των Βαλκανίων.

Η Γερμανία θα έχει την τιμητική της στην προτελευταία εμφάνιση του φεστιβάλ και τους Quadro Nuevo. Αραμπέσκ, βαλκανικό swing, μπαλάντες, τολμηροί αυτοσχεδιασμοί, οι μελωδίες της παλαιάς Ευρώπης και η ελαφρότητα της Μεσογείου αναμειγνύονται σε μοναδικά μουσικά κομμάτια, γεμάτα χαρούμενα χρώματα. Οι Quadro Nuevo έχουν περιοδεύσει σε ολόκληρο τον κόσμο από το 1996, με πάνω από 3.000 συναυλίες.

Το 16ο Αthens Technopolis Jazz Festival θα ολοκληρωθεί με τους Erkan Oğur &Telvin από την Τουρκία. Ο Erkan Oğur γεννήθηκε στην Άγκυρα και από παιδί έδειξε ενδιαφέρον για το βιολί και τον μπαγλαμά. Αργότερα πραγματοποίησε σπουδές Φυσικής στην Άγκυρα και το Μόναχο και το 1973 ξεκίνησε να παίζει κιθάρα αποφασισμένος να ακολουθήσει μουσική καριέρα. Προκειμένου να προσεγγίσει τις τουρκικές μελωδίες, δημιούργησε την άταστη κλασική κιθάρα το 1976.

Το 1989 πήγε στις Η.Π.Α., όπου συνεργάστηκε με καλλιτέχνες της blues σκηνής, εισάγοντας την άταστη κιθάρα στα blues. Έχει κυκλοφορήσει δίσκους στη Γερμανία και την Τουρκία, έχει δώσει συναυλίες, έχει λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ, ενώ έχει γράψει τα soundtracks των ταινιών Eşkıya και Yazı Turab. Ο Oğur είναι μέλος του Telvin trio, το οποίο παρουσιάζει κυρίως τουρκική folk μουσική υπό μορφή jazz αυτοσχεδιασμών. Το άλμπουμ τους με τίτλο Telvin κυκλοφόρησε το 2006.
{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης