Διάλογοι κορυφαίων

Διάλογοι κορυφαίων

Μέσα από ένα εξαιρετικό ρεσιτάλ, η πιανίστρια Δανάη Καρά και ο τσελίστας Βασίλης Λύκος ανέδειξαν τους δεσμούς μεταξύ ρομαντισμού και μοντερνισμού

Διάλογοι κορυφαίων
Ο Γιώργος Κουμεντάκης έχει καταφέρει -δικαίως- να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων για τα καλλιτεχνικά δρώμενα της Αθήνας τις τελευταίες ημέρες χάρη στην εξαιρετική μουσική που έγραψε για τη «Φόνισσα». Ωστόσο ο κύριος Κουμεντάκης μπορεί να είναι υπερήφανος και για κάτι ακόμη: για το σύνολο μουσικής δωματίου Kyklos, την καλλιτεχνική διεύθυνση του οποίου διατηρεί. Αυτό αποδείχτηκε πανηγυρικά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 23 Νοεμβρίου, με το ρεσιτάλ τσέλου-πιάνου με τίτλο «Ο μοντερνισμός συνδιαλέγεται με τον ρομαντισμό», στο πλαίσιο του οποίου η πιανίστρια Δανάη Καρά και ο τσελίστας Βασίλης Λύκος μας παρουσίασαν έργα τεσσάρων μεγάλων δημιουργών, του Γερμανού Γιοχάνες Μπραμς, του δικού μας Νίκου Σκαλκώτα, του Ζόλταν Κόνταϊ (μίας από τις μεγαλύτερες μορφές της ουγγρικής μουσικής του 20ου αιώνα) και του Αμερικανού Σάμιουελ Μπάρμπερ.

Σκοπός του προγράμματος ήταν να αναδειχθούν δύο μεγάλα κινήματα της Ευρωπαϊκής μουσικής, του ρομαντισμού και του μοντερνισμού, προκειμένου να προβάλουν οι στενοί δεσμοί μεταξύ τους και μεταξύ των δημιουργών. Άλλωστε, σύμφωνα με την κ. Καρά, «Ο Μπραμς αποτελεί έναν παλαιότερο Μπάρμπερ και ο Μπάρμπερ έναν νεότερο Μπραμς, αρχίζοντας από τον τύπο έκφρασης, της χρήσης δομικών υλικών, της φόρμας, έως και την πιανιστική γραφή». Χάρη στο πάθος του κ. Λύκου στο τσέλο και στη μοναδική δεξιοτεχνία της κ. Καρά στο πιάνο, μας αποκαλύφθηκαν αυτές οι σχέσεις, τη στιγμή που οι μελωδίες από τα δύο όργανα δημιουργούσαν πίνακες, ο καθένας με τη δική του τεχνοτροπία, ανάλογα με το κάθε έργο. Στο τέλος, οι δύο σολίστ δεν περιορίστηκαν στα προβλεπόμενα του προγράμματος, επιστρέφοντας για ένα encore με Ραχμάνινοφ, το οποίο ενθουσίασε ακόμη περισσότερο τους θεατές!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αίθουσα του Kyklos στο Ωδείο Αθηνών ήταν γεμάτη, γεγονός που δείχνει πως υπάρχει η δυνατότητα να προσελκυστεί ένα ακόμα μεγαλύτερο κοινό. Τη σκυτάλη παίρνουν το προσεχές Σάββατο ο δεξιοτέχνης της φυσαρμόνικας Μάνος Αβαράκης και η συνθέτρια και πιανίστα Σοφία Καμαγιάννη, οι οποίοι θα ολοκληρώσουν τον… κύκλο ρεσιτάλ του Νοεμβρίου δημιουργώντας με τη φυσαρμόνικα, τις φλογέρες μπαρόκ και το πιάνο μια πραγματικά ιδιαίτερη μουσική ατμόσφαιρα σε ένα πρόγραμμα με τον τίτλο «Ταξιδιωτικόν». Αν λοιπόν η «Φόνισσα» σας άνοιξε την όρεξη για αυτού του είδους τη μουσική, ο Kyklos σας προσφέρει μία εξαιρετική πρόταση το Σάββατο.
Κλείσιμο

Φωτογραφίες: Χρήστος Αγγελόπουλος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης