anastasopoulos_www

Βασ. Αναστασόπουλος

Είναι… πανάκεια το 112; Αυτό το ερώτημα «τριβέλιζε» το μυαλό μου προχθές, Πέμπτη, εν μέσω της κακοκαιρίας σε μεγάλο τμήμα της χώρας -αν μπορούμε να πούμε «κακοκαιρία» τον χειμώνα… μέσα στον χειμώνα

14

Παρακολουθώντας ζωντανά το παιχνίδι με την Εσθονία στην τηλεόραση την περασμένη Πέμπτη, δεν μπόρεσα να συγκρατήσω -όπως και τουλάχιστον η... μισή Ελλάδα, φαντάζομαι- μια κραυγή απόγνωσης, όταν είδα τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να πατάει «άτσαλα» στο παρκέ και να πηγαίνει στον πάγκο με πρόβλημα στον δεξιό αστράγαλο. Ευτυχώς, τα... χαρμόσυνα νέα δεν άργησαν να έρθουν. Ο απόλυτος σταρ του Ευρωμπάσκετ και της Εθνικής Ελλάδας ήταν καλά -αν και όχι στο 100%.

15

Η Καρολάιν στα Γλυκά Νερά. Η Γαρυφαλλιά στη Φολέγανδρο. Και μόλις χθες, Παρασκευή, η Άννα στη Δάφνη. Θύματα εγκληματικών ενεργειών, νεκρές από το χέρι των ανθρώπων που είχαν επιλέξει ως συζύγους ή συντρόφους στο πλευρό τους. Και όσο μετράμε απώλειες, όσο θρηνούμε κι αναζητούμε τα αίτια πίσω από τις δολοφονίες τους, κάποιοι φαίνεται ότι έχουν τον… χρόνο και τη διάθεση να παίξουν με τις λέξεις.

51

Παλινωδίες στη διαχείριση της πανδημίας. Διγλωσσία, «ήξεις αφήξεις». Τα είδαμε, τα διαπιστώσαμε, τα επισημάναμε, τα σχολιάσαμε από την πρώτη στιγμή, από τότε ακόμα που η κυβέρνηση… κουνούσε το δάχτυλο περί ατομικής ευθύνης και… ξεχνούσε να μιλήσει για την κρατική.

Δώστε μου σας παρακαλώ μισό λεπτό, να προσπαθήσουμε να τα βάλουμε όλα σε μια σειρά. «Αποκωδικοποιημένα», χωρίς πολλά λόγια, όσο πιο απλά γίνεται. Ας συμφωνήσουμε κατ' αρχήν στα βασικά: τηρήσαμε οι πολίτες -στη συντριπτική μας πλειοψηφία- την καραντίνα. Την απαγόρευση κυκλοφορίας. Τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του ιού. Κάναμε το σλόγκαν «μένουμε σπίτι»... κορώνα στο κεφάλι μας. 

Το σκηνικό είχε στηθεί τέλεια. Όλο το προηγούμενο διάστημα, από τις 23 Μαρτίου και μέχρι και πριν από λίγες ημέρες, ένας καλά οργανωμένος «στρατός» επιστημόνων, δυνάμεων του νόμου και της τάξης, καθώς και μέσων ενημέρωσης, είχε αναλάβει να μας... πείσει, σώνει και καλά, ότι η επιτυχία της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν απόλυτη και, συνεπώς, πέρα για πέρα αδιαμφισβήτητη. Και ομολογουμένως, μέχρι τις 3 Μαΐου τουλάχιστον, τα είχε καταφέρει...

Έπειτα από μία εβδομάδα «καραντίνας» -ή εκούσιου εγκλεισμού στο σπίτι, αν προτιμάτε, καθώς ο όρος «καραντίνα» περιγράφει στην ουσία μία διάρκεια 40 ημερών- έπειτα από μία εβδομάδα «cocooning», όπως το έθεσε ο πρωθυπουργός, θυμίζοντας ίσως στους παλιότερους τις εποχές που τέτοιους όρους εισήγαγε στην καθομιλουμένη ο Πέτρος Κωστόπουλος με το «ΚΛΙΚ» και το «NITRO», οδεύουμε ολοταχώς προς ολική απαγόρευση κυκλοφορίας.

Σε λίγες ημέρες από τώρα, στις 22 Ιανουαρίου συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα γυρίζει σελίδα. Θα περνάει, από την προεδρία του Προκόπη Παυλόπουλου, σε εκείνη της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, η οποία, με μια ευρεία πλειοψηφία τουλάχιστον 266 ψήφων, αναμένεται να γίνει η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα ελληνικά χρονικά, γράφοντας ιστορία.

Σκηνή πρώτη: Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 15:15 το μεσημέρι. Κρύο τσουχτερό και χιονόνερο. Ο ηλεκτρονικός πίνακας στην στάση «Πινακοθήκη» γράφει ότι το τρόλεϊ 10, «Τζιτζιφιές-Χαλάνδρι», φτάνει σε δέκα λεπτά. Το «550» που διέρχεται από την ίδια στάση και κάνει το δρομολόγιο «Δέλτα Φαλήρου-Κηφισιά», αγνοείται...

Μια παλιά ιδέα, από το υπό τις ΗΠΑ ελεγχόμενο ΝΑΤΟ, κάνει εκ νέου την εμφάνισή της στην επικαιρότητα, αναζητώντας ίσως κάτι πολύ περισσότερο, από τα... 15 λεπτά δημοσιότητας: η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, ως η πιο «ασφαλής» οδός για την διευθέτηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την αποφυγή ακόμα και ενός πολέμου με την -διαρκώς εριστική- γειτονική χώρα. 

Σύμφωνοι. Μέχρι πριν λίγους μήνες μας κυβερνούσε ο... καταληψίας. Μαζί με την παρέα του. Τους... Καρανίκες, τους... Πολάκηδες, τους αμόρφωτους, τους άεργους, την κυρία που κρατούσε την ομπρέλα του Τσίπρα και ξύπνησε ένα πρωί και ήταν υπουργός, τον -πτυχιούχο, πάντως- ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ που έγινε αντιπρόεδρος του νοσοκομείου Σαντορίνης χάρη στη φιλία του με τον «αψύ» Κρητικό και τον... ράπερ γραμματέα, που βρήκε θέση, μαζί με... όλο του το σόι, στον κρατικό μηχανισμό. Αυτοί μας διοικούσαν, αυτοί ήταν υπεύθυνοι, κατά κάποιον τρόπο, για τις ζωές τις δικές μας και τις τύχες του τόπου.

Όπως λέει και ο τίτλος, για κάποιους επί Χούντας ο ύπνος ήταν... ήσυχος. Κοιμούνταν, βλέπετε, όπως υποστηρίζει ο «μύθος», με τα... παράθυρα ανοιχτά. Τα μυαλά, βέβαια, ήταν μάλλον «θολωμένα», ενδεχομένως και... ερμητικά κλειστά, αλλά αυτό ουδόλως απασχολεί τους εμπνευστές ανάλογων κλισέ...