Χαρούλα Μαθιοπούλου: «Η υγεία του μέλλοντος στηρίζεται στην πρόληψη και βρίσκεται ήδη εδώ»

Χαρούλα Μαθιοπούλου: «Η υγεία του μέλλοντος στηρίζεται στην πρόληψη και βρίσκεται ήδη εδώ»

Πώς μια γυναίκα σήμερα μπορεί να είναι περισσότερο υγιής από ποτέ;

Χαρούλα Μαθιοπούλου: «Η υγεία του μέλλοντος στηρίζεται στην πρόληψη και βρίσκεται ήδη εδώ»
Η Χαρούλα Μαθιοπούλου BSc MMedSc, Μοριακή Βιολόγος με ειδίκευση στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή, μιλά για το πως μία γυναίκα σήμερα μπορεί να είναι περισσότερο υγιής από ποτέ. Το ίδιο και η οικογένεια της.

Συναντηθήκαμε λίγες μέρες μετά την επιστροφή της από τη Βαρκελώνη, και το διεθνούς κύρους συνέδριο Health 2.0, στο οποίο συζητήθηκαν σύγχρονα θέματα που αφορούν την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο και παρουσιάστηκαν πρωτοποριακές τεχνολογίες που στόχο έχουν την προαγωγή της υγείας και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Στο συνέδριο αυτό συμμετείχε σε ένα πολύ ισχυρό πάνελ γυναικών στον τομέα της υγείας, αναλύοντας σύγχρονα δεδομένα σχετικά με το πως μπορεί η βιοτεχνολογία και η ψηφιακή επανάσταση, να προάγουν την υγεία των γυναικών, σε όποιο μέρος του πλανήτη και αν βρίσκoνται.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την Κα Μαθιοπούλου, αυτό που έχει μεγάλη σημασία όσον αφορά την υγεία είναι η πρόληψη και η πρόσβαση στην ιατρικώς τεκμηριωμένη πληροφορία. Πληροφορία που δεν παραπλανεί αλλά δημιουργεί έναν σωστά ενημερωμένο ασθενή, που με τη δύναμη της ορθής γνώσης θα αντιμετωπίσει καλύτερα την ασθένεια του. Το γνωστό ρητό του Ιπποκράτη “καλύτερα το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν” είναι επίκαιρο όσο ποτέ.

“Απαιτείται πρόληψη και σωστή διάγνωση. Η πρόληψη, μειώνει τον κίνδυνο το άτομο να προσβληθεί από μια ασθένεια, και η σωστή, ολοκληρωμένη διάγνωση οδηγεί σε εξατομίκευση της όποιας θεραπείας με καλύτερα αποτελέσματα. Η υγεία του μέλλοντος αφορά την προληπτική ιατρική και την εξατομίκευση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων” λέει χαρακτηριστικά η κα Μαθιοπούλου.

Εδώ και λίγους μήνες, είναι υπεύθυνη Επιστημονικής Επικοινωνίας της Εταιρείας Salveo Swiss Biotechnology Ελλάδος, αποκλειστικού παρόχου των υπηρεσιών της Genoma στην Ελλάδα, μέλος του Ελβετικού Ομίλου Esperite, της κορυφαίας διεθνούς εταιρείας προληπτικής ιατρικής και γονιδιωματικής βιοτεχνολογίας στην Ευρώπη.



Μιλάει για τη συνεργασία της με την εταιρεία με μεγάλη υπερηφάνια. “Η ανάπτυξη της γονιδιωματικής, δηλαδή της μελέτης του συνόλου των γονιδίων ενός οργανισμού με παράλληλη ανάπτυξη των βιοτεχνολογιών στον τομέα της υγείας, θα αλλάξει τελείως τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την ιατρική όσον αφορά την αντιμετώπιση νοσημάτων όπως ο καρκίνος ή άλλων, σπάνιων ασθενειών ή γενετικών διαταραχών. ” Οι υπηρεσίες της GENOMA στην Ελλάδα, καλύπτουν πολλαπλές ιατρικές ανάγκες, και αφορούν πολλά διαφορετικά στάδια στη ζωής μιας γυναίκας και της οικογένειας της. Στην Ελλάδα ήδη κυκλοφορούν δύο τέτοιες υπηρεσίες νέας τεχνολογίας, και σύντομα αναμένεται άλλη μία.

Το Tranquility Test της GENOMA, είναι ένα προηγμένο γενετικό τεστ Μη Επεμβατικού Προγεννητικού Ελέγχου, που ανιχνεύει με ακρίβεια το Σύνδρομο Down (> 99,9%) καθώς και άλλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες, σε ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο. “Το Tranquility Test ένα τεστ αίματος που μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά τις 10 εβδομάδες κύησης, το οποίο εξετάζει ελεύθερο εμβρϋικό DNA, δηλαδή γενετικό υλικό του εμβρύου, στο αίμα της εγκύου. Πρόκειται για ένα μη επεμβατικό τεστ που πραγματοποιείται με την προηγμένη γενετική τεχνολογία Αλληλούχισης Επόμενης Γενιάς NGS, και φέρει την πλέον σημαντική πιστοποίηση CE-IVD της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το τεστ Tranquility, λόγω της μεθόδου με την οποία πραγματοποιείται καθώς και της πιστοποίησης του, προσφέρει στους ιατρούς, στις γυναίκες και στις οικογένειες τον πλέον αξιόπιστο τρόπο ανίχνευσης του συνδρόμου Down και άλλων χρωμοσωμικών ανωμαλιών στα αρχικά στάδια κύησης και με τον τρόπο αυτό περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη για μία επεμβατική διαδικασία (λήψη τροφοβλάστης ή αμνιοπαρακέντηση).

Το Τεστ Verity είναι το πρώτο τεστ στην Ελλάδα που μπορεί να διαγνώσει 111 Συγγενείς Μεταβολικές Διαταραχές, με μία πολύ απλή λήψη ούρων από ένα μωρό, δύο ημέρες μετά τον τοκετό εώς και την ηλικία των 5 ετών. “Υπάρχουν πολλά είδη μεταβολικών διαταραχών που, αν και σπάνιες, αρκετές από αυτές, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή καθυστέρηση στην ανάπτυξη του ατόμου, και να επιφέρουν πολύ δυσμενείς για την υγεία επιπτώσεις, εάν δεν ελεγχθούν από νωρίς με τον κατάλληλο τρόπο. Και εδώ η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώζει ζωές”.



Τέλος το πολυαναμενόμενο Tεστ Serenity, είναι το σπουδαίο όπλο της Genoma στη μάχη ενάντια στον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. Πρόκειται για ένα τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, το οποίο αναλύει το σύνολο των γονιδίων BRCA1 και BRCA2 και εντοπίζει όλες τις μεταλλάξεις. “Οι ανακαλύψεις σχετικά με τα BRCA 1 & 2 έχουν αλλάξει ριζικά τη διαχείρηση του κληρονομικού καρκίνου μαστού και ωοθηκών. Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου μεταξύ γυναικών στην Ευρώπη και τα ποσοστά εμφάνισης διακώς αυξάνουν. Καθώς η κοινωνία ευαισθητοποιείται περισσότερο, παρατηρείται μία αυξανόμενη ζήτηση για γενετικές εξετάσεις και όλο και μεγαλύτερα τμήματά της αναζητούν λύσεις στην προγνωστική και προληπτική ιατρική” αναφέρει η Κα Μαθιοπούλου.

Καθώς λοιπόν οι επιστημονικές εξελίξεις είναι ραγδαίες, το μέλλον της υγείας φαίνεται πως είναι ήδη εδώ. Τι είναι όμως αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία; Σύμφωνα με την Κα Μαθιοπούλου, η σωστή πληροφόρηση και η χρήση της νέας τεχνολογίας με σεβασμό στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ασθενή. “Το μέλλον ανήκει στην προληπτική ιατρική και την εξατομικευμένη αντιμετώπιση της κάθε ασθένειας μετά από κατάλληλη συμβουλευτική. Πάντοτε με ασφάλεια και σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα”.

Διαβάστε περισσότερα στο PEOPLE που κυκλοφορεί μαζί με το ΘΕΜΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης