Νιγηρία: Ο στρατός υποστηρίζει ότι απώθησε επίθεση της Μπόκο Χαράμ

Νιγηρία: Ο στρατός υποστηρίζει ότι απώθησε επίθεση της Μπόκο Χαράμ

Οι ισλαμιστές μπήκαν στην πόλη με μια «φάλαγγα στρατιωτικών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, ντυμένοι με στρατιωτικές στολές

Νιγηρία: Ο στρατός υποστηρίζει ότι απώθησε επίθεση της Μπόκο Χαράμ
Οι δυνάμεις του στρατού της Νιγηρίας σκότωσαν τουλάχιστον 59 μέλη της ισλαμιστικής ένοπλης οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, αποκρούοντας την επίθεσή τους σε μια πόλη στρατηγικής σημασίας στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπως έγραψε σήμερα η νιγηριανή εφημερίδα Punch.

Περίπου 200 βαριά οπλισμένοι αντάρτες επιτέθηκαν στην πόλη Μπάμα, μια από τις μεγαλύτερες της πολιτείας Μπόρνο, δήλωσε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, άλλοι περίπου 30 μαχητές της Μπόκο Χαράμ τραυματίστηκαν όταν οι στρατιώτες απώθησαν την επίθεση.

Κλείσιμο
Οι συγκρούσεις καταγράφηκαν περίπου μια εβδομάδα αφότου η οργάνωση αυτή ανακήρυξε ένα «χαλιφάτο» στην πόλη Γκουόζα, περίπου 48 χλμ. από τη Μπάμα.

«Επικρατούσε πανδαιμόνιο παντού, συνεχίζαμε να ακούμε εκκωφαντικά πυρά όπλων», για πολλή ώρα, περιέγραψε ένας κάτοικος της πόλης.

Οι ισλαμιστές μπήκαν στην πόλη με μια «φάλαγγα στρατιωτικών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, ντυμένοι με στρατιωτικές στολές και οπλισμένοι με εξελιγμένα όπλα και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς», είπε ο ίδιος.

Η Μπόκο Χαράμ ελέγχει την πόλη Γκουόζα επί εβδομάδες πλέον. Ο στρατός της Νιγηρίας λέει ότι οι επιχειρήσεις του για την ανακατάληψη της πόλης «συνεχίζονται».

Η Μπόκο Χαράμ ευθύνεται για ενέργειες οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή περισσότερων από 3.000 ανθρώπων στη βόρεια Νιγηρία μόνο φέτος.

Όταν άρχισε να εξαπολύει επιθέσεις, το 2009, η Μπόκο Χαράμ στοχοθετούσε κυρίως Χριστιανούς και κήρυσσε ότι ο στόχος της είναι να εγκαθιδρύσει ένα ισλαμικό κράτος. Από τα μέσα του 2013 οι μαχητές της στρέφονται κυρίως εναντίον στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας. Έχουν εξαπολύσει επίσης επιθέσεις ανεξαρτήτως θρησκεύματος —εναντίον χριστιανών αλλά και μουσουλμάνων— σε σπίτια, αγορές, νοσοκομεία, σχολεία και αλλού.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης