Η τρόικα δοκιμάζει τις αντοχές της κυβέρνησης

Η τρόικα δοκιμάζει τις αντοχές της κυβέρνησης

Θέλουν ολόκληρη την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ και να έχουν λόγο και στη διανομή του πλεονάσματος. Αγώνας δρόμου για να κλείσει η συμφωνία πριν από τη συνεδρίαση του  Eurogroup την προσεχή Δευτέρα, 10 Μαρτίου

Η τρόικα δοκιμάζει τις αντοχές της κυβέρνησης
Με την κλεψύδρα του χρόνου που μας χωρίζει από το κρίσιμο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, 10 Μαρτίου, να εξαντλείται επικίνδυνα, επαναλαμβάνονται σήμερα, Τρίτη, οι μακρόσυρτες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας.
Τα περισσότερα από τα θέματα της διαπραγματευτικής ατζέντας παραμένουν ανοιχτά, καθώς οι εκπρόσωποι των πιστωτών της χώρας εμφανίζονται να επιμένουν στην απαρέγκλιτη και άμεση εφαρμογή όλων όσα περιλαμβάνει η λεγόμενη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ. Όπως επίσης και του συνόλου των υπολοίπων μέτρων στους τομείς της αναδιάρθρωσης του δημοσίου (διαθεσιμότητες, απολύσεις) αλλά και των εργασιακών σχέσεων (μείωση εισφορών, απελευθέρωση απολύσεων).

Το μόνο παρήγορο είναι ότι οι δύο πλευρές φαίνεται να γεφύρωσαν τις διαφορές τους στον υπολογισμό του δημοσιονομικού κενού για το τρέχον έτος. 
Κλείσιμο

Την ίδια ώρα, όμως, σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, που τίθεται εκ μέρους των πιστωτών και ειδικά από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν, προκαλώντας ιδιαίτερη ενόχληση στην ελληνική κυβέρνηση.

Επίσης οι δανειστές δοκιμάζουν τις αντοχές της κυβέρνησης με την απαίτησή τους να έχουν λόγο στο λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα» που προτίθεται να διανείμει η κυβέρνηση μόλις, τον επόμενο μήνα, επικυρωθούν και επισήμως από το Eurostat τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2013.

Ζητούνται «πολιτικές λύσεις»

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι πιθανότητες να εξευρεθεί συνολική λύση πριν από την Δευτέρα, που συνεδριάζει το Eurogroup, είναι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πολύ μικρές, καθώς η άλλη πλευρά απορρίπτει και ζητήματα, όπως οι συμβιβαστικές προτάσεις για το γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και η ενιαία τιμή των βιβλίων, που υπέβαλε η ελληνική πλευρά, αναμένοντας «ανοικτό πνεύμα» και κατανόηση από τους τροϊκανούς, κάτι που δεν διεφάνη την τελευταία εβδομάδα που διαρκούν οι διαπραγματεύσεις. 

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί εναλλακτικά να προηγηθεί μια θετική δήλωση της τρόικας για την καλή πορεία της διαπραγμάτευσης που μπορεί να οδηγήσει στο «πράσινο φως» από το Eurogroup ώστε να εκταμιευθεί η δόση των 8,8 δισ. ευρώ από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που εκκρεμεί ήδη από το προηγούμενο εξάμηνο.

Η εκδοχή αυτή, ωστόσο, δεν ικανοποιεί την κυβέρνηση η οποία επιδιώκει να τελειώνει με τις διαπραγματεύσεις και να μην υπάρχουν εκρεμμότητες που θα επιβαρύνουν το προεκλογικό κλίμα. Γι΄ αυτό και τις τελευταίες ημέρες πυκνώνουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης οι φωνές που ζητούν να δοθούν «πολιτικές λύσεις» για όλα τα ανοικτά ζητήματα και να μην εμφανίζονται παρατάσεις και κλυδωνισμοί για ήσσονος σημασίας ζητήματα.     
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης