Την ετοιμότητά του να παρακαθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών χωρίς προϋποθέσεις και να θέσει τέρμα στο Κυπριακό με μια ομοσπονδία που θα αποβλέπει σε μια διζωνική κυρίαρχη ισότητα, εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου.
Σε γραπτή δήλωση και απαντώντας στις επικρίσεις που διατύπωσε εναντίον του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο κ. Έρογλου είπε ότι «δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τις ενεργές και έμπρακτες εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και το ότι η συμφωνία στην οποία θα καταλήξουμε θα γίνει πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ. Δε θα θυσιάσουμε με κανέναν τρόπο το ισότιμο καθεστώς των ιδρυθέντων κρατιδίων, την πολιτική μας ισότητα».
Ο 'Ερογλου φάνηκε ενοχλημένος από την αναφορά του κ. Αναστασιάδη προς τον πρόσωπό του ως θρασύ. Όπως είπε ο Έργλου δεν ταιριάζουν στον κ. Αναστασιάδη τέτοιοι χαρακτηρισμοί. Εγώ έβλεπα τον κ. Αναστασιάδη ως τζέντλεμαν πολιτικό». «Εγώ» συνέχισε «ποτέ μου δεν χρησιμοποίησα υβριστικά επίθετα ούτε στους διαλόγους μου με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη, ούτε στις δηλώσεις μου προς τον ελληνοκυπριακό λαό. Πρόσεχα να δείχνω σεβασμό έναντι των ευαισθησιών τους και στην αξιοπρέπειά τους».
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρθηκε και στην παρουσία του Ν. Αναστασιάδη σε εγκαίνια οικήματος της ΕΟΚΑ λέγοντας ότι πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωσ που έπνιξε τη Κύπρο στο αίμα.
Γίνεται αντιληπτό, συνέχισε, ότι δεν του αρέσει καθόλου του κ. Αναστασιάδη το ότι ο ίδιος μιλά με ευαισθησία για το θέμα της κυριαρχίας και πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τη συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας. «Είναι φανερό ότι ο Αναστασιάδης και το κόμμα του ο ΔΗΣΥ, που είναι συνδεδεμένο με την ιδεολογία της ΕΟΚΑ η οποία συνεχίζει να το χαρακτηρίζει μέχρι τις μέρες μας, και ονειρεύονται να μας πάρουν πίσω, πριν το 1974».
«Θέλω να πω ότι εάν νομίζει ότι θα ξεγελάσει τους Τουρκοκύπριους και θα τους βάλει υπό την κυριαρχία των Ελληνοκυπρίων, αυτόν που ξεγελά είναι τον εαυτό του». Ο κ. Έρογλου είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά καταθέτει προτάσεις με καλή πρόθεση αλλά δεν αρέσουν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.