Η ατζέντα της εβδομάδας: Θέατρο... και πάλι θέατρο, πάρτι με την Ευριδίκη και... τρεις κυρίες στο Γκάζι!

Η ατζέντα της εβδομάδας: Θέατρο... και πάλι θέατρο, πάρτι με την Ευριδίκη και... τρεις κυρίες στο Γκάζι!

Θέατρο. Πάρα πολύ θέατρο. Αν μια παράσταση την σκηνοθετεί η Κατερίνα Ευαγγελάτου και η Άντζελα Μπρούσκου, αξίζει να την δεις. Ακόμη και αν η παράσταση δεν σου αρέσει, σίγουρα θα βγεις κερδισμένος. 

Η ατζέντα της εβδομάδας: Θέατρο... και πάλι θέατρο, πάρτι με την Ευριδίκη και... τρεις κυρίες στο Γκάζι!
Το Ζ γίνεται όπερα στο Νιάρχος και η Μπρούσκου σκηνοθετεί Ίψεν στο   χώρο του ιστορικού Μπαγκείου. Win win. Σε τρεις γυναίκες θα σε στείλω να ακούσεις καλή ελληνική μουσική. Μαρινέλλα, Βιτάλη και Γλυκερία. Απανωτά sold out σου λέει. Και στην Ευριδίκη να πας τις Πέμπτες του Μαρτίου για ένα πάρτι από τα παλιά. Τα σωστά. Και εναλλακτικές παραστάσεις σου έχω από ταλαντούχες ομάδες. Δεν έχεις παράπονο. 

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου σκηνοθετεί το Ζ
Κλείσιμο

Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού Ζ γίνεται όπερα μετά από παραγγελία της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον διακεκριμένο Έλληνα συνθέτη Μηνά Μπορμπουδάκη. Μία από τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της χώρας, η δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη, "εντάσσεται" για πρώτη φορά στο λυρικό ρεπερτόριο.

H νέα όπερα Ζ σε λιμπρέτο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, μουσική διεύθυνση Μηνά Μπορμπουδάκη και Νίκου Βασιλείου, έρχεται μέσα από την αιχμηρή σκηνοθετική ματιά της Κατερίνας Ευαγγελάτου στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από τις 2 Μαρτίου 2018 και για δώδεκα παραστάσεις έως και τις 18 Απριλίου 2018. Συμμετέχει το εξαιρετικό σύνολο σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble.



Τη νέα αυτή παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ σκηνοθετεί η Κατερίνα Ευαγγελάτου, μία από τις πιο χαρισματικές σκηνοθέτριες της νέας γενιάς, η οποία για δεύτερη φορά μετά την προ διετίας μεγάλη επιτυχία της στην Κρατική Όπερα της Πέρμ με Τα παραμύθια του Χόφμαν του Ζακ Όφενμπαχ αναμετράται με το λυρικό θέατρο. Με έντονο το στοιχείο του ρεαλισμού, αλλά και μέσα σε μια σκοτεινή ποιητική ελευθερία, η Κατερίνα Ευαγγελάτου σκηνοθετεί το Ζ με νεύρο, ένταση και αμεσότητα, δημιουργώντας ένα έργο που η δύναμή του φτάνει απευθείας στο κοινό.



Τοποθετημένη στη δεκαετία του ’60, η υπόθεση της όπερας Ζ εκτυλίσσεται σε δύο επίπεδα: της δράσης και των ιδεών. Από το πατημένο γκάζι του τρικύκλου μέχρι τις εικόνες της ασπρόμαυρης τηλεόρασης, όλα μετουσιώνονται σε ήχο, άλλοτε νευρώδη με ηλεκτρισμό και άλλοτε σπηλαιώδη με ηλεκτρονικά στοιχεία. Ο ήχος του Ζ είναι ασπρόμαυρος και τονίζει την ανθρώπινη διάσταση, ενώ η ατμόσφαιρα του έργου μοιάζει σαν ένα παράξενο εφιαλτικό όνειρο. Το ποιητικό στοιχείο διαπερνά το σκηνικό της Εύας Μανιδάκη, μιας από τις πιο περιζήτητες σκηνογράφους. Οι χώροι διεισδύουν ο ένας στον άλλο και με λεπτές χειρονομίες το εσωτερικό γίνεται εξωτερικό και ο ιδιωτικός χώρος δημόσιος.

Info: Μηνάς Μπορμπουδάκης,  Ζ Όπερα. Πρώτη παρουσίαση / Παραγγελία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 2, 3, 8, 10, 11, 15, 17, 18 Μαρτίου & 14, 15, 17, 18 Απριλίου 2018 Ώρα έναρξης: 20.30 Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Προπώληση εισιτηρίων: Τ. 2130885700 (Καθημερινά 09.00-21.00), Καταστήματα Public, www.ticketservices.gr,  www.nationalopera.gr

Hedda Gabler,  σκηνοθετεί η Άντζελα Μπρούσκου

Την Hedda Gabler του Henrik Ibsen (1890) κορυφαίου του κριτικού κοινωνικού ρεαλισμού, επέλεξε η Άντζελα Μπρούσκου για να παρουσιάσει στο χώρο του ιστορικού Μπαγκείου. Το ξενοδοχείο που έχτισε ο Γερμανός αρχιτέκτονας Έρνστ Τσίλλερ μεταξύ των ετών 1890 και 1894 θα γίνει ο δραματικός τόπος για να «στηθεί» η ιστορία της Hedda φέρνοντας στο σκηνικό φως το παγκόσμιο και διαχρονικό ζήτημα της γυναίκας και της θέσης της, σε μια κοινωνία «χτισμένη» από άνδρες.



Ο Ibsen με την Hedda Gabler συμπύκνωσε και απεικόνισε με αριστουργηματικό τρόπο την πλήρη παρακμή (οικονομική, κοινωνική, ηθική, και ψυχολογική) της αριστοκρατικής τάξης, η οποία χρησιμοποίησε ακόμη και το γάμο ως μέσο για την έκφραση των ταξικών διαφορών. Παίζουν: Παρθενόπη Μπουζούρη, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Ειρήνη Αϊβαλιώτου, Χριστίνα Παπαδοπούλου 



Info: Μπάγκειον ξενοδοχείο, Πλ. Ομόνοιας 18, Αθήνα. Παραστάσεις:  έως 25 Μαρτίου, Πέμπτη έως Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 19.30. Τιμές: 10-15 ευρώ. Προπώληση μέσω: viva.gr, Seven Spots, Reload, Media Markt 11876, Ευριπίδης, Τηλεφωνικές κρατήσεις: 693.8500457 (Από 16.00 έως 20.00, καθημερινά). 

«Γυναικεία υπόθεση» 

Μετά από μια πολύ επιτυχημένη σεζόν με πολλές παρατάσεις και αλλεπάλληλα sold out ολοκληρώνονται οι εμφανίσεις της Μαρινέλλας με την Ελένη Βιτάλη και τη Γλυκερία και τη δική τους «Γυναικεία υπόθεση» στο ΓΚΑΖΙ LIVE! Η απόλυτα επιτυχημένη συνύπαρξή τους επί σκηνής, θεωρήθηκε το καλλιτεχνικό γεγονός του φετινού χειμώνα που αποθεώθηκε από κοινό και κριτικούς και αποτυπώθηκε στον μεγάλο αριθμό των θεατών που τις απόλαυσε μέχρι τώρα.



Λαμπερές και γοητευτικές οι τρεις ξεχωριστές κυρίες του ελληνικού τραγουδιού - μεγάλες φωνές και σπουδαίες ερμηνεύτριες - σε μια συνάντηση κορυφής μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας. Η σκηνή γεμίζει με την παρουσία τους και τα τραγούδια γίνονται ένα με το μεγάλο χειροκρότημα του κοινού που τις αποθεώνει και υποκλίνεται στο ταλέντο τους αλλά και στο καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα που υπηρετούν.



Info: “Γυναικεία Υπόθεση” στο ΓΚΑΖΙ LIVE για 3 τελευταίες παραστάσεις: Σάββατο 3/3, Κυριακή 4/3 και Κυριακή 11/3. Ιερά οδός 11, Γκάζι Τηλ κρατήσεων: 2130185040 Ημέρες & Ώρες παραστάσεων: Σάββατο στις 22:30 και Κυριακή στις 18:00
Προπώληση: www.viva.gr, τηλεφωνικά στο 11876, στα καταστήματα Reload, Seven Spots, Media Markt

«ΤΟ ΠΑΡΤΥ» 

Το Hotel Ερμού υποδέχεται ξανά στην σκηνή του την Ευρυδίκη και τους φίλους της για τέσσερα μοναδικά “throwback” parties, που θα δώσουν άλλο νόημα στις Πέμπτες. Η αγαπημένη καλλιτέχνις με τη σπουδαία φωνή και την αστείρευτη ενέργεια, μας προσκαλεί σε ένα ανατρεπτικό ταξίδι στο χρόνο με έμφαση στις αγαπημένες δεκαετίες των 60’ς, 70’ς, 80’ς και 90’ς, έχοντας στο πλευρό της τον ταλαντούχο Νικόλα Ραπτάκη, την εξαιρετική μπάντα της, αλλά και super special καλεσμένους-έκπληξη, που θα κάνουν τα “πεμπτιάτικα” πάρτι στο Hotel Ερμού το πιο hot meeting point της πόλης. 

Όλοι μαζί, στήνουν κάθε εβδομάδα, στον χώρο που καθιέρωσε η Άννα Βίσση, ένα πραγματικό party, γεμάτο αγαπημένα τραγούδια, πολύ χορό, γλυκιά νοσταλγία και αυθεντική διασκέδαση. Ένα party σαν σας αυτά της εφηβείας μας. Αυτά που δε θέλαμε να τελειώσουν ποτέ. 

Info: Hotel Ερμού, Ερμού 152, Γκάζι, Τηλ. Κρατήσεων: 210-3463003. Πέμπτη  8, 15, 22 & 29 Μαρτίου 22:30

«Λυσσασμένη γάτα» 

Το βρετανικό κοινό λάτρεψε τη σύγχρονη «Λυσσασμένη γάτα» που σκηνοθέτησε ο Μπένεντικτ Άντριους (A Streetcar Named Desire) για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο Ουέστ Εντ. Η επιτυχημένη παραγωγή του Young Vic αναβιώνει φέτος από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, με πρωταγωνιστές τρεις συγκλονιστικούς ηθοποιούς: τη Σιέννα Μίλλερ, τον Τζακ Ο’Κόννελ και τον Κολμ Μήνυ.



H «Λυσσασμένη γάτα» προβάλλεται σε μαγνητοσκόπηση από το Αpollo Theatre του Λονδίνου την Πέμπτη 8 Μαρτίου στις 9:00 μ.μ. στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη (με αγγλικούς υπότιτλους) στο πλαίσιο του κύκλου Θέατρο στο Μέγαρο-National Theatre Live. Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 15 ετών. Η δορυφορική αναμετάδοση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το British Council στο πλαίσιο του κύκλου Θέατρο στο Μέγαρο-National Theatre Live. Συνολική διάρκεια: 3 ώρες και 10 λεπτά, συμπεριλαμβανομένου του διαλείμματος

Info: Πέμπτη 8 Μαρτίου, ώρα 21:00│Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Με αγγλικούς υπότιτλους. Τιμές εισιτηρίων 8 € (φοιτητικά) και 15 €. Πληροφορίες: 210 72.82.333 www.megaron.gr

Ο_Μισ@νθρωπος από την ομάδα 4Frontal

Η ομάδα 4frontal εντοπίζει ευρηματικά το διαχρονικό χαρακτήρα του κειμένου του Μολιέρου και τον παρουσιάζει με χιούμορ επί σκηνής, με τη νέα μετάφραση του Νίκου Ζιώγα και με τη συνεργεία των social media: κάθε Δευτέρα και Τρίτη, έως και τις 27 Μαρτίου, στο θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ. Στον “Μισάνθρωπο” του Μολιέρου, ο Αλσέστ αποστρέφεται τον τρόπο ζωής των ανθρώπων με κυρίαρχα χαρακτηριστικά την κολακεία, την υποκρισία, την απουσία ειλικρίνειας και ηθικής, και θεωρεί οτι τίποτα στη ζωή δεν λειτουργεί με δικαιοσύνη. Ερωτεύεται παράφορα την κοσμική νεαρή χήρα Σελιμέν, μία γυναίκα που είναι κύριος εκφραστής της κοινωνίας που έχει ανάγκη μία αυλή ανθρώπων για να παραμένει αρεστή και δημοφιλής.

Πώς η υποκρισία της Αυλής θα εκφραζόταν σήμερα; Πόσο διαφορετικοί θα ήταν οι ήρωες της εποχής του Μολιέρου εάν ζούσαν σήμερα, με το κινητό τηλέφωνο να επιταχύνει και εντείνει καταστάσεις/σχέσεις/συναισθήματα; Με ποιο τρόπο ο Μολιέρος θα επέλεγε να αφηγηθεί την ιστορία αυτή σήμερα; Και πώς θα εξελιχθεί η ιστορία του Μισάνθρωπου σε έναν κόσμο που η υποκρισία του καθρεφτίζεται διαρκώς σε μία οθόνη;

Στο Θησείον, ένα Θέατρο για τις Τέχνες, ο Μισάνθρωπος υποδέχεται το κοινό σε ένα “ανοιχτό” σαλόνι. Σ' ένα παιχνίδι ανάμεσα στην φαινομενικότητα και την πραγματικότητα, οι χαρακτήρες του έργου, μέσα από τα προφίλ τους ποστάρουν βίντεο, ποιήματα, φωτογραφίες και παρουσιάζονται στους θεατές, οι οποιοί με τη σειρά τους μπορούν να χρησιμοποιούν το κινητό τους κάνοντας like, comment, φωτογραφίζοντας κλπ, καθιερώνοντας έτσι μία θεατρική εμπειρία διαφορετική.

Ο Μισ@νθρωπος και η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο:1+1 δώρο
Τη Δευτέρα, 12 Μαρτίου, ο Μισάνθρωπος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο, δίνοντας τη δυνατότητα στους θεατές να παρακολουθήσουν την παράσταση με εισιτήριο 1+1 δώρο.

Info: : Θησείον, Ένα Θέατρο Για Τις Τέχνες. Τουρναβίτου 7,Ψυρρή Τηλ.: 2103255444.  Προπώληση εισιτηρίων από την Ticket Services: σε όλα τα καταστήματα PUBLIC || ticketservices.gr || tickets.public.gr || τηλεφωνικά στο 210.7234567 ||Εκδοτήριο Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου). Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη, έως 27 Μαρτίου. Ώρα Έναρξης: 21.00. Διάρκεια:105’ (χωρίς διάλειμμα). Τιμές Εισιτηρίων: 12 € (γενική είσοδο), 10 € (μειωμένο)

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=-4oPaiTPHH0

Κοιμάμαι και άλλες ιστορίες

Μετά την κατάκτηση του 1ου Βραβείου στο Bob Theatre Festival 2017 (Scratch Night), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών με την παράσταση Κοιμάμαι, η Αναστασία Γιαννάκη και η Κατερίνα Πατσιάνη συναντιούνται ξανά από τις 24 Φεβρουαρίου στο θέατρο 104 με την παράσταση Κοιμάμαι και άλλες ιστορίες.



Εμπνευσμένη από το έργο του βραβευμένου Άγγλου συγγραφέα Μάικλ Φρέιν, Matchbox, μια σειρά σύγχρονων μικρών θεατρικών έργων για την ατέρμονη προσπάθεια των ανθρώπων για επικοινωνία, η παράσταση Κοιμάμαι και άλλες ιστορίες είναι ένα έργο καθημερινού λόγου που μετατρέπεται συνεχώς σε ποιητική στιγμή. Μια παράσταση για την επικοινωνία των ανθρώπων με τις βαθύτερες κρυμμένες επιθυμίες τους, την ανάγκη τους για συντροφικότητα και την αποδέσμευσή τους από τις δομές εξουσίας. Την ουσιαστική αδέσμευτη επικοινωνία με τον Άλλον αλλά και τον ίδιο τους τον Εαυτό.

Οι ήρωες κάθε ιστορίας είναι συνηθισμένοι και παράλληλα μεγαλειώδεις. Μες στο σκοτάδι, σαν σε όνειρο, λαχταρούν μια χαραμάδα φωτός. Μέσα από την αίσθηση του χιούμορ και τη μουσικότητα του λόγου, οι διάλογοι και οι μονόλογοι μετατρέπονται σε χορούς, σιωπές και... τραγούδια. Σαν αυτά που αγάπησαν και δεν χόρεψαν ή και χόρεψαν μέσα στα όνειρά τους. Οι ιστορίες ζητούν να ζωντανέψουν αλλά όλα διαρκούν όσο ένας χορός.
Η λαίδη Χίλαρι και ο σερ Τζέφρυ στέκονται ακίνητοι δίπλα δίπλα. "Μην κοιμάσαι", προειδοποιεί η ηρωίδα μας τον παντοτινά δεμένο μαζί της σύντροφο. "Δεν κοιμάμαι", την καθησυχάζει εκείνος. Και η συνομιλία τους συνεχίζεται μέσα στην αιωνιότητα.

Σ' ένα αεροδρόμιο, κάποιο άλλο ζευγάρι βρίσκεται σε δίλημμα: να μην ξαναδούν ποτέ ο ένας τον άλλον ή να περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους μαζί.
Ενώ, κάπου αλλού, κάποιος αισθάνεται απαίσια που αισθάνεται απαίσια, κάποιος που... αισθάνεται απαίσια που κάνει εσάς να αισθάνεστε απαίσια.
Όλοι, όμως, κάποτε ονειρεύτηκαν "το ρυάκι να είναι ποτάμι, το ποτάμι να είναι χείμαρρος και αυτή η λακκούβα με νερό να είναι η θάλασσα". Πόσο απέχει εκείνο το όνειρο από την πραγματικότητά τους;

Info: Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι, 11854 Αθήνα Τηλ.: 210 3455020 & 6951269828. Μέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο στις 19.00 και Κυριακή στις 21.00. Τιμές εισιτηρίων:10€ γενική είσοδος. Διάρκεια: 70 λεπτά. Προπώληση: viva.gr, 11876, SevenSpots, Reload Stores, Media Markt, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Αθηνόραμα, VivaKiosk
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης