Η γεω-μετρία των εικαστικών!

Η γεω-μετρία των εικαστικών!

«Μπορεί να έχει η σύγχρονη τέχνη λόγο ύπαρξης σε ένα πανεπιστήμιο;». Οι απαντήσεις ανοικτές κατά την διάρκεια που θα τρέχει το project Γεωμετρίες στο πλαίσιο της διοργάνωσης /παραγωγής της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και με την επιμέλεια της locus Athens

Η γεω-μετρία των εικαστικών!
H locus athens είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός σύγχρονης τέχνης, το πρόγραμμα του οποίου επιμελούνται η Μαρία-Θάλεια Καρρά και η Όλγα Χατζηδάκη και ο οποίος ιδρύθηκε το 2004 από την Μαρία-Θάλεια Καρρά και Σοφία Τουρνικιώτη.

Η locus athens, όπως διαβάζω σε σχετικό ενημερωτικό κείμενο που είναι διαθέσιμο στο site της ομάδας, «ενδιαφέρεται για το δημόσιο χώρο της Αθήνας στις διαφορετικές του εκδοχές – άγνωστα, ξεχασμένα μέρη, τοποθεσίες και κτίρια με ιστορία – και την ιδιόρρυθμη σχέση με την τέχνη».

Κλείσιμο
Μέρη της Αθήνας στα οποία έχει δραστηριοποιηθεί η locus athens είναι οι πρώην σχολές Δοξιάδη, το Τζαμί Τζισδαράκη, η πλατεία Μοναστηρακίου, ο ΟΛΠ, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Αγγελικής Χατζημιχάλη, η σχολή Μωραΐτη, η γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή και άλλα ανώνυμα σημεία της πόλης.

Η locus athens, σύμφωνα με τους ιδρυτικούς σκοπούς της, «αναζητά διαρκώς νέους τρόπους δράσης επιδιώκοντας να διευρύνει τα όρια της επιμέλειας και τους τρόπους που το κοινό μπορεί να έρθει σε επαφή με την τέχνη. Οι δράσεις της ποικίλουν σε κλίμακα, σε είδος και σε μορφή. Εκθέσεις, παιδικές εκδόσεις, κατάλογοι, ομιλίες, residencies, community projects είναι μερικές από αυτές».



Ένα από τα projects της ομάδας ονομάζεται Γεωμετρίες και ετοιμάζεται να «τρέξει» από τις 27 Μαρτίου 2018 στο πλαίσιο της διοργάνωσης /παραγωγής της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Το project που θα φιλοξενηθεί στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (Ιερά Οδός 75, Αθήνα) θα είναι ανοικτό στο κοινό και θα έχει διάρκεια αρκετών μηνών (από τις 27 Μαρτίου – 15 Ιουνίου 2018). Ιδιαίτερη στιγμή του, η performance του Cevdet Erek την ημέρα των εγκαινίων. 

Στο project συμμετέχουν: Omar Amiralay, AREA, Architecture Research Athens, Yto Barrada, Πάκυ Βλασσοπούλου, Will Benedict, Tristan Bera, Michel Berthet, Betty’s Bakery, Ursula Biemann, Wang Bing, Anna Boghiguian, Vlassis Caniaris, Carolina Caycedo, Chouska, Céline Condorelli, Ντόρα Οικονόμου, Metin Erksan, Σχολείο Εδάφους, Επάρκεια, Cevdet Erek, Αλέκος Φασιανός, Άγγελος N. Γουλανδρής, Inas Halabi, Peter Halley, Federico Herrero, Ροίκος Θανόπουλος, Γιάννης Θεoδωρόπουλος, Αθηνά Ιωάννου, Τάκης Κανελλόπουλος, Βαλεντίνα Κάργα, Kassandras, David Leonard, Μίλτος Μανέτας, Γιάννης Μανέτας, Σάκης Μανιάτης, Jumana Manna, Νίκος Μάρκου, Angela Melitopoulos, Γιάννης Μπαζιώτης, Πηνελόπη Μπεμπέλη, Νατάσα Μπιζά, Πέτρος Μώρης, Beatriz Santiago Muñoz, Peter Nadin, Ίρις Νικολάου, Uriel Orlow, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Μαρία Παπαδημητρίου, Βούλα Παπαϊωάννου, Ναυσικά Πάστρα, Ανδριάνα Παπανικολάου, Ρένα Παπασπύρου, Véréna Paravel, Didem Pekün, Artavazd Pelechian, Marjetica Potrč, Filipa Ramos, Σταγόνες, MoY Studio, Serkan Taycan, Standart Thinking, Aimée Toledano, Vittorio de Seta, Hiroshi Sugimoto, Το Πελίτι, Lucien Castaign-Taylor, Θανάσης Τότσικας, Mario García Torres, Troō Food Liberation, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου, Jorge Furtado, Natsuko Uchino, Dimitri Zenghelis, Φαίη Ζήκα, Χρήστος Χρυσόπουλος, Ana Vaz.

Σε ένα ενημερωτικό κείμενο των διοργανωτών διαβάζουμε: «Έχετε αντικρίσει τους ατελείωτους κήπους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών; Μπορεί να έχει η σύγχρονη τέχνη λόγο ύπαρξης σε ένα πανεπιστήμιο; Έχετε ποτέ φανταστεί την Αθήνα μια πόλη κατάφυτη; Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε επιμέλεια της locus athens επιδιώκει να επανασυστήσει στο κοινό της πόλης ένα από τα πρώτα ελληνικά πανεπιστήμια ως ένα επίκαιρο και συναρπαστικό τοπόσημο. 

Η γη, η τροφή, οι σπόροι, το οικοσύστημα και οι έννοιες που προκύπτουν από τα πρωταρχικά υλικά της γης θα αναμετρηθούν με το βλέμμα και τη σκέψη της τέχνης.

Οι Γεωμετρίες (27/3-15/6 2018) είναι ένα πυκνό πρόγραμμα σποράς και συγκομιδής, με πολύμηνο κύκλο ζωής, που θα πραγματοποιηθεί σε διάφορα σημεία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, προτείνοντας έναν πρωτότυπο περίπατο σύγχρονης τέχνης και γνώσης στους Αθηναίους. 

Απαρτίζονται από μια εικαστική έκθεση με νέες παραγωγές, με πρόσφατα, παλαιότερα και ιστορικά έργα, από ένα δημόσιο πρόγραμμα 7 θεματικών Κυριακών, από έναν μεγάλο περίπατο αφιερωμένο στο νερό, από έναν αγώνα κωπηλασίας και από ένα υπαίθριο φεστιβάλ ταινιών για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Η έκθεση παρουσιάζεται στο Γεωργικό Μουσείο, στο κεντρικό κτίριο και στους κήπους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

To δημόσιο πρόγραμμα χωρίζεται σε 7 ενότητες – αλάτι, φωτιά, κήποι, σπόροι, νερό, γη και αέρας – στο πλαίσιο των οποίων θα πραγματοποιηθεί πλήθος δράσεων: φαγητό, εργαστήρια, ομιλίες, ηχογραφήσεις, performance, περιπλανήσεις, αναγνώσεις κ.α. Μέσα από τις δημόσιες δράσεις το κοινό θα γνωρίσει και θα απολαύσει διαφορετικές και άγνωστες όψεις του πανεπιστημίου – τον αμπελώνα, το δενδροκομείο, το ανθοκομείο και θα μετέχει βιωματικά της ιστορίας του τόπου από τα οθωμανικά χρόνια ως σήμερα. Θα αναμετρηθεί με νέες τεχνικές καλλιέργειας, με τη φιλοσοφία της φυσικής δόμησης, με την ιστορία των πετρωμάτων, με τρόπους παρασκευής της τροφής, με την εξελικτική ιστορία της ανθρωπότητας και το πέρασμα στη γεωργία, με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και με πλήθος άλλων καίριων ζητημάτων γύρω από το περιβάλλον».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης