Η Big Band πάει Μέγαρο

Η Big Band πάει Μέγαρο

Η Big Band ενώνει τις δυνάμεις της με βιρτουόζους της τζαζ σε μία συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με ελεύθερη είσοδο

Η Big Band πάει Μέγαρο
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) συνεχίζει τη μουσική διαδρομή του στον κόσμο της τζαζ, με συνταξιδιώτες τους λάτρεις του ατμοσφαιρικού αυτού μουσικού είδους. Η επόμενη στάση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Μαΐου στις 20.30 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την Big Band του Δήμου Αθηναίων, η οποία θα συμπράξει επί σκηνής με δύο από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής τζαζ σκηνής, τους σαξοφωνίστες Αντώνη Λαδόπουλο και Τάκη Πατερέλη -συνθέτες, ενορχηστρωτές, βιρτουόζοι αυτοσχεδιαστές και εκπαιδευτικοί με τεράστιο έργο- σε μια μοναδική συναυλία υψηλής αισθητικής, όπου η ενέργεια, ο λυρισμός και το συναίσθημα συνάδουν με τους ρυθμούς της τζαζ.

Κλείσιμο
Ο Αντώνης Λαδόπουλος κατά την περίοδο 1990-1992 εργάστηκε ως βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Eastern Illinois διδάσκοντας σαξόφωνο και θεωρία στο προπαρασκευαστικό τμήμα του πανεπιστημίου. Το 1991 κέρδισε βραβείο καλύτερης εκτέλεσης Σαξοφώνου στο "Notre Dame Jazz Festival" στις ΗΠΑ. Στο διάστημα της παραμονής του στις ΗΠΑ, ο Αντώνης Λαδόπουλος συμμετείχε σε πολλά μουσικά σχήματα και στάθηκε επί σκηνής δίπλα σε μεγάλα ονόματα όπως οι Rufus Reid, Clifford Jordan, Lee Konitz, Dave Liebman, Dianne Schuur. Από το 1991 έως το 1992, ήταν μέλος του κουαρτέτου τζαζ του διάσημου πιανίστα Henry Butler.

Ιδρυτικό μέλος του Jazz Κουιντέτου Page One, έχει συμβάλλει στην προώθηση της ελληνικής τζαζ σκηνής και δισκογραφίας με αναρίθμητες εμφανίσεις σε κλαμπ και φεστιβάλ, αλλά και με σημαντική συνθετική παρουσία. Έργα του έχουν ερμηνεύσει μεταξύ άλλων η Big Band της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και του Δήμου Αθηναίων, καθώς και το Κουαρτέτο Σαξοφώνων Αθήνας. Πολλές από τις εκτελέσεις των συνθέσεων του Αντώνη Λαδόπουλου έχουν βιντεοσκοπηθεί και προβληθεί από την ΕΤ1 και τη ΝΕΤ μέσα από αφιερώματα στη σύγχρονη τζαζ.

Ο Τάκης Πατερέλης άρχισε σπουδές κλασσικού πιάνου σε ηλικία μόλις 6 ετών στο Ωδείο Αθηνών. Το 1982 ξεκινά μόνος του την ενασχόλησή του με το Σαξόφωνο και την τζαζ. Το 1991-1992 παρακολουθεί μαθήματα αυτοσχεδιασμού, ενορχήστρωσης και σύνθεσης στο Berklee College Of Music, στη Βοστωνη. Δάσκαλοί του υπήρξαν προσωπικότητες όπως οι Andy McGhee, Herb Pomeroy, Paul Fontaine, Jeff Friedman, Bob Pilkington κά. Ο ίδιος έχει συνεργαστεί με τα περισσότερα ονόματα της ελληνικής τζαζ σκηνής. 

Η Big Band του Δήμου Αθηναίων είναι το διευρυμένο τζαζ μουσικό σύνολο που αποτελείται από τις τέσσερεις οικογένειες οργάνων, δηλαδή τα σαξόφωνα, τις τρομπέτες, τα τρομπόνια και τα ρυθμικά όργανα ντραμς και ενίοτε περκασιόν, ενώ συχνά πλαισιώνεται από έγχορδα και άλλα συμφωνικά όργανα. Μεγάλοι συνθέτες και σολίστες του μουσικού είδους της Big Band, εκτός από τον Louis Armstrong και τον Benny Goodman, υπήρξαν οι Duke Ellington, Count Basie, Stan Kenton, Glenn Miller, Woody Herman, Buddy Rich, Tommy Dorsey, Don Ellis, William Russo.

Το ρεπερτόριο που παρουσιάζει η Big Band του Δήμου Αθηναίων αποτελείται από ιστορικές συνθέσεις και ενορχηστρώσεις των πρωτοπόρων δημιουργών της Big Band φιλολογίας, καθώς και από έργα της σύγχρονης-ποιοτικής τζαζ και συχνά, από συνθέσεις Ελλήνων δημιουργών.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί την ημέρα της συναυλίας, 6 Μαΐου, από τις 19.30 έως τις 20.20 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης