Μια πλατφόρμα άμεσης δράσης για τα αρχεία

Μια πλατφόρμα άμεσης δράσης για τα αρχεία

Το Archive Alert σχεδιάστηκε από την Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Τεκμηρίων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αρχείων Τάξις και η χρηματοδότηση προήλθε απο το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

Μια πλατφόρμα άμεσης δράσης για τα αρχεία
Πολυτέλειες, θα πείτε, στις δύσκολες ημέρες που ζούμε. Και όμως αυτές οι μικρές πολυτέλειες απο συλλογικότητες (με την ουσιαστική έννοια του όρου) διαμορφώνουν μέσα απο την αξιοποίηση των τεκμηρίων του παρελθόντος το αυριανό πρόσωπό μας - το πρόσωπο μιας πόλης, το πρόσωπο μιας χώρας.

Μια μικρή πολυτέλεια είναι το Archive Alert
Κλείσιμο
που παρουσιάζεται το ερχόμενο Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στις 14:00 στον Ιανό (Σταδίου 24). Πρόκειται για μια διαδικτυακή πλατφόρμα όπου μεμονωμένα άτομα, φορείς και συλλογικότητες μπορούν να δηλώνουν αρχεία και κάθε άλλο υλικό, το οποίο αναδεικνύει την πολιτιστική μας κληρονομιά (οπτικοακουστικό υλικό, χάρτες, φωτογραφίες, έντυπα, εφημερίδες, αφίσες κά.). Υλικό που κατέχουν ή εντόπισαν ή αντιλήφθηκαν και θεωρούν ότι κινδυνεύει, λόγω άγνοιας, αμέλειας ή έλλειψης εξειδικευμένης γνώσης σχετικά με τη διάσωση και χρήση του.

Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα σε όσους/όσες εγγραφούν στην πλατφόρμα και κατέχουν αρχειακό υλικό και ιστορικά τεκμήρια είτε απλώς να τα δηλώσουν προς ενημέρωση των αρχειακών φορέων, είτε να προσκαλέσουν ειδικό προσωπικό για την καταγραφή, ταξινόμηση, διάσωση και αξιοποίησή του.



Η πλατφόρμα επιτρέπει την καταγραφή και στη συνέχεια, ανάλογα με το υλικό που δηλώνεται, ενημερώνει με αυτόματο τρόπο όλους τους φορείς τους οποίους μπορεί να τους αφορά. Είναι αναγκαίο να επισημανθεί, πως η χρήση της πλατφόρμας είναι δωρεάν, τόσο για τους χρήστες-πληροφορητές όσο και για τους αρχειακούς φορείς, ενώ απαγορεύεται κάθε είδους αγοραπωλησία αρχειακού και πολιτιστικού υλικού.

Το Archive Alert σχεδιάστηκε από την Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Τεκμηρίων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αρχείων Τάξις και υποστηρίζεται τεχνικά από το εργαστήρι επιχειρηματικού πολιτισμού Mataroa. Η συγκεκριμένη δράση χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση (John S. Latsis Public Benefit Foundation) στο πλαίσιο του Προγράμματος Ενίσχυσης Επιστημονικών Εταιρειών 2016.

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Αρχείων Τάξις ιδρύθηκε το 2011 και αποτελείται από πέντε μέλη. Σκοποί της Εταιρείας είναι:

1. Να προάγει τη μελέτη και την έρευνα θεμάτων σχετικών με τη διάσωση, την επεξεργασία, την ταξινόμηση, τη διαχείριση και την προστασία αρχειακών καταλοίπων και ιστορικών τεκμηρίων (πχ. ιστορικά αρχεία, προφορικές μαρτυρίες, φωτογραφίες) διαφόρων φορέων της Ελλάδας και του εξωτερικού (δημόσιων, ιδιωτικών, εκκλησιαστικών).

2. Η καταγραφή, η μελέτη και η ανάδειξη των ιστορικών τεκμηρίων, των αρχειακών πηγών και της πολιτιστικής κληρονομιάς των ελληνικών κοινοτήτων της διασποράς.

3. Η ανάδειξη και η αξιολόγηση της σημασίας της ενασχόλησης με τα ιστορικά αρχεία ως διαδικασίας διαχείρισης της πληροφορίας και καλλιέργειας της ιστορικής μνήμης.

4. Η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των εκπαιδευτικών σχετικά με τη σημασία των ιστορικών τεκμηρίων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

5. Η προώθηση και η ανάπτυξη της ιστορικής παιδείας μαθητών και φοιτητών μέσα από τη χρήση ιστορικών τεκμηρίων.

6. Ο σχεδιασμός, η εκπόνηση, η κατάρτιση και η υλοποίηση εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων σχετικών με τους σκοπούς της Εταιρείας.

7. Η χρήση των νέων τεχνολογιών για την ανάδειξη, την προβολή και την ευρύτερη δημοσιοποίηση των ιστορικών τεκμηρίων, με έμφαση στην ψηφιοποίησή τους και την έκθεσή τους στο διαδίκτυο.

8. Η συστηματική προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης