Δεκέμβριος στο Κύτταρο

Δεκέμβριος στο Κύτταρο

Από κλασικό ροκ έως συναυλίες-αφιέρωμα στην εποχή των '80s και των '90s, η ιστορική σκηνή της Αθήνας καλύπτει όλα τα γούστα και αυτόν τον μήνα

Δεκέμβριος στο Κύτταρο
Μπαίνουμε σε mood Χριστουγέννων και η εορταστική μας διάθεση μεταφράζεται με ποικίλους τρόπους. Άλλοι ντύνουν το σπίτι τους στα γιορτινά, άλλοι πηγαίνουν βόλτα τα παιδιά τους στα χριστουγεννιάτικα events που οργανώνονται σε όλες τις γωνιές της πόλης, ενώ άλλοι επιλέγουν να κλείσουν τη χρονιά περισσότερο μελωδικά, κοιτάζοντας να δουν ποια συναυλία θα τους κάνει κλικ. Το Κύτταρο έχει για αυτόν τον μήνα ένα πρόγραμμα που συνδυάζει πολλά και διαφορετικά γούστα, από κλασικό ροκ και death ή black metal έως συναυλίες-αφιέρωμα στην ένδοξη εποχή των '80s και των '90s. Στη shortlist του γράφοντος βρίσκεται το live-φόρος τιμής στον αξεπέραστο Ρόρι Γκάλαχερ, αλλά και το πάρτι του τρίο Πωλίνα-Μπίγαλης-Χαριτοδιπλωμένος, που αποτελεί εγγύηση διασκέδασης. Ας δούμε αναλυτικά το πρόγραμμα του μήνα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Κλείσιμο
Η Κρίστη Στασινοπούλου ο Στάθης Καλυβιώτης και η μπάντα τους, «Σχήμα ΝΥΝ»,
θα παρουσιάσουν σε πρώτη ζωντανή μετάδοση μετά την κυκλοφορία του τον Σεπτέμβριο,
τραγούδια από τον καινούργιο τους δίσκο με τίτλο «ΝΥΝ» (Riverboat Records/World Music Network). Tον περασμένο Οκτώβριο ο νέος δίσκος βρέθηκε στην 1η θέση των Transglobal World Music Charts και στην 3η θέση των European World Music Charts των ευρωπαϊκών ραδιοφώνων. Πρωτοπόροι στην Ελλάδα της μίξης των ελληνικών, βαλκανικών και μεσογειακών δρόμων και ρυθμών με την ψυχεδέλεια, το πανκ, την electronic και με ελληνικό πάντα στίχο, η Κρίστη και ο Στάθης παίζουν όλα αυτά τα χρόνια  κυρίως στο εξωτερικό, σε φεστιβάλ και σε κλαμπ της παγκόσμιας world music σκηνής. Οι δίσκοι τους κυκλοφορούν και ακούγονται  στα ραδιόφωνα του κόσμου, από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, μέχρι τη Βραζιλία και την Ιαπωνία, κερδίζοντας θετικές κριτικές και διακρίσεις.

Οι πόρτες ανοίγουν στις 22.00
Εισιτήριο: 10 ευρώ


ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ



Αν και το 2014 οι διοργανωτές είχαν αποφασίσει να δώσουν τέλος στο ετήσιο φεστιβάλ-φόρο τιμής στον Ρόρι Γκάλαχερ, δεν είχαν μάλλον υπολογίσει ότι το 2015 συμπληρώνονταν 20 χρόνια από τον θάνατό του. Έτσι, η RockinTheBlues Events και το Κύτταρο οργάνωσαν πέρυσι άλλο ένα πάρτι αφιερωμένο στον αξεπέραστο Ιρλανδό κιθαρίστα, το οποίο έγινε sold out. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η γιορτή-αφιέρωμα να επανέλθει και πάλι στις ράγες της... Αυτό το Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, ανεβαίνει στη σκηνή η Band of Friends για να παίξει τραγούδια όπως το “Bad penny” και το “Moonchild”. Η μπάντα αποτελείται από τον Τζέρι ΜακΑβοϊ στο μπάσο -ο πλέον αναγνωρισμένος συνεργάτης και φίλος του Ρόρι που ήταν παρών σε όλες τις ηχογραφήσεις, τις περιοδείες και τα άλμπουμ του από το 1971 έως το 1991-, ο Τεντ ΜακΚένα στα ντραμς και ο Μαρσέλ Σέρπενζεελ στην κιθάρα και τα φωνητικά. Στη σκηνή θα ανέβουν επίσης και οι Blues Wire.

Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.00
Εισιτήριο: 15 ευρώ

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ



Οι οπαδοί του extreme metal θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τρία αγαπημένα σχήματα από το εξωτερικό. Τους Σουηδούς black metallers Dark Funeral, που έρχονται για τέταρτη φορά στη χώρα μας, τους Ολλανδούς symphonic black metallers, Carach Angren και τους Ιταλούς technical death metallers, Hour Of Penance.

Οι Dark Funeral είναι ένα από τα σημαντικότερα black metal σχήματα εκτός Νορβηγίας, με μία πλούσια καριέρα 20 και πλέον ετών, έχοντας κυκλοφορήσει έξι στούντιο άλμπουμ, με το “Where Shadows Forever Reign”, να είναι το πιο πρόσφατό τους - κυκλοφόρησε το περασμένο καλοκαίρι από τη Century Media Records. Το γκρουπ θεωρείται από τα κορυφαία του «δεύτερου κύματος του black metal», μαζί με συγκροτήματα όπως οι Marduk, Dark Throne και Emperor.

Οι Ολλανδοί Carach Angren έχουν καταφέρει από την πρώτη στιγμή να ξεχωρίσουν από τους υπόλοιπους του είδους, όχι μόνο επειδή είναι μία τετράδα που παίζει συμφωνικό horror black metal, αλλά και επειδή έχουν την τάση να χρησιμοποιούν πολλαπλές γλώσσες στους στίχους των κομματιών τους. Έχοντας ως βάση την αγγλική γλώσσα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και στο ίδιο κομμάτι γερμανικά, γαλλικά και ολλανδικά.

Από την Ιταλία μας έρχονται, επίσης για πρώτη φορά, οι Hour Of Penance, ένα γκρουπ που δημιουργήθηκε το 1999 και παίζει στο ύφος των Cannibal Corpse, Βεηεμοτη και Nile, έχοντας στο ενεργητικό του έξι στούντιο άλμπουμ, με πιο πρόσφατο το “Regicide”, που κυκλοφόρησε το 2014, μέσω της Prosthetic Records. Τη βραδιά θα ανοίξουν οι The Unconfessed, ένα ελπιδοφόρο black-thrash σχήμα από την Λάρισα.

Ώρα έναρξης: 18:00
Εισιτήριο: 25 ευρώ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ




Οι KollektivA ανεβαίνουν για πρώτη φορά στη σκηνή του Κυττάρου για να πραγματοποιήσουν «την πιο ορμητική συναυλία της μέχρι τώρα πορείας τους». Στην πιο δημιουργική τους φάση, γίνονται η αιχμή του δόρατος μιας σκηνής που αναδύεται και είναι έτοιμοι να επιβεβαιώσουν για ακόμα μία φορά τη φήμη που συνοδεύει τις ζωντανές τους εμφανίσεις. Στη συναυλία θα ακουστούν για πρώτη φορά ζωντανά όλα τα τραγούδια από το νέο άλμπουμ τους, με τίτλο «Σύρματα». Μαζί τους θα εμφανιστούν οι 9mm, ένα ελληνόφωνο, progressive, rock, συγκρότημα που σχηματίστηκε το 2007, οι 30milliAmpere, οι οποίοι έβγαλαν το 2016 το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο “Gun In My Head” και οι Altera Vita, ένα ελληνόφωνο rock συγκρότημα με έδρα την Αθήνα.

Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.00
Εισιτήριο: 10 ευρώ

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Λίγες μπάντες έχουν καταφέρει να πιέσουν τα όρια του ακραίου metal στον βαθμό που το πέτυχαν οι Possessed. Ακόμη λιγότερες είναι αυτές που μπορούν να δημιουργήσουν ένα μοναδικό και ξεχωριστό μουσικό στυλ, όπως εκείνοι κατάφεραν, πετυχαίνοντας έτσι να διαχωριστούν από όλα τα άλλα σχήματα του είδους που οι ίδιοι ουσιαστικά εισήγαγαν.

Όταν πίσω στις αρχές των 80's οι Mike Torrao (κιθάρα), Mike Sus (drums) και Jeff Becerra (μπάσο, φωνή) ένωσαν τις δυνάμεις τους, μετά τη διάλυση του heavy metal cover band των πρώτων δύο και την αποχώρηση του δεύτερου από την τότε μπάντα του, Blizzard, λίγοι περίμεναν αυτό που θα συνέβαινε μερικά χρόνια μετά, όταν το όνομα Possessed ξεκίνησε να κάνει τον γύρο της υφηλίου, καταφέρνοντας τελικά να γίνει γνωστό στους απανταχού οπαδούς του σκληρού ήχου. Οι Possessed πραγματοποίησαν το δικό τους breakthrough στην τότε σκηνή του San Francisco, μοιραζόμενοι τη σκηνή με τους ομοϊδεάτες και φίλους τους Bay Area thrashers Exodus αλλά και με άλλα σχήματα, πολλά από τα οποία πλέον δεν υπάρχουν. Το 1982-1983 ηχογράφησαν ένα demo τεσσάρων τραγουδιών, ένα από τα οποία ("Swing of the Axe") συμπεριλήφθηκε στη συλλογή "Metal Massacre 6" και αργότερα στην "The Best of Metal Massacre".

Πραγματοποιώντας έναν σεβαστό αριθμό ζωντανών εμφανίσεων, συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής τους στο Graspop 2012 όπως και στο Ευρωπαϊκό tour "The Fallen Angel" του 2012, με το νέο line-up να ανταπεξέρχεται στις προσδοκίες με το παραπάνω, οι Possessed αναγεννιούνται από τις στάχτες τους, περνώντας σε μια νέα εποχή για αυτούς και τον ήχο που οι ίδιοι δημιούργησαν. Έχοντας ως παρακαταθήκη τη βαριά κληρονομιά των δύο πρώτων δίσκων που αποτέλεσαν -δίχως άλλο- ανεξίτηλη επιρροή για όλο τον χώρο του ακραίου metal, και όντας έτοιμοι να πάνε αυτή τη κληρονομιά ένα βήμα παραπέρα, οι Possessed βγαίνουν και πάλι στον δρόμο, ενώ ήδη συνθέτουν και ηχογραφούν νέο υλικό, με σκοπό να αλλάξουν για άλλη μια φορά το πρόσωπο του death metal.

Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.00
Εισιτήριο: 23 ευρώ (περιορισμένη προπώληση), 26 ευρώ (προπώληση), 29 ευρώ (ταμείο)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

To φαινόμενο Χατζηφραγκέτα, με full band σύνθεση την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016
θα ταρακουνήσει το Κύτταρο για τα καλά....

Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.30
Εισιτήριο: 10 ευρώ (ταμείο), 8 ευρώ (προπώληση)

ΣΑΒΒΑΤΑ 24-31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ & 7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ



Η αδυναμία μας για τα '80s και τα '90s παραμένει η ίδια στο πέρασμα του χρόνου. Τα τελευταία Σάββατα του 2016 και το πρώτο του 2017 θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τρεις από τους πιο χαρακτηριστικούς εκπροσώπους εκείνης της εποχής. Πωλίνα, Μπίγαλης και Χαριτοδιπλωμένος επιστρέφουν στο Κύτταρο για να μας κάνουν να αναπολήσουμε και να χορέψουμε μέχρι τελικής πτώσης, ακούγοντας τραγούδια όπως «Πάμε για τρέλες στις Σευχέλες», «Μελισσούλα», «Το καπελάκι», "Lost in the Night”, «Βραδινό μπανάκι», «Πους Απς» και «Κατερίνα».

Οι πόρτες ανοίγουν στις 22.00
Εισιτήριο: 15 ευρώ (με ποτό)
Φιάλη: 120 ευρώ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Δύο μέρες πριν αποχαιρετήσουμε το 2016, oι Tardive Dyskinesia θα γιορτάσουν με μία μοναδική ζωντανή εμφάνιση την κυκλοφορία της νέας δουλειάς τους με τίτλο “Harmonic Confusion” (Playfalse Records), παίζοντας κατα κύριο λόγο κομμάτια από αυτή, αλλά και απο όλη τη μέχρι στιγμής δισκογραφική τους πορεία. Μαζί τους θα εμφανιστεί το progressive/technical/atmospheric metal σχήμα των Still Falling, ενώ τη συναυλία θα ανοίξουν οι Insect Radio.

Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.00
Εισιτήριο: 8 ευρώ (ταμείο), 6 ευρώ (προπώληση)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης