Ο ζωντανός ρυθμός των Κοζάκων

Ο ζωντανός ρυθμός των Κοζάκων

Ο Κρατικός Χορευτικός Θιάσος Ρώσων Κοζάκων περιοδεύει ανά την Ελλάδα παρουσιάζοντας ένα δίωρο χορευτικό και μουσικό πρόγραμμα γεμάτο πάθος και ένταση

Ο ζωντανός ρυθμός των Κοζάκων
Ένα δίωρο χορευτικό και μουσικό πρόγραμμα που χαρακτηρίζεται από δυναμισμό, πάθος, ένταση, νεύρο και ρυθμό και απεικονίζει τη μεγάλη ρώσικη ψυχή θα παρουσιάσουν σε δώδεκα πόλεις της χώρας μας τα μέλη του Κρατικού Χορευτικού Θιάσου Ρώσων Κοζάκων. Οι χορευτές και οι τραγουδίστριες της παράστασης, εκτός από την εμφάνισή τους στο Μέγαρο Μουσικής Αθήνας και το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης, θα περιοδεύσουν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι και την Πάτρα, από τις 14 έως τις 24 Οκτωβρίου.

Κλείσιμο

 
Με περισσότερους από είκοσι διάσημους χορούς μεταξύ των οποίων οι “Lipetskaya Matanya”, “Dancing Rivalry” και φυσικά η διάσημη “Kalinka» και εξήντα αθάνατα τραγούδια της ρωσικής ψυχής, οι Κοζάκοι είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καλλιτεχνικής παράδοσης της Ρωσίας. Όλα τα στοιχεία της παράστασης, από τα κοστούμια για τα οποία έχουν γίνει ειδικές μελέτες σε μουσεία μέχρι τη μουσική και τους χορούς, συντελούν ώστε να απεικονίζεται η πραγματική ζωή των Κοζάκων, οι μάχες τους με σπαθιά και η ιστορική εξέλιξη των αγώνων τους από το 14ο αιώνα. Στους χορούς τους, καθρεφτίζεται η ζωή τους. Στις κινήσεις, η ψυχοσύνθεσή τους. Στις παραστάσεις τους αντικατοπτρίζεται η ανεξαρτησία, η υπερηφάνεια, η γενναιότητα, η φαντασία και ο δυναμισμός τους. Στο πάθος τους, η αντοχή τους στο χρόνο.





Οι Κοζάκοι θεωρούνται σημαντικό κεφάλαιο της Ρωσίας καθώς από τον 14ο αιώνα ήταν φρουροί των συνόρων της, από τον ποταμό Δον και τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Σιβηρία και την Άπω Ανατολή. Ετυμολογικά, Κοζάκος σημαίνει ελεύθερος άνθρωπος. Εκείνος που δυσκολεύεται να βρει τη θέση του στην κοινωνία. Γι' αυτό και οι Κοζάκοι όταν καταπιέστηκαν εξεγέρθηκαν. Δεν δίστασαν να ζήσουν κατά καιρούς ακόμα και στις στέπες, όπου δεν αναγνώριζαν καμία εξουσία. Οργανώθηκαν σε όλες τις περιόδους της ιστορίας ενάντια στους επιδρομείς, έδωσαν μάχες για την ανεξαρτησία τους, διακρίθηκαν για τις πολεμικές αρετές τους και θωράκισαν τον πολιτισμό τους. Στην εισβολή του Ναπολέοντα στη Ρωσία, οι Κοζάκοι ήταν οι πιο άφοβοι στρατιώτες. Ο ίδιος ο Ναπολέων είχε πει: «Οι Κοζάκοι είναι τα καλύτερα ελαφρά στρατεύματα που υπάρχουν. Αν τους είχα στο στρατό μου, θα πήγαινα σε όλον τον κόσμο μαζί τους».





Τριάντα πέντε χορευτές και τρεις τραγουδίστριες αποτελούν τον Κρατικό Χορευτικό Θίασο Ρώσων Κοζάκων του οποίου καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο σκηνοθέτης της παράστασης, Leonid Milovanov, ο οποίος τον ίδρυσε το 1990. Ο  φορέας συγκαταλέγεται στα κορυφαία χορευτικά συγκροτήματα της χώρας. Η φήμη του εδώ και αρκετές δεκαετίες έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ρωσίας. Οι παραστάσεις τους, πολλές από τις οποίες δίνονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Κίνα, μαγεύουν και καθηλώνουν με την επιδεξιότητα και την ομορφιά τους. Έχουν πολυάριθμες κρατικές διακρίσεις και βραβεία, καθώς και διεθνή αναγνώριση σε φεστιβάλ χορού και μουσικής. Ο ίδιος ο Milovanov χαίρει της προσωπικής εκτίμησης του Βλαντιμίρ Πούτιν και το 2010 ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον τίμησε ως «Καλλιτέχνη του Λαού της Ρωσίας». Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ρωσικού Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ
Παρασκευή 14/10 - Καβάλα
Σάββατο 15/10 - Ξάνθη
Κυριακή 16/10 - Αλεξανδρούπολη
Δευτέρα 17/10 - Κοζάνη
Τρίτη 18/10 - Λάρισα
Τετάρτη 19/10 - Βόλος
Πέμπτη 20/10 - Γιάννενα
Παρασκευή 21/10 - Βέροια
Σάββατο 22/10 - Θεσσαλονίκη (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Κυριακή 23/10- Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη)
Δευτέρα 24/10 - Πάτρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης