Γιατί (δεν) είναι καλή ιδέα να αναζητάμε πληροφορίες στο TikTok για τον καρκίνο

Γιατί (δεν) είναι καλή ιδέα να αναζητάμε πληροφορίες στο TikTok για τον καρκίνο

Νέα μελέτη προειδοποιεί ότι η παραπληροφόρηση στα social media και ειδικά στην πλατφόρμα ΤικΤοκ θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των γυναικών

worried_woman_mobile
Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, το TikTok κατόρθωσε να καταλάβει τις καρδιές, αλλά και τον χρόνο των χρηστών, σκαρφαλώνοντας με σχετική ευκολία στην κορυφαία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στην προτίμηση των ανθρώπων. Ο καθένας μπορεί να παράξει περιεχόμενο και να το δημοσιεύσει στην πλατφόρμα, όπως συμβαίνει με όλα τα social media. Η ελευθερία αυτή, όμως, ενέχει και ορισμένα μειονεκτήματα, το σοβαρότερο εκ των οποίων είναι ο κίνδυνος της παραπληροφόρησης. Η σοβαρότητα των συνεπειών μιας λανθασμένης πληροφόρησης ενισχύεται όταν το «θύμα» της παραπληροφόρησης είναι τα ζητήματα που σχετίζονται με την ανθρώπινη υγεία.

Πρόσφατα, διαπιστώθηκε ότι ένα θέμα υγείας που απαντάται πολύ στο TikTok, με πλήθος πληροφοριών να συρρέουν στην εφαρμογή, είναι οι γυναικολογικοί καρκίνοι (ωοθηκών, ενδομητρίου, τραχήλου, αιδοίου και τροφοβλαστική νόσος κύησης). Σε μελέτη που δημοσιεύουν στο Gynecologic Oncology, επιστήμονες από το Ohio State University Comprehensive Cancer Center – Arthur G. James Cancer Hospital and Richard J. Solove Research Institute (OSUCCC – James) προτρέπουν τις γυναίκες να αναζητούν πληροφορίες έξω από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προειδοποιώντας ότι η παραπληροφόρηση για τον καρκίνο και οι απίστευτα ανακριβείς συμβουλές έχουν γίνει ανεξέλεγκτες στη δημοφιλή πλατφόρμα. Μάλιστα, τα διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία μαρτυρούν ότι, πλέον, εκατομμύρια γυναίκες αντιμετωπίζουν το TikTok ως πηγή καθοδήγησης σχετικά με την υγεία.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης