Είστε 65αρης και δεν «πιάνετε» τις λέξεις λόγω θορύβου; Έρευνα αποκαλύπτει τι συμβαίνει στο μυαλό σας

Είστε 65αρης και δεν «πιάνετε» τις λέξεις λόγω θορύβου; Έρευνα αποκαλύπτει τι συμβαίνει στο μυαλό σας

Τα άτομα της τρίτη ηλικίας δυσκολεύονται να ακούσουν όταν υπάρχει θόρυβος στο παρασκήνιο. Νεότερη μελέτη αποκαλύπτει το ρόλο των νευρώνων του εγκεφάλου σε αυτή τη δυσκολία, αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα αυτής της αίσθησης

221230173939_restaurant_shutter
Είναι οι μέρες του χρόνου που βρισκόμαστε σε μέρη με φασαρία και αρκετό κόσμο. Κι ενώ οι νεότεροι δε βρίσκουν εμπόδια στην επικοινωνία λόγω του θορύβου, οι ηλικιωμένοι δυσκολεύονται περισσότερο να ακούσουν και να διακρίνουν καθαρά τις λέξεις. Φταίει όμως μόνο η απώλεια της ακοής που σχετίζεται με την ηλικία; Ερευνητές από το Johns Hopkins Medicine φαίνεται ότι ανακάλυψαν γιατί συμβαίνει αυτό σε νευρολογικό επίπεδο.

Όπως αποκάλυψε το πείραμά τους, τα ηλικιωμένα ενήλικα ποντίκια ήταν λιγότερο ικανά να «απενεργοποιήσουν» ορισμένα εγκεφαλικά κύτταρα που ενεργοποιούνται όταν βρίσκονται σε θορυβώδες περιβάλλον. Οι συγγραφείς, συνεπώς, αναφέρουν ότι τα τρωκτικά ανέπτυξαν ένα «ασαφές ηχητικό στάδιο», καθιστώντας δυσκολότερο για το μυαλό τους να εστιάσει σε έναν μόνο ήχο, όπως μια φωνή, φιλτράροντας παράλληλα άλλους θορύβους.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης