Καρκίνος στο Πάγκρεας: Νέος βιοδείκτης έγκαιρης διάγνωσης – Πού εντοπίζεται

Καρκίνος στο Πάγκρεας: Νέος βιοδείκτης έγκαιρης διάγνωσης – Πού εντοπίζεται

Έναν νέο αποτελεσματικό και μη παρεμβατικό τρόπο έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του παγκρέατος φαίνεται πως εντόπισαν οι επιστήμονες. Δείτε ποιο στοιχείο του ανθρώπινου σώματος μπορεί να αποκαλύψει πολλά για τον κίνδυνο νόσησης

220309143648_cancer
Μικροοργανισμοί σε δείγματα κοπράνων μπορούν να οδηγήσουν σε ένα νέο τρόπο ανίχνευσης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου στο πάγκρεας σύμφωνα με νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα η γενετική υπογραφή 27 μικροοργανισμών σε δείγματα κοπράνων μπορεί να οδηγήσει στον εντοπισμό των ασθενών υψηλού κινδύνου για αδενοκαρκινώματα του παγκρεατικού πόρου, του πιο κοινού καρκίνου του παγκρέατος.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά ένα σπάνιο είδος καρκίνου, ωστόσο τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών ένα χρόνο μετά την διάγνωση είναι πολύ χαμηλά. Στη Γηραιά Αλβιώνα (Ηνωμένο Βασίλειο) μάλιστα, υπολογίζεται πως τα ποσοστά επιβίωσης ένα χρόνο μετά τη διάγνωση για 1 στα 4 άτομα φτάνουν στον ένα χρόνο ή περισσότερο. Τα χαμηλά ποσοστά επιβίωσης αποδίδονται στην καθυστερημένη διάγνωση του συγκεκριμένου καρκίνου λόγω της δυσκολίας εντοπισμού των συμπτωμάτων που δεν θα φανούν παρά μόνο αργότερα κατά την εξέλιξη της νόσου.

Στην πιο πρόσφατη ολοκληρωμένη μελέτη για την επιρροή του μικροβιώματος στον καρκίνο του παγκρέατος, οι Ισπανοί ερευνητές από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο, με επικεφαλής την Núria Malats και το Ευρωπαϊκό Εργαστήρι Μοριακής Βιολογίας στη Χαϊδελβέργη με επικεφαλής τον Peer Bork, βρήκαν πως πάνω από 27 είδη μικροοργανισμών που εντοπίστηκαν στα δείγματα κοπράνων θα μπορούσαν να αποτελέσουν δείκτη πρόβλεψης του κινδύνου νόσησης με αδενοκαρκίνωμα του παγκρεατικού πόρου, την πιο συχνή μορφή καρκίνου του παγκρέατος.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης