Δεν σας «πιάνει» εύκολα ο ύπνος; Τι σημαίνει αυτό για την μνήμη και την υγεία σε μια δεκαετία

Δεν σας «πιάνει» εύκολα ο ύπνος; Τι σημαίνει αυτό για την μνήμη και την υγεία σε μια δεκαετία

Πόσο δύσκολο σας είναι να αποκοιμηθείτε και τι μπορεί να αποκαλύπτει αυτή η δυσκολία για την μελλοντική σας υγεία, την νοητική κατάσταση και την μνήμη σας; Κάτι όχι και τόσο ευχάριστο όπως αποκαλύπτει νεότερη έρευνα

210326172402_woman-with-insomnia
Μελέτη σε σχεδόν 2.5000 ενηλίκους βρήκε ότι η αδυναμία κάποιων ανθρώπων να κοιμηθούν εύκολα, συγκριτικά με άλλα μοτίβα αϋπνίας, ήταν το βασικό σύμπτωμα γνωστικής εξασθένησης 14 χρόνια αργότερα.

Πιο αναλυτικά, τα αποτελέσματα της εργασίας που δημοσιεύθηκε στο Sleep δείχνουν ότι τα προβλήματα ορισμένων ανθρώπων να αποκοιμηθούν το 2002 σχετίστηκαν με γνωστική εξασθένηση το 2016. Συγκεκριμένα, στους ανθρώπους που δεν τους έπιανε εύκολα ο ύπνος υπήρχε πρόβλεψη για χειρότερη επεισοδιακή μνήμη, εκτελεστική λειτουργία, γλώσσα, ταχύτητα επεξεργασίας και οπτικοακουστική απόδοση. Η περαιτέρω ανάλυση διαπίστωσε ότι οι συσχετισμοί ανάμεσα στην έναρξη του ύπνου και τη μεταγενέστερη γνωστική ικανότητα εξηγούνταν εν μέρει τόσο από συμπτώματα κατάθλιψης όσο και από αγγειακές παθήσεις το 2014 για όλους τους ανωτέρω τομείς εκτός από την επεισοδιακή μνήμη, η οποία εξηγήθηκε μόνο από τα συμπτώματα κατάθλιψης.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης