Εκλογές στη Γερμανία: Το ακροδεξιό AfD αναμένεται να κερδίσει και τις τρεις κάλπες

Στις τρεις τοπικές εκλογές των ανατολικογερμανικών κρατιδίων, της Σαξονίας, του Βραδεμβούργου και της Θουριγγίας αναμένεται να κερδίσουν οι ακροδεξιοί

Σε τρία από τα πέντε ανατολικογερμανικά κρατίδια διεξάγονται εκλογές το φετινό φθινόπωρο. Την αρχή κάνουν την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου η Σαξονία και το Βραδεμβούργο, ενώ στις 27 Οκτωβρίου ακολουθεί η Θουριγγία.

Πρώτη δύναμη ενδέχεται να αναδειχθεί το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και στις τρεις τοπικές εκλογές των ανατολικογερμανικών κρατιδίων, της Σαξονίας, του Βραδεμβούργου και της Θουριγγίας, όπως δείχνουν τελευταίες δημοσκοπήσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών «EMNID», το 24% των Ανατολικογερμανών δηλώνει ότι θα ψήφιζε το AfD. Το αντίστοιχο ποσοστό στην δυτική Γερμανία είναι 12%.

Η ανατολικογερμανίδα πολιτική επιστήμονας Γιούντιτ Έντερς, μέλος της επιτροπής «30 χρόνια Ειρηνική Επανάσταση και Επανένωση», θεωρεί ότι πολλοί πολίτες της πρώην Ανατολικής Γερμανίας είναι απογοητευμένοι, μιας και αισθάνονται ότι οι Δυτικογερμανοί δεν τους λαμβάνουν υπόψη και δεν κατανοούν τα προβλήματά τους:

«Δεν νομίζω ότι η πλειοψηφία των Ανατολικογερμανών που ψηφίζουν την Εναλλακτική για τη Γερμανία είναι ακροδεξιοί ή έχουν ακροδεξιές πεποιθήσεις. Θεωρώ ότι οι περισσότεροι είναι απλά δυσαρεστημένοι, διότι οι συμπατριώτες τους στη δυτική Γερμανία δεν δείχνουν κατανόηση για τις δυσκολίες που πέρασαν ζώντας επί τέσσερεις δεκαετίες σε μια δικτατορία, αλλά ούτε και για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν όταν από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν από ένα σοσιαλιστικό σύστημα σε ένα καπιταλιστικό».

Πολλοί Ανατολικογερμανοί αρνούνται ότι το ανατολικό τμήμα της Γερμανίας είναι άντρο ακροδεξιών στοιχείων. Γι' αυτό και δημιουργήθηκαν πρωτοβουλίες πολιτών όπως οι «Ή τώρα ή ποτέ» και «Νέο ξεκίνημα», οι οποίες μάχονται τον ρατσισμό και παράλληλα διοργανώνουν δημόσιες συζητήσεις για το πώς οι Ανατολικογερμανοί αντιμετωπίστηκαν στα 30 χρόνια μετά την Επανένωση. Την περασμένη Κυριακή αυτές και άλλες οργανώσεις πολιτών πραγματοποίησαν μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Δρέσδης κατά της ακροδεξιάς με σύνθημα «Κανείς δεν θα μας διαιρέσει» στην οποία συμμετείχε ο υπ. Οικονομικών Όλαφ Σολτς, αλλά και οι ηγεσίες των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς.

Η Άνα Κάρα Μέτμαν, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Κανείς δεν θα μας διαιρέσει» επικρίνει το ότι οι πολιτικοί άφησαν τα ανατολικογερμανικά κρατίδια στην τύχη τους, ιδίως όσον αφορά την κοινωνική πολιτική, συμβάλλοντας έτσι στην ενδυνάμωση των λαϊκιστικών δυνάμεων: «Τα τελευταία χρόνια έγιναν μεγάλες περικοπές στη Σαξονία στον κοινωνικό τομέα κυρίως στις μικρότερες πόλεις. Σε πολλές περιοχές οι νέοι έμειναν χωρίς κοινωνικούς λειτουργούς και τότε οι νεαροί στράφηκαν στους ακροδεξιούς, οι οποίοι, όντας σε αναζήτηση υποστηρικτών, ασχολήθηκαν με τα προβλήματά τους».Πηγή: Deutsche Welle

Δείτε Επίσης

makron12

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι αδύνατο να έχουμε διαφωνίες, να ασκήσουμε κριτική στη μία ή την άλλη ενέργεια της κυβέρνησης του Ισραήλ αλλά η άρνηση της ύπαρξής του υπάγεται σήμερα σε μια σύγχρονη μορφή αντισημιτισμού», πρόσθεσε ο Μακρόν