Υπέρ μίας μακράς παράτασης του Brexit ο Τουσκ

Υπέρ μίας μακράς παράτασης του Brexit ο Τουσκ

«Δεν μπορούμε να προδώσουμε τους Remainers» τονίζει στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- Μπορεί να καθυστερήσει η παραίτηση της Τερέζα Μέι γράφουν οι Financial Times

20886323
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να είναι ανοικτό σε μια μακρά παράταση του Brexit, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λέγοντας στους βουλευτές ότι δεν θα πρέπει να αγνοήσουν τους Βρετανούς που θέλουν η χώρα τους να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν μπορούμε να προδώσουμε τα έξι εκατομμύρια ανθρώπους που υπέγραψαν την αίτηση για την ανάκληση του Άρθρου 50, το ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έκαναν πορεία υπέρ ενός δημοψηφίσματος, ή την αυξανόμενη πλειονότητα ανθρώπων που θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Σε tweet που αναρτήθηκε μετά τη σύντομη ομιλία του, πρόσθεσε ότι το κοινοβούλιο θα πρέπει να είναι ανοικτό σε μια μακρά παράταση, εάν η Βρετανία επιθυμεί να ξανασκεφθεί τη στρατηγική της.
Κλείσιμο
«Θα πρέπει να παραμείνουμε ανοικτοί σε μία μακρά παράταση, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θελήσει να ξανασκεφθεί τη στρατηγική για το Brexit, πράγμα που σημαίνει φυσικά την συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις εκλογές», δήλωσε ο Τουσκ ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Ακούσθηκαν φωνές να λένε ότι θα ήταν επιζήμιο ή ενοχλητικό για ορισμένους από εμάς. Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: τέτοιες σκέψεις είναι απαράδεκτες.

«Δεν μπορείτε να προδώσουμε τα έξι εκατομμύρια ανθρώπους που υπέγραψαν την αίτηση για την ανάκληση του Άρθρου 50, το ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έκαναν πορεία υπέρ ενός δημοψηφίσματος, ή την αυξανόμενη πλειονότητα ανθρώπων που θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Οι Βρετανοί που είναι αντίθετοι με το Brexit «μπορεί να αισθάνονται ότι δεν εκπροσωπούνται επαρκώς από το βρετανικό κοινοβούλιο, αλλά πρέπει να αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται από εσάς σε αυτήν την κοινοβουλευτική συνέλευση, διότι είναι Ευρωπαίοι», επέμεινε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής την περασμένη βδομάδα, οι 27 άφησαν στην Τερέζα Μέι την επιλογή: είτε έγκριση της συμφωνίας της και μία βραχυχρόνια αναβολή του Brexit, μέχρι τις 22 Μαΐου, είτε απόρριψη της συμφωνίας και παρουσίαση μέχρι τις 12 Απριλίου από το Λονδίνο ενός plan B. Αυτό θα σήμαινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα λάβει μέρος τις ευρωεκλογές.

Διαφορετικά, η τρίτη επιλογή θα είναι μία έξοδος άνευ συμφωνίας.

Οι βρετανοί βουλευτές παίρνουν σήμερα στα χέρια τους την υπόθεση του Brexit ψηφίζοντας σε μία σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών που προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις στην συμφωνία της εξόδου που διαπραγματεύθηκε, υπέγραψε και συνεχίζει να ελπίζει ότι θα επιτύχει την έγκρισή της η Τερέζα Μέι.

«Εάν παρέβαλλα την Μεγάλη Βρετανία με μία Σφίγγα, τότε η Σφίγγα μου φαίνεται ανοικτό βιβλίο», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αρνούμενος να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο για το Brexit, «γιατί όλα έχουν ειπωθεί».


FT: Ίσως να μην ανακοινώσει παραίτηση η Μέι


Σύμβουλοι της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι συζητούν ένα χρονοδιάγραμμα για την παραίτησή της αλλά θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ανακοίνωση της πρόθεσής της να παραιτηθεί έως μετά την τρίτη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο επί του σχεδίου της για το Brexit, σύμφωνα με τους Financial Times.

«Αυτό θα απέτρεπε την ανάρμοστη εντύπωση ότι κάποιοι βουλευτές των Τόρις, για παράδειγμα ο Μπόρις (Τζόνσον), στηρίζουν τη συμφωνία με ευτελή κίνητρα», ανέφερε ο πολιτικός συντάκτης των FT Τζορτζ Πάρκερ στο Twitter.

Σύμφωνα με τον ίδιο, φαίνεται ότι θα υπάρξει μια συνεννόηση ότι η Μέι θα ανακοινώσει την αποχώρησή της όταν ή εάν οι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές στο Συντηρητικό της κόμμα στηρίξουν τη συμφωνία της και αυτή περάσει από το κοινοβούλιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης