Brexit: Πώς στήθηκε και τι κρύβει το τελεσίγραφο των «27» στη Βρετανία

Brexit: Πώς στήθηκε και τι κρύβει το τελεσίγραφο των «27» στη Βρετανία

Οι Βρυξέλλες έστησαν παγίδα στους Βρετανούς παίζοντας το χαρτί των ευρωεκλογών - H 12η Απριλίου η «Ημέρα της γκιλοτίνας» για την Τερέζα Μέι

theresa-may-brussels
Αυστηρό τελεσίγραφο στην Τερέζα Μέι έδωσαν χθες οι Βρυξέλλες αφού η πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν κατάφερε να τους πείσει ότι είναι ικανή να αποφύγει ένα άτακτο Brexit.

Με τη Μέι να επιστρέφει στην πατρίδα της σε μία νέα προσπάθεια να πείσει τους συμπολίτες της να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας για το Brexit στην τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία που αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, πάνω από δύο εκατομμύρια υπογραφές πολιτών έχουν συγκεντρωθεί στο Διαδίκτυο ζητώντας την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.

Ο διάσημος ηθοποιός Χιου Γκράντ, η τραγουδίστρια Άνι Λένοξ, ειναι ανάμεσα σε αυτούς που συμμετέχουν στην ηλεκτρονική εκστρατεία υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε.

Η 12η Απριλίου είναι η «ημέρα της γκιλοτίνας» για την πρωθυπουργό της Βρετανίας, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές αναφερόμενοι στις χθεσινές μαραθώνιες συνομιλίες στη σύνοδο του Ευρωπαικό Συμβουλίου.

Σκληρό τελεσίγραφο στη Μέι έδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild», επισημαίνοντας ότι η 29η Μαρτίου αντικαταστάθηκε από την 12η Απριλίου. «Οι Βρυξέλλες έχουν τον πλήρη έλεγχο στο χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ», προσθέτει.

«Η Μέι δεν κατάφερε να πείσει το ευρωπαικό μπλοκ ότι είναι ικανή να αποφύγει μία μη συμφωνία για το Brexit», υπογραμμίζει η εφημερίδα «Guardian».

Κλείσιμο
Ανώνυμες διπλωματικές πηγές σχολίαζαν χθες το βράδυ ότι η Μέι πρότεινε γενικολογίες, δεν είχε συγκεκριμένες προτάσεις προκαλώντας δυσαρέσκεια στους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως αναφέρει το CNN.

Για «παγίδα» των «27» στους Βρετανούς κάνει λόγο η εφημερίδα «Le Figaro», επισημαίνοντας ότι το πρώτο σενάριο είναι απίθανο: Η συμφωνία αποχώρησης να υπερψηφιστεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων τις επόμενες ημέρες και η Τερέζα Μέι να έχει το χρόνο έως τις 22 Μαίου για να επικυρωθούν οι νόμοι και οι τροπολογίες του Brexit από το κοινοβούλιο.

Το δεύτερο σενάριο είναι πιο πιθανό: Η συμφωνία δεν περνάει και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μέχρι τις 12 Απριλίου να προτείνει ένα νέο σχέδιο στους «27» ή να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Αυτή η προθεσμία της 12ης Απριλίου δεν είναι τυχαία. Αντιστοιχεί στην προθεσμία εντός της οποίας η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να ανακοινώσει την συμμετοχή της στις ευρωπαϊκές εκλογές.

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης εξηγεί στην εφημερίδα «Le Figaro»: «Μειώσαμε τις επιλογές των Βρετανών. Πριν είχαμε την ψηφοφορία της συμφωνίας για το Brexit, την έξοδο χωρίς συμφωνία ή τη συμμετοχή στις εκλογές. Τώρα είναι είτε έξοδος από την Ε.Ε είτε η συμμετοχή στις εκλογές ».


Διπλή στρατηγική της Ε.Ε για παράταση του Brexit

Οι ηγέτες της ΕΕ και η βρετανική κυβέρνηση συμφώνησαν χθες σε μια διπλή στρατηγική για την αναβολή του Brexit, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «n-tv».

- Η ημερομηνία του Brexit μπορεί να παραταθεί έως τις 22 Μαΐου. Αλλά μόνο με μια προϋπόθεση: Η Βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων πρέπει να αποδεχθεί την ήδη απορριφθείσα δύο φορές συμφωνία αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε.

- Εάν όμως η η συμφωνία απορριφθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο, τότε η η χώρα θα πρέπειμέχρι τις 12 Απριλίου να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Εάν όμως συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο να καθυστερήσει το Brexit. Oρισμένοι διπλωμάτες της ΕΕ υποστήριξαν ότι μπορεί να καθυστερήσει έως το τέλος του έτους.


Σε δύο στρατόπεδα οι Ευρωπαίοι για το Brexit

Ένα στρατόπεδο σκληροπυρηνικών, με επικεφαλής τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ασκούσε χθες το βράδυ ασφυκτικές πιέσεις στους Ευρωπαίους να θέσουν στη Βρετανία ως προθεσμία αποχώρησης από την ευρωπαική οικογένεια την 7η Μαΐου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το Βέλγιο.

Το άλλο στρατόπεδο θεωρούσε ότι η 22α Μαίου ήταν η ιδανική ημερομηνία αποχώρησης προκειμένου να μην συμπέσει με τις ευρωεκλογές. Για το λόγο αυτό, ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου ακολούθησε διπλή στρατηγική δίνοντας δύο ημερομηνίες: την 12η Απριλίου και την 22α Μαΐου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης