Άγριο «παζάρι» για το Brexit στις Βρυξέλλες: Παράταση σε δύο δόσεις δίνουν οι «27» στη Μέι

may0

Αν το Κοινοβούλιο της Βρετανίας εγκρίνει, την επόμενη εβδομάδα, την Συμφωνία Αποχώρησης, τότε οι «27» θα προσφέρουν αναβολή του Brexit έως τις 22 Μαΐου - Εάν καταψηφίσει τη Συμφωνία, τότε το Λονδίνο θα πρέπει να ενημερώσει την ΕΕ, μέχρι τις 12 Απριλίου, για το αν θα συμμετέχει στις ευρωεκλογές - Μόνο τότε θα εξετάσει η ΕΕ μια μεγαλύτερη παράταση

Σε συμφωνία για διπλή παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίαςαπό την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό όρους, κατέληξαν οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, σε μια συνεδρίαση που ξεπέρασε τις επτά ώρες. Με την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας απούσα από την αίθουσα, οι 27, έπειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις κατέληξαν σε μια κοινή πρόταση με σκοπό να δώσουν στην κυρία Μέι το σχέδιο που η ίδια δεν κατάφερε να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες.

Οι 27 δίνουν παράταση στο Λονδίνο σε δύο δόσεις. Η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει, πρώτον, να ενημερώσει τις Βρυξέλλες μέχρι τα μεσάνυχτα της 11ης Απριλίου για το αν θα συμμετάσχει ή όχι στις Ευρωεκλογές του Μαΐου. Στη συνέχεια η ΕΕ μπορεί να δώσει στο Λονδίνο επιπλέον παράταση μέχρι την 22α Μαΐου, μία ημέρα πριν την διεξαγωγή των Ευρωεκλογών.

Τι σημαίνει πρακτικά η συμφωνία:

*Η ΕΕ έδωσε στο Λονδίνο το σχέδιο που δεν μπορούσε να βρει
* Η ΕΕ διασφαλίζει την ομαλή διεξαγωγή των Ευρωπαϊκών εκλογών
* Δεν πρόκειται να υπάρξει νέα σύνοδος κορυφής την επόμενη εβδομάδα
* Η ΕΕ δίνει στην Τερέζα Μέι την ευκαιρία να βρει οποιαδήποτε λύση μπορέσει στο Λονδίνο*
* Η ΕΕ μιλάει με μια φωνή στο Λονδίνο

Με σκοπό να αποτρέψουν νομικά και πολιτικά ζητήματα που θα προέκυπταν στην περίπτωση που η Μεγάλη Βρετανία παρέμενε μέλος της Ένωσης μετά την ημέρα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (σ.σ η Μεγάλη Βρετανία θα έπρεπε να διεξαγάγει εκλογές, αλλιώς θα μπορούσε να αμφισβητηθεί η υπόσταση του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), οι 27 – αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - εξήγησαν με τον πλέον καθαρό τρόπο ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν στο Λονδίνο, απορρίπτοντας το αίτημα της κυρίας Μέι για παράταση μέχρι την 30η Ιουνίου.

Οι επιλογές της πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι είναι πλέον πολύ περιορισμένες, με το χειρότερο σενάριο, αυτό του άτακτου Brexit, να φαντάζει πιθανό. Η κυρία Μέι θα πρέπει να ζητήσει για τρίτη φορά από τη Βουλή των Κοινοτήτων να υπερψηφίσει τη συμφωνία που οι βουλευτές έχουν απορρίψει ήδη δύο φορές, ή να αναστείλει τη διαδικασία εξόδου, κάτι που σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, το Λονδίνο μπορεί να πράξει μονομερώς.

Νωρίτερα όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσερχόμενοι στο κτήριο «Europa» στις Βρυξέλλες υπογράμμισαν, σε μια πρωτοφανή επίδειξη ενότητας, ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι αυτή που πρέπει να λάβει άμεσα τις αποφάσεις, με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να τονίζει ότι τόσο η χώρα του όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι έτοιμες για μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου την ερχόμενη Παρασκευή 29 Μαρτίου, χωρίς συμφωνία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, οι υπόλοιποι ηγέτες των κρατών – μελών έθεσαν πιεστικά ερωτήματα προς την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τί θα συμβεί σε περίπτωση που η Βουλή των Κοινοτήτων καταψηφίσει για τρίτη φορά της συμφωνία αποχώρησης με την κυρία Μέι να αδυνατεί να απαντήσει ευθέως

Ο πρόεδρος της Γαλλίας φέρεται να ανέλαβε τον ρόλο του «σκληρού» διαπραγματευτή υπενθυμίζοντας στο Λονδίνο ότι σε περίπτωση που δεν υπερψηφιστεί η συμφωνία αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, τότε η χώρα του θα κάνει χρήση του δικαιώματος βέτο, καθώς οποιαδήποτε παράταση για το Λονδίνο απαιτεί την σύμφωνη γνώμη και των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Χαρακτηριστική ήταν και δήλωση του Σαβιέ Μπετέλ, πρωθυπουργού του Λουξεμβούργο, ο οποίος προσερχόμενος στη σύνοδο ανέφερε ότι «πλέον δεν αναζητούμε το πώς θα κλείσουμε την πόρτα, αλλά ψάχνουμε μια έξοδο κινδύνου».

Μέι: «Έχουμε φθάσει στην ώρα της απόφασης»

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαιρέτισε σήμερα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εγκρίνει την αναβολή του Brexit και τόνισε πως τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων έχουν πλέον μπροστά τους ξεκάθαρες επιλογές για τα επόμενα βήματα.

«Ελπίζω ότι μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε πως τώρα έχουμε φθάσει στη στιγμή της απόφασης», τόνισε η Μέι στους δημοσιογράφους, στη συνέντευξη που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Μέι χαιρέτισε επιπλέον την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των εγγυήσεων όσον αφορά το λεγόμενο backstop, τον μηχανισμό ασφαλείας για να αποτραπεί η δημιουργία «σκληρών» συνόρων με την Ιρλανδία.

Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης τόνισε πως πιστεύει ότι θα ήταν λάθος το ΗΒ να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές. Σημείωσε πως επιστρέφει σήμερα στο Λονδίνο για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει όσο ευρύτερη υποστήριξη στη Συμφωνία Αποχώρησης μπορεί. Συμπλήρωσε πως αντιλαμβάνεται την κόπωση των μελών του βρετανικού κοινοβουλίου, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της σε όσα εξ αυτών τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας.

Ωστόσο, επέμεινε, η Βρετανία έχει φθάσει πλέον στην ώρα που θα πρέπει να λάβει αποφάσεις και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε το ΗΒ να αποχωρήσει βάσει της συμφωνίας που κλείστηκε.

Η αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος επανέλαβε πως δεν πιστεύει πως θα πρέπει να ανακληθεί η διαδικασία βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, δηλαδή να ακυρωθεί το Μπρέξιτ. Το ΗΒ, επανέλαβε, θα αποχωρήσει από την ΕΕ και το κοινοβούλιο έχει το καθήκον να φροντίσει να εφαρμοστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη.

Η Μέι είπε πως εμμένει στη δέσμευσή της να αλλάξει τη νομοθεσία για την ημερομηνία του Μπρέξιτ.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας συμπλήρωσε ότι θα χρειαστεί να εξεταστεί από την κυβέρνησή της και το κοινοβούλιο ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, εάν η συμφωνία απορριφθεί εκ νέου.

ΣΧΟΛΙΑ (22)

σεξιστης ελληναρας

προβλεπω συντομα να γεμιζουμε με αγγλιδες ....υπηρετριες! θα μαλλιοτραβιονται για το ποια θα προλαβει να καπαρωση θεση. Καθολου ασχημα!

Φαντασίωση!

Ειδικά οι ξανθές και οι κοκκινομάλλες με τα πλούσια προσόντα! Οh yeah!

Geopan

Σε κάτι τέτοιες στιγμές που βλέπουμε το αδιέξοδο των πολιτικών καταλαβαίνουμε την ανωτερότητα του πολιτεύματος της βασιλείας που λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας απέναντι στις κομματικές κόντρες. Ζήτω η βασιλεία! Ζήτω η παλινόρθωση!

seluk

Ολοκληρη Βρετανια με παραγωγη αρκετων αγαθων και καταλαβαν τι μαλ@κια εκαναν και προσπαθουν να το μαζεψουν. Και υπαρχουν μερικοι σανοφαγοι που νομιζαν (Συριζαιοι) και νομιζουν (Λαφαζανης, Κωνσταντοπουλου, Βαρουφακης) οτι εκτος ευρω θα ειμασταν καλυτερα. ΥΓ Παρτε μεταγραφη τον Αλεκση να βαρεσει τα νταουλια και να κανει το οχι ναι σε μια μερα μπας και σωσετε την παρτιδα. Αλλιως θα κανουν πλουσιες τις γειτονες χωρες (Σκωτια, Ιρλανδια, Ουαλια) και αυτοι θα τα πινουν στις Pub κανοντας ανταρτικο

Eυρωλιγούρη

Εμ είσαι άσχετος, εμ μας κάνει και τον έξυπνο. Η Βρετανία δεν ήταν ποτέ στο ευρώ. Και μια χαρά πορευόταν με το νόμισμα της. Η απόφαση για Brexit ήταν η πιο σωστή και ώριμη απόφαση που θα μπορούσαν να πάρουν. Το θέμα είναι ότι οι Γερμανοί, ως ξεροκέφαλοι και εκδικητικοί που είναι, θέλουν να περάσουν το δικό τους. Γι΄αυτό μπήκε και η Μέι σε αυτήν την θέση. Είναι ο χρήσιμος ηλίθιος του συστήματος, για τη χειρότερη δυνατή διαπραγμάτευση ώστε στο τέλος να ναυαηγήσει το Brexit και να βρεθεί πάλι να κάνει το κατοικίδιο της Γερμανίας. Οπως είναι δηλαδή η Γαλλία του Μακρόν. Τέτοια Ευρώπη θέλουν οι Τεύτονες....

Αποτυχία του «οικονομισμού»

Ο οικονομικός φιλελευθερισμός και ο σοσιαλισμός έχουν ένα κοινό σημείο: θεωρούν ως κέντρο της ζωής την οικονομία τον υλισμό.__________Δεξιοί και αριστεροί οικονομιστές, δηλαδή φιλελεύθεροι και σοσιαλιστές, εδώ και 30 χρόνια ζητούν να έχουμε καλές σχέσεις με τα Σκόπια, ώστε να πετύχουμε «οικονομική διείσδυση». Αυτό «είναι που μετράει», διότι «όλα τα υπόλοιπα είναι αδιάφορα». Λησμονούν ότι αυτό ακριβώς κάναμε!__________ Από την οπτική των Σκοπίων, η Ελλάδα το 2017 ήταν η τρίτη χώρα σε εισαγωγές με 620 εκ. ευρώ και η τέταρτη σε εξαγωγές με 205 εκ. ευρώ, δηλαδή συνολικό όγκο 825 εκ. _________________Με τι αποτέλεσμα;_______- Από το 1995 που ξεκίνησε η οικονομική διείσδυση αντί να μαλακώσουν απέναντί μας, σκλήρυναν περισσότερο!_________Τώρα, το 2019 τους υποσχόμαστε δωρεάν παραχώρηση τεχνογνωσίας σε πέραν των 40 τομέων της ανθρώπινης δραστηριότητας. Μέχρι και μελλοντικούς αγωγούς ενέργειας θα τους φτιάξουμε. Όσους δεν έχουν καν σχεδιαστεί ήδη!_______________ Η Τουρκία, από την οποία «έπρεπε» υποτίθεται να την αποσπάσουμε ήταν 7η στις εισαγωγές και 9η στις εξαγωγές. Παρόλ’ αυτά, οι σχέσεις τους είναι πολύ στενότερες.___________ Ένα μήνα μετά την κύρωση των Πρεσπών στην Βουλή, ο υπουργός παιδείας των Σκοπίων επισκέφθηκε με όλες τις τιμές τα Κατεχόμενα της Κύπρου, ενώ στις ΗΠΑ συνεχίζουν την κοινή δράση. __________Δεν επηρεάζονται από την ισχνή οικονομική σχέση των δύο κρατών. Στο Βέλγιο, την Ρουμανία και την Ισπανία εξάγουν περισσότερα αγαθά οι Σκοπιανοί!______________ Να ομολογήσουμε ότι το επιχείρημα περί προτεραιότητας των οικονομικών σχέσεων απέτυχε παταγωδώς..................................

Χα χα χα...

Τη μικρή Ελλάδα διώχνανε και από αλλού τους ήρθε. Εμας μας κατέστρεψαν αλλά η Βρετανία τους ξεσκίζει.

ΠΟΠΑΫ

--->Χα χα χα.._____ Πες τα ρε Χάχα. Τους έχει ξεσκίσει η Βρετανία στο Γέλιο. Μόνο γονατιστή δεν έχει πέσει η Μέη στους βουλευτές της αλλά και στις Βρυξέλλες. Αυτά βλέπουν οι ευρωπαίοι και θυμούνται τη μαγκιά κλανιά και εξάτμιση του Αλ6. Μη βιάζεσαι. Το ποτήρι που θα πιουν οι βρετανοί δεν έχει τελειώσει. Θα καταπιούν μέχρι σταγόνας τον εγωισμό τους

Έφη

Καλά κρασιά. Την έχουνε γονατίσει την Βρετανία κ καλά τους κάνανε γιατί ήταν πολύ αλαζόνες.

Από έγγραφο του Βρετανικού Δημοσίου Αρχείου της 4ης Απριλίου 1964 (C 1015/1361)

Μια πλήρως ανεξάρτητη και ενωμένη __Κύπρος… θα ήταν από την άποψη των εξωτερικών υποθέσεων η χειρότερη λύση από όλες. ____Ένα τέτοιο κράτος… θα καθιστούσε… τη λειτουργία των Βάσεων αδύνατη (αν δεν τις καταργούσε κιόλας)»

Γλύμης

Αυτος ο ηλιθιος ο Καμερον πηγε να παιξει πολιτικα παιχνιδακια, πιστευοντας οτι θα κερδισει το δημοψηφισμα και τωρα, με τη θηλια περασμενη στο λαιμο, τρεχουνε να τα μαζεψουνε τα ασυμαζευτα. Αντιθετως το δικο μας το κελεπουρι εκανε δημοψηφισμα και μετα ψηφισε δυο μνημονια ενω ακομα μας εχει στον ...αναψευστηρα (καπιταλ κοντρολ).

Τρολ

Με αυτά που γράφεις επιβεβαιώνεις πόσο τεράστιο πρωθυπουργό έχεις.Να του ανάβεις κάθε μέρα κεράκι.

Μενέλαος

Για τα αρχαία μας έχουμε κανένα νεο; Θα μας τα επιστρέψουν κάποτε;

Γιώργος

Από τους Γάλλους γιατί δε ζητάς αυτά που έκλεψαν; Μόνο οι Άγγλοι έχουν;

Medikios

Δεν καταλαβα δηλαδη, μεχρι ποτε οι γυφτοι οι Αγγλοι θα μπορουν να εχουν ολα τα καλα της ΕΕ, ελευθερια κινησης προσωπων και εμπορευματων αλλα να μην πληρωνουν για να συμμετεχουν. Μηπως βολευτηκατε λιγακι ρε γυφτοι?

Ρε Μπρίτις! Θα μας τρελάνετε ρε;

Καλοκαίρι έρχεται! Φάτε καμιά σαλάτα! Πιέτε κανά φραπεδάκι! Θέλετε να τινάξετε όλη την τουριστική σεζόν στον αέρα;;; Ένας μπακαλιάρος-καμάκι Βρετανίδων.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

erdo2

Ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του στις 22 Οκτωβρίου - Έμπρακτα υποστηρίζονται από τη Μόσχα οι Κούρδοι ενώ η Άγκυρα συνεχίζει την στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη βορειοανατολική Συρία

boris_macron_main

Άνγκελα Μέρκελ: Οι διαπραγματεύσεις έφτασαν στο τελικό στάδιο -  Εμανουέλ Μακρόν: H συμφωνία είναι σχεδόν έτοιμη - «Μια προσωρινή τεχνική συμφωνία για το Brexit μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμη στις Βρυξέλλες» τονίζουν ευρωπαϊκές πηγές - Η συμφωνία δεν θα είναι έτοιμη, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, απόψε

12
trump_main

Νέο «παραλήρημα» από τον Αμερικανό πρόεδρο για τους... άλλοτε συμμάχους των ΗΠΑ, Κούρδους - Νωρίτερα έλεγε ότι δεν είναι... άγγελοι - Επέμεινε ότι η τουρκική επέμβαση στη βόρεια Συρία δεν έχει την έγκρισή του - Απείλησε πάλι... γενικά κι αόριστα με κυρώσεις την Άγκυρα, η οποία ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για... αντίποινα!

16
trump_mk

Πριν από λίγα 24ωρα η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας για την στρατιωτική της επέμβαση στη Συρία  - Τρεις Τούρκοι υπουργοί -της Ενέργειας, της Άμυνας και των Εσωτερικών- τα πρώτα πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις 

068_AA_16102019_1035090

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο, επιμένει στο γαλλικό «όχι» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Τίρανα και Σκόπια - «Χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο χρόνο» απαντά στον Σκοπιανό πρόεδρο, ο οποίος «υπενθυμίζει» ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις συνδέονται με τη Συμφωνία των Πρεσπών

9
kate_william_main

Στο βόρειο Πακιστάν, στα απομονωμένα βουνά Χίντου Κους, βρέθηκαν ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον - Το λαμπερό ζευγάρι συναντήθηκε με μέλη της φυλής Καλάς, η οποία υποστηρίζει πως τα μέλη της είναι απόγονοι των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου - Φόρεσαν παραδοσιακές στολές και παρακολούθησαν τοπικούς χορούς

9
zaev_han

Μετά το «όχι» των Γάλλων  σε Τίρανα και Σκόπια, ο Ζόραν Ζάεφ απηύθυνε έκκληση προς τους ηγέτες των κρατών – μελών να εγκρίνουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων - «Για μας η ευρωπαϊκή πορεία είναι μοναδική, δεν υπάρχει εναλλακτική»