Άγριο «παζάρι» για το Brexit στις Βρυξέλλες: Παράταση σε δύο δόσεις δίνουν οι «27» στη Μέι

Άγριο «παζάρι» για το Brexit στις Βρυξέλλες: Παράταση σε δύο δόσεις δίνουν οι «27» στη Μέι

Αν το Κοινοβούλιο της Βρετανίας εγκρίνει, την επόμενη εβδομάδα, την Συμφωνία Αποχώρησης, τότε οι «27» θα προσφέρουν αναβολή του Brexit έως τις 22 Μαΐου - Εάν καταψηφίσει τη Συμφωνία, τότε το Λονδίνο θα πρέπει να ενημερώσει την ΕΕ, μέχρι τις 12 Απριλίου, για το αν θα συμμετέχει στις ευρωεκλογές - Μόνο τότε θα εξετάσει η ΕΕ μια μεγαλύτερη παράταση

may0
Σε συμφωνία για διπλή παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίαςαπό την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό όρους, κατέληξαν οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, σε μια συνεδρίαση που ξεπέρασε τις επτά ώρες. Με την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας απούσα από την αίθουσα, οι 27, έπειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις κατέληξαν σε μια κοινή πρόταση με σκοπό να δώσουν στην κυρία Μέι το σχέδιο που η ίδια δεν κατάφερε να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες.

Οι 27 δίνουν παράταση στο Λονδίνο σε δύο δόσεις. Η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει, πρώτον, να ενημερώσει τις Βρυξέλλες μέχρι τα μεσάνυχτα της 11ης Απριλίου για το αν θα συμμετάσχει ή όχι στις Ευρωεκλογές του Μαΐου. Στη συνέχεια η ΕΕ μπορεί να δώσει στο Λονδίνο επιπλέον παράταση μέχρι την 22α Μαΐου, μία ημέρα πριν την διεξαγωγή των Ευρωεκλογών.

Τι σημαίνει πρακτικά η συμφωνία:

*Η ΕΕ έδωσε στο Λονδίνο το σχέδιο που δεν μπορούσε να βρει
* Η ΕΕ διασφαλίζει την ομαλή διεξαγωγή των Ευρωπαϊκών εκλογών
* Δεν πρόκειται να υπάρξει νέα σύνοδος κορυφής την επόμενη εβδομάδα
* Η ΕΕ δίνει στην Τερέζα Μέι την ευκαιρία να βρει οποιαδήποτε λύση μπορέσει στο Λονδίνο*
Κλείσιμο
* Η ΕΕ μιλάει με μια φωνή στο Λονδίνο

Με σκοπό να αποτρέψουν νομικά και πολιτικά ζητήματα που θα προέκυπταν στην περίπτωση που η Μεγάλη Βρετανία παρέμενε μέλος της Ένωσης μετά την ημέρα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (σ.σ η Μεγάλη Βρετανία θα έπρεπε να διεξαγάγει εκλογές, αλλιώς θα μπορούσε να αμφισβητηθεί η υπόσταση του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), οι 27 – αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - εξήγησαν με τον πλέον καθαρό τρόπο ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν στο Λονδίνο, απορρίπτοντας το αίτημα της κυρίας Μέι για παράταση μέχρι την 30η Ιουνίου.

Οι επιλογές της πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι είναι πλέον πολύ περιορισμένες, με το χειρότερο σενάριο, αυτό του άτακτου Brexit, να φαντάζει πιθανό. Η κυρία Μέι θα πρέπει να ζητήσει για τρίτη φορά από τη Βουλή των Κοινοτήτων να υπερψηφίσει τη συμφωνία που οι βουλευτές έχουν απορρίψει ήδη δύο φορές, ή να αναστείλει τη διαδικασία εξόδου, κάτι που σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, το Λονδίνο μπορεί να πράξει μονομερώς.

Νωρίτερα όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσερχόμενοι στο κτήριο «Europa» στις Βρυξέλλες υπογράμμισαν, σε μια πρωτοφανή επίδειξη ενότητας, ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι αυτή που πρέπει να λάβει άμεσα τις αποφάσεις, με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να τονίζει ότι τόσο η χώρα του όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι έτοιμες για μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου την ερχόμενη Παρασκευή 29 Μαρτίου, χωρίς συμφωνία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, οι υπόλοιποι ηγέτες των κρατών – μελών έθεσαν πιεστικά ερωτήματα προς την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τί θα συμβεί σε περίπτωση που η Βουλή των Κοινοτήτων καταψηφίσει για τρίτη φορά της συμφωνία αποχώρησης με την κυρία Μέι να αδυνατεί να απαντήσει ευθέως

Ο πρόεδρος της Γαλλίας φέρεται να ανέλαβε τον ρόλο του «σκληρού» διαπραγματευτή υπενθυμίζοντας στο Λονδίνο ότι σε περίπτωση που δεν υπερψηφιστεί η συμφωνία αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, τότε η χώρα του θα κάνει χρήση του δικαιώματος βέτο, καθώς οποιαδήποτε παράταση για το Λονδίνο απαιτεί την σύμφωνη γνώμη και των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Χαρακτηριστική ήταν και δήλωση του Σαβιέ Μπετέλ, πρωθυπουργού του Λουξεμβούργο, ο οποίος προσερχόμενος στη σύνοδο ανέφερε ότι «πλέον δεν αναζητούμε το πώς θα κλείσουμε την πόρτα, αλλά ψάχνουμε μια έξοδο κινδύνου».

Μέι: «Έχουμε φθάσει στην ώρα της απόφασης»

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαιρέτισε σήμερα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εγκρίνει την αναβολή του Brexit και τόνισε πως τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων έχουν πλέον μπροστά τους ξεκάθαρες επιλογές για τα επόμενα βήματα.

«Ελπίζω ότι μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε πως τώρα έχουμε φθάσει στη στιγμή της απόφασης», τόνισε η Μέι στους δημοσιογράφους, στη συνέντευξη που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Μέι χαιρέτισε επιπλέον την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των εγγυήσεων όσον αφορά το λεγόμενο backstop, τον μηχανισμό ασφαλείας για να αποτραπεί η δημιουργία «σκληρών» συνόρων με την Ιρλανδία.

Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης τόνισε πως πιστεύει ότι θα ήταν λάθος το ΗΒ να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές. Σημείωσε πως επιστρέφει σήμερα στο Λονδίνο για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει όσο ευρύτερη υποστήριξη στη Συμφωνία Αποχώρησης μπορεί. Συμπλήρωσε πως αντιλαμβάνεται την κόπωση των μελών του βρετανικού κοινοβουλίου, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της σε όσα εξ αυτών τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας.

Ωστόσο, επέμεινε, η Βρετανία έχει φθάσει πλέον στην ώρα που θα πρέπει να λάβει αποφάσεις και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε το ΗΒ να αποχωρήσει βάσει της συμφωνίας που κλείστηκε.

Η αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος επανέλαβε πως δεν πιστεύει πως θα πρέπει να ανακληθεί η διαδικασία βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, δηλαδή να ακυρωθεί το Μπρέξιτ. Το ΗΒ, επανέλαβε, θα αποχωρήσει από την ΕΕ και το κοινοβούλιο έχει το καθήκον να φροντίσει να εφαρμοστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη.

Η Μέι είπε πως εμμένει στη δέσμευσή της να αλλάξει τη νομοθεσία για την ημερομηνία του Μπρέξιτ.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας συμπλήρωσε ότι θα χρειαστεί να εξεταστεί από την κυβέρνησή της και το κοινοβούλιο ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, εάν η συμφωνία απορριφθεί εκ νέου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης