«Σταυρώνει» τον Τραμπ η Le Monde: Αδύναμος, σκέτη καταστροφή απέναντι στον Πούτιν

«Σταυρώνει» τον Τραμπ η Le Monde: Αδύναμος, σκέτη καταστροφή απέναντι στον Πούτιν

Η γαλλική εφημερίδα ανέφερε ότι ο Τραμπ εμφανίστηκε έτοιμος να θυσιάσει μέρος των θεσμών της χώρας του για να αρέσει στον Ρώσο πρόεδρο, ενώ χαρακτήρισε καταστροφική την συνέντευξη Τύπου

19800157
Κατώτερο των περιστάσεων και διατεθειμένο να θυσιάσει μέρος των θεσμών της χώρας του για να αρέσει στον Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ η γαλλική εφημερίδα Le Monde, στο κύριο άρθρο της στον απόηχο της συνάντησης των δύο ηγετών στο Ελσίνκι.

«Αδύναμος Να τι αποτελεί για τον Ντόναλντ Τραμπ την υπέρτατη τιμωρία. Αυτή την τιμωρία που σαν τσεκούρι ρίχνει ο ίδιος πάνω στους αντιπάλους του από τη στιγμή που εγκαταστάθηκε στον Λευκό Οίκο. Αυτή η μανία του είναι παλιά. Στην πρώτη διαφημιστική του εκστρατεία, πριν από τριάντα χρόνια, κατήγγειλε τον Ρόναλντ Ρήγκαν ότι δεν έχει «σπονδυλική στήλη». Αντίθετα, ο ίδιος ο Τραμπ πιστεύει ότι διαθέτει «δύναμη» και δεν χάνει ευκαιρία να την επιδεικνύει, σαν ένδειξη ισχύος της αμερικανικής κυριαρχίας. Ετη φωτός μακριά από το στιλ του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος, λέει ο Τραμπ, πέρασε τις δύο θητείες του να ζητάει συγγνώμη από τον πλανήτη γιατί διοικούσε την πρώτη παγκόσμια δύναμη», επισημαίνει το άρθρο.

Και συνεχίζει: «Αυτό το κατασκεύασμα, το οποίο «πιάνει» στους ψηφοφόρους του Τραμπ, έσπασε πάνω σε ένα βράχο, την Δευτέρα, 16 Ιουλίου. Κανείς δεν ήταν τόσο σκληρός με τη Ρωσία όσο εγώ», είχε δηλώσει ο Τραμπ τον περασμένο Απρίλιο. Αυτή η φράση θα ακουγόταν περίεργα, αυτή τη φορά, στο προεδρικό μέγαρο του Ελσίνκι, όπου έγινε η συνάντησή τους. Η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν μεταφράστηκε από μια επίδειξη δύναμης, εις βάρος του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος προσήλθε, προφανώς, ελάχιστα προετοιμασμένος και έτοιμος να θυσιάσει ένα μέρος των θεσμών της χώρας του για να αρέσει στον συνομιλητή του».

«Μία καταστροφική συνέντευξη Τύπου»

«Σε αυτό το κακό επεισόδιο τηλε-ριάλιτι, ο Ντόναλντ Τραμπ περιορίστηκε σε ρόλο παρατηρητή. Επιβεβαίωσε, χωρίς να διστάσει, τις παγωμένες διαβεβαιώσεις του Ρώσου προέδρου, ότι δεν ενεπλάκησαν οι Ρώσοι στην προεδρική εκλογή του 2016. Ο μετρ του Κρεμλίνου έβαλε τη σφραγίδα του στα θέματα που συζητήθηκαν και έφερε τη σχέση Ουάσινγκτον-Μόσχας στα μέτρα του», τονίζει η Le Monde.

«Αγνοώντας την άποψη της δικαιοσύνης και των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του, ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει, από τον Νοέμβριο του 2016, ανίκανος να αναγνωρίσει την παραμικρή παρέμβαση των Ρώσων στην εκλογή που κέρδισε με μικρή διαφορά. Μπορεί κάποιος να κατανοήσει τα προσωπικά κίνητρα καθώς και το φόβο ότι μπορεί να παραπεμφθεί σε δίκη για καθαίρεση, όπως ζητούν οι επικριτές ενός Τραμπ που μπήκε αργά στην πολιτική και με εντελώς ασυνήθιστο τρόπο. Το πρόβλημα για τον Ντόναλντ Τραμπ είναι πως αυτό το ψυχολογικό μπλοκάρισμα καθορίζει πλέον το σύνολο των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Ρωσία», προσθέτει.

«Το αποκορύφωμα στην καταστροφική συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της συνάντησης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν αναμφίβολα τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε ότι «δεν έχει κανένα λόγο να πιστεύει» ότι υπήρξε ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές. Κι αυτό παρότι ο Πούτιν του πρόσφερε τουλάχιστον έναν λόγο λέγοντας ότι είχε προτίμηση για υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ «διότι ήθελε να επαναφέρει την σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στο φυσιολογικό επίπεδο. Η καταστροφή στην αξιοπιστία του προέδρου των ΗΠΑ είχε αρχίσει μέρες πριν την συνάντηση του Ελσίνκι. Οταν, δηλαδή, ο Τραμπ πολλαπλασίαζε τις επιθετικές δηλώσεις εναντίον των ιστορικών του συμμάχων στην ετήσια σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, όπως και κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο. Ακόμη και την παραμονή της συνάντησής του με τον Ρώσο ομόλογό του, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κατατάξει την ΕΕ στους «εχθρούς» της Ουάσινγκτον, επειδή οι εμπορικές της μέθοδοι είναι άδικες, όπως είπε, και συμβούλευσε την βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, όπως εξομολογήθηκε η ίδια, να σύρει την ΕΕ στα δικαστήρια!», τονίζει η γαλλική εφημερίδα.

Κλείσιμο
Καταλήγοντας, αναφέρει ότι «τον περασμένο Δεκέβριο δημοσιεύτηκε η στρατηγική άποψη των ΗΠΑ, ένα πολιτικό κείμενο το οποίο συνέταξε ο δεύτερος σύμβουλος της εθνικής ασφάλειας, στρατηγός H.R. McMaster. Ηταν ένα κείμενο προφητικό: ανέφερε με λεπτομέρειες ότι η Ρωσία επιθυμεί «να αποκόψει την Ουάσινγκτον από τους συμμάχους και εταίρους της» και να «περιορίσει την διατλαντική συμμαχία». Ολα δείχνουν ότι ο Τραμπ, αποφασισμένος και απελπισμένος, κάνει αυτή την προφητεία πραγματικότητα, όλο και περισσότερο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης