Το Πεκίνο λέει ότι δεν θα ρίξει την πρώτη βολή σε έναν εμπορικό πόλεμο με την Ουάσινγκτον

180405101621-markets-tariffs-china-us-flags-1024x576

Οι εξελίξεις στο ζήτημα  του εμπορίου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα 

Η Κίνα σε καμία περίπτωση δεν θα ρίξει την πρώτη βολή σε έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και δεν θα είναι η πρώτη που θα επιβάλει δασμούς, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Άτομο με γνώση της υπόθεσης δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ότι οι δασμοί σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 34 δισεκ. δολαρίων, που απειλεί να επιβάλει η Κίνα, θα τεθούν σε ισχύ με το που θα ξεκινήσει η 6η Ιουλίου. Ωστόσο, δεδομένης της διαφοράς ώρας, που φθάνει το 12ωρο, το Πεκίνο έχει προβάδισμα σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη ώρα εφαρμογής του μέτρου.

Το υπουργείο Οικονομικών όμως εξέδωσε μια σύντομη διευκρίνιση.

«Η θέση της κινεζικής κυβέρνησης έχει διατυπωθεί πολλές φορές. Σε καμία περίπτωση δεν θα ρίξουμε την πρώτη βολή και δεν θα εφαρμόσουμε μέτρα για τους δασμούς πριν να το πράξουν αυτό οι ΗΠΑ», ανέφερε το υπουργείο, χωρίς να δίνει διευκρινίσεις.

Η Ουάσινγκτον έχει πει ότι θα επιβάλει δασμούς σε κινεζικές εξαγωγές 34 δισεκ. δολαρίων στις 6 Ιουλίου και το Πεκίνο έχει δεσμευθεί να ανταπαντήσει την ίδια ημέρα.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ δήλωσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να δράσει, αν και δεν επιβεβαίωσε την ημερομηνία ενεργοποίησης των κινεζικών δασμών.

«Η Κίνα έχει ήδη κάνει προετοιμασίες», δήλωσε ο Λου σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Εφόσον οι ΗΠΑ εκδώσουν μια λεγόμενη λίστα με δασμούς, η Κίνα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει σθεναρά τα νόμιμα δικαιώματά της», πρόσθεσε, χωρίς να προχωρά σε λεπτομέρειες.

Το κινεζικό γιουάν σημείωσε άνοδο έναντι του δολαρίου σήμερα, μία ημέρα αφού η κεντρική τράπεζα διαβεβαίωσε τις αγορές ότι θα διατηρήσει σταθερό το νόμισμα εν μέσω κλιμακούμενων ανησυχιών για το εμπόριο, αν και οι μετοχές κινήθηκαν πτωτικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

trump_putinmess

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στους δημοσιογράφους ότι «μόλις είδα το απόσπασμα της δήλωσής μου και συνειδητοποίησα ότι πρέπει να αποσαφηνίσω τη δήλωσή μου» για τις εκλογές του 2016

8
σουεζ

Οι λεπτομέρειες που παρέχουν οι αιγυπτιακές αρχές δεν είναι πολλές, σύμφωνα με πληροφορίες του tradewindsnews, ωστόσο, τα πλοία αυτά ανήκουν στις εταιρείες NYK, Wisdom Marine Lines, AM Nomikos Transworld, HMM και Cyprus Sea Lines

Meliya

Η τροποποίηση της εκπαιδευτικής νομοθεσίας δίνει νέες εξουσίες στον υπουργό Παιδείας Ναφτάλι Μπενέτ, τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Εβραϊκός Οίκος, ώστε να δίνει εντολή στα σχολεία να απαγορεύουν σε συγκεκριμένες οργανώσεις να δίνουν διαλέξεις στους μαθητές