Νταβούτογλου: Το Ισλαμικό Κράτος βασικός ύποπτος για τις βομβιστικές επιθέσεις

Νταβούτογλου: Το Ισλαμικό Κράτος βασικός ύποπτος για τις βομβιστικές επιθέσεις

Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ταυτοποίηση ενός εκ των δύο καμικάζι αυτοκτονίας, είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι στόχος ήταν να επηρεαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα - Ευθύνες στον «δολοφόνο Ερντογάν» επιρρίπτει ο γαλλικός Τύπος - Εκατοντάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης

Νταβούτογλου: Το Ισλαμικό Κράτος βασικός ύποπτος για τις βομβιστικές επιθέσεις
Tο Ισλαμικό Κράτος είναι στο επίκεντρο των ερευνών μας για την διπλή βομβιστική επίθεση που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 97 ανθρώπων στην Άγκυρα, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούντογλου, επισημαίνοντας ότι οι τουρκικές αρχές βρίσκονται κοντά στην ταυτοποίηση ενός εκ των δύο καμικάζι αυτοκτονίας.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο "NTV", o Νταβούτογλου υποστήριξε ότι, στόχος της βομβιστικής επίθεσης ήταν να επηρεάσει το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών την 1η Νοεμβρίου. Ο Νταβούτογλου επεσήμανε ότι θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε κενό ασφαλείας που οδήγησε στις βομβιστικές επιθέσεις.

Κλείσιμο
Ευθύνες στον «δολοφόνο Ερντογάν» επιρρίπτει ο γαλλικός Τύπος

Την ίδια ώρα,  συνεχίζονται και σήμερα, δεύτερη μέρα του εθνικού πένθους που κήρυξε η Άγκυρα, σε κλίμα σπαραγμού, οι κηδείες των θυμάτων με τον γαλλικό Τύπο να επιρρίπτει ευθύνες στον "δολοφόνο Ερντογάν". 

"Ο πρόεδρος της Τουρκίας επέλεξε να κάνει μία προεκλογική εκστρατεία πνιγμένη στο αίμα. Τρεις εβδομάδες πριν από τις τουρκικές βουλευτικές εκλογές, ο απολογισμός ανέρχεται σε εκατοντάδες θύματα, Κούρδους στην πλειοψηφία τους, θύματα βομβαρδισμών, αμάχους και μαχητές του PKK μαζί, δολοφονημένους από φονιάδες του κυβερνώντος κόμματος, του AKP, από επιθέσεις που η αστυνομία δεν επεδίωξε να εμποδίσει...Για τον ισλαμιστή αυτόν...η στρατηγική του φόβου φαίνεται ότι είναι ο μόνος τρόπος για να εμποδιστούν οι ψηφοφόροι να τον αποδοκιμάσουν για δεύτερη φορά (...)", αναφέρεται στο σημερινό κύριο άρθρο της εφημερίδας "L' Humanite".

"Φωνάζοντας  "Ερντογάν Δολοφόνε", δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Άγκυρα την επομένη της επίθεσης...Όλοι οι ύποπτοι έχουν καθοριστεί: τζιχαντιστικές οργανώσεις ή το PKK, καθώς το εθνικιστικό κουρδικό κόμμα έγινε και πάλι ο υπ΄αριθμόν 1 εχθρός της εξουσίας. Ένα απλοϊκό σενάριο που αμφισβητείται από εκείνους που επιρρίπτουν την ευθύνη στις μυστικές υπηρεσίες που εργάζονται για ένα καθεστώς σε απελπισία, η στρατηγική του οποίου συνίσταται σήμερα στη αύξηση της έντασης πριν από τις νέες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου", αναφέρεται στο κύριο άρθρο της εφημερίδας "Le Republicain Lorrain"...και ο τούρκος πρόεδρος ακολουθεί μία επικίνδυνη αυταρχική παρεκτροπή, η οποία όμως συνάντησε τον περασμένο Ιούλιο την σχετική εκλογική ήττα του AKP, στερώντας του έτσι την απόλυτη πλειοψηφία και τις ενισχυμένες εξουσίες που επεδίωκε.

Έκτοτε, όλα τα μέσα είναι κατάλληλα για την αποδυνάμωση του εσωτερικού εχθρού, που ενσαρκώνεται από το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), μία φιλοκουρδική πολιτική παράταξη, η οποία κέρδισε την υποστήριξη των αντιτιθέμενων στο καθεστώς. Ο ελιγμός του Ερντογάν συνίσταται στην εκμετάλλευση του πολέμου για να απαλλαγεί από κάθε αντίθετη φωνή. Δεν έχει κερδίσει το στοίχημά του. Εκτός και εάν εξοντώσει και τις προγραμματισμένες εκλογές".

"Όλο και περισσότερο αυταρχικός, όσο αυξάνεται το κύμα αμφισβήτησης...ο Ερντογάν ποντάρει σε μία στρατηγική έντασης για να χαλυβδώσει τους οπαδούς του...Αυτή η επιλογή της αύξησης του χάσματος ανάμεσα στο "εμείς" και στο "αυτοί" οδηγεί σιγά-σιγά τη χώρα προς τον εμφύλιο πόλεμο...Αυτή η πολιτική οδηγεί τη χώρα στο πλήρες αδιέξοδο", γράφει ο Μαρκ Σεμό στο κύριο άρθρο της Liberation. "Η ολίσθηση της Τουρκίας προς τη βία θα έχει καταστροφικές συνέπειες και πέραν της ίδιας της χώρας. Αυτό το σενάριο του απόλυτου κακού μετατρέπεται σε πιθανότητα και είναι και εξαιτίας αυτού που οι εκλογές της 1ης Νοεμβρίου είναι κρίσιμες για ολόκληρη την Ευρώπη".


Εκατοντάδες διαδηλώνουν στην Κωνσταντινούπολη 

Εκατοντάδες άνθρωποι που φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα πραγματοποιούν σήμερα πορεία προς ένα τζαμί σε συνοικία της Κωνσταντινούπολης στο πλαίσιο των κηδειών θυμάτων της διπλής επίθεσης καμικάζι.

Στις κηδείες επρόκειτο να παραστεί ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο υποστηρίζει πως ήταν ο στόχος των βοβμιστικών επιθέσεων και έχει κατηγορήσει τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνηση.

Ειδικές μονάδες της αστυνομίας για την καταστολή ταραχών εξοπλισμένες με εκτοξευτήρες νερού και τεθωρακισμένα οχήματα έχουν λάβει θέσεις καθώς το πλήθος, που φωνάζει "Κλέφτη, δολοφόνε, Ερντογάν" και κρατάει σημαίες του HDP, κατευθύνεται προς το τέμενος στην εργατική συνοικία Ουμρανίγε της Κωνσταντινούπολης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης