Βυθισμένη στο πένθος η Τουρκία – Στο στόχαστρο ο Ερντογάν

Βυθισμένη στο πένθος η Τουρκία – Στο στόχαστρο ο Ερντογάν

Στους 282 οι νεκροί - Η τραγωδία στο ορυχείο εξελίσσεται σε μέγα πολιτικό σκάνδαλο για τον Τούρκο πρωθυπουργό - Τέσσερα συνδικάτα κήρυξαν πανεθνική απεργία - Η σύζυγος του ιδιοκτήτη του ορυχείου εργαζόταν στο κόμμα του Ερντογάν

Βυθισμένη στο πένθος η Τουρκία – Στο στόχαστρο ο Ερντογάν
Στη δίνη σφοδρής πολιτικής κρίσης για μία ακόμη φορά η "εφτάψυχη", μέχρι τώρα, κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν καθώς μετά το "χορό" των σκανδάλων, τις μίζες, τις υποθέσεις διαφθοράς, τις διαμαρτυρίες για την φίμωση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί, η ανείπωτη τραγωδία στο ορυχείο της δυτικής Τουρκίας στριμώχνει επικίνδυνα τον "Σουλτάνο του Βοσπόρου". Η Τουρκία έχει βυθιστεί στο πένθος θρηνώντας 282 ανθρακωρύχους την ώρα που τα τουρκικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν ότι, η σύζυγος του ιδιοκτήτη του ορυχείου εργαζόταν στο κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν "Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης", ενώ ο σύζυγός της, τις τελευταίες ώρες, έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης.

Νέα πτώματα ανασύρθηκαν στη διάρκεια της νύκτας από το ορυχείο, με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί σε 282, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Ενέργειας, ενώ τέσσερα συνδικάτα κήρυξαν για σήμερα πανεθνική απεργία διαμαρτυρόμενα για το δυστύχημα που είναι το χειρότερο που έχει σημειωθεί στη χώρα.

Κλείσιμο
Ο Τούρκος πρωθυπουργός σφυρίζει αδιάφορα αλλά όταν βρίσκει τα δύσκολα, τρέπεται σε φυγή προκειμένου να σωθεί. Για να αποφύγει τους αγανακτισμένους συγγενείς των ανθρακωρύχων που βρήκαν τραγικό θάνατο στην επαρχία Σόμα- ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 282 - ο Ερντογάν κρύφτηκε σε σούπερ μάρκετ με τους αστυνομικούς να τον περικυκλώσει για να τον προστατεύσουν από τους εξαγριωμένους συγγενείς των άτυχων ανθρακωρύχων. Την ίδια ώρα, το γύρο του Διαδικτύου κάνει φωτογραφία που απεικονίζει τον Τούρκο πρωθυπουργό σε σούπερ μάρκετ η οποία όμως δεν ήταν χθεσινή αλλά έχει παλαιότερη ημερομηνία.
Μπορεί από τις βουλευτικές εκλογές, ο Ερντογάν να βγήκε αλώβητος, όμως η τραγωδία στο ορυχείο της δυτικής Τουρκίας εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες σε μέγα πολιτικό σκάνδαλο για τον Τούρκο πρωθυπουργό.
Για μία ακόμη φορά, ο Ερντογάν βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής με την τουρκική κοινή γνώμη και τα συνδικάτα να είναι αυτή τη φορά οργισμένα για τις κακές προδιαγραφές ασφαλείας των ορυχείων αφότου αυτές οι εγκαταστάσεις - πρώην κρατικές- παραχωρήθηκαν σε ιδιωτικές εταιρείες. Η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε τον περασμένο μήνα αίτημα της αντιπολίτευσης για διερεύνηση του θέματος της τήρησης των κανόνων ασφαλείας στα ορυχεία. Ο υπουργός Εργασίας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η τελευταία επιθεώρηση στο ανθρακωρυχείο είχε πραγματοποιηθεί πριν ένα μήνα περίπου, στις 17 Μαρτίου και ότι η εταιρεία εφάρμοζε τους ισχύοντες κανόνες ασφαλείας. Την ίδια ώρα , αίσθηση έχει προκαλέσει η καθόλα προκλητική δήλωση Ερντογάν την ώρα που η πατρίδα του έχει βυθιστεί στο πένθος: «Αυτά γίνονται συνεχώς». Ηταν η απάντησή του σε ερώτηση δημοσιογράφου για το δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο στην πόλη Σόμα.


Πένθος στο ορυχείο

Σύμφωνα με τις αρχές, υπάρχουν ακόμη περίπου 90 ανθρακωρύχοι παγιδευμένοι κάτω από την επιφάνεια της γης, όμως οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί είναι σχεδόν μηδενικές.

"Τις 12 τελευταίες ώρες δεν έχουμε ανασύρει ζωντανούς ανθρακωρύχους", υπογράμμισε εξάλλου ο υπουργός, προσθέτοντας πως τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε δύο στοές.

Στο μεταξύ, τα συνδικάτα είναι εξοργισμένα για τις κακές προδιαγραφές ασφαλείας των ορυχείων αφότου αυτές οι εγκαταστάσεις (πρώην κρατικές) παραχωρήθηκαν σε ιδιωτικές εταιρείες. "Εκατοντάδες από τους αδελφούς μας εργάτες στη Σόμα είχαν εξαρχής εγκαταλειφθεί για να πεθάνουν, καθώς ήταν υποχρεωμένοι να εργάζονται σε βάναυσες διαδικασίες παραγωγής ώστε να επιτυγχάνουν τα μέγιστα κέρδη", αναφέρεται σε δήλωση των συνδικάτων. Η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε τον περασμένο μήνα αίτημα της αντιπολίτευσης για διερεύνηση του θέματος της τήρησης των κανόνων ασφαλείας στα ορυχεία. Ο υπουργός Εργασίας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η τελευταία επιθεώρηση στο ανθρακωρυχείο είχε πραγματοποιηθεί στις 17 Μαρτίου και ότι η εταιρεία εφάρμοζε τους ισχύοντες κανόνες ασφαλείας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης