Δείτε βρετανικό Typhoon να χτυπά κτίριο των Χούτι: Πέντε νεκροί αντάρτες από τις αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη

Δείτε βρετανικό Typhoon να χτυπά κτίριο των Χούτι: Πέντε νεκροί αντάρτες από τις αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη

Διεθνείς αντιδράσεις για τις επιδρομές που εξαπέλυσαν εχθές βράδυ οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στην Υεμένη - Από την Κύπρο απογειώθηκαν τα 4 μαχητικά της RAF που βομβάρδισαν δύο εγκαταστάσεις των Χούτι

yemen-arthroy
Πέντε αντάρτες Χούτι σκοτώθηκαν και έξι ακόμη τραυματίστηκαν κατά τις χθεσινές επιδρομές από αέρος και θαλάσσης που εξαπέλυσαν Βρετανία και ΗΠΑ εναντίον στρατιωτικών στόχων στην Υεμένη, σε απάντηση στις επιθέσεις που πραγματοποιούν οι αντάρτες σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα ως αντίδραση στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Οι επιδρομές έπληξαν εχθές το βράδυ αεροδρόμια και άλλες εγκαταστάσεις σε πόλεις υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χούτι, ειδικά στην πρωτεύουσα Σανάα, στην Χοντάιντα, λιμάνι στρατηγικής σημασίας, στη Σαάντα και στην Τάιζ, σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Μασίρα, που πρόσκειται στους αντάρτες, και αξιωματούχους του κινήματος.

Σε σημερινή του ανακοίνωση ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούτι έκανε λόγο για 73 πλήγματα από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων. «Ο αμερικανοβρετανικός εχθρός…εξαπέλυσε 73 επιδρομές, στοχοθετώντας την πρωτεύουσα Σαναά και τις επαρχίες Χοντέιντα, Ταΐζ, Χατζάχ και Σααντά. Οι επιδρομές αυτές προκάλεσαν τον θάνατο πέντε μαρτύρων και τον τραυματισμό έξι άλλων μελών των ενόπλων δυνάμεών μας», δήλωσε ο Γιαχία Σαρέα στην πλατφόρμα Χ, δηλώνοντας ότι αυτή η «επιθετικότητα…δεν θα μείνει αναπάντητη».

Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου καταγράφει τη στιγμή που ένα βρετανικό Typhoon χτυπά μια εγκατάσταση των ανταρτών.

Στο βίντεο εμφανίζεται ένα κτίριο στο στόχαστρο του μαχητικού αεροσκάφους, ενώ στη συνέχεια σημειώνεται μια μεγάλη έκρηξη.



Κλείσιμο
Σύμφωναμε το Sky News, πρόκειται για μία από τις δύο περιοχές που βομβάρδισε εχθές το Ηνωμένο Βασίλειο στην Υεμένη, στο πλαίσιο της κοινής επιχείρησης με τις ΗΠΑ. 

Ο αναλυτής του βρετανικού δικτύου σε ζητήματα Άμυνας, Μάικλ Κλαρκ, χαρακτήρισε εντυπωσιακό το παραπάνω βίντεο, επισημαίνοντας ότι το Typhoon πετάει με ταχύτητα τουλάχιστον 965 χλμ/ώρα και, παρ' όλα αυτά, η εικόνα εμφανίζεται σχεδόν στατική. «Μπορεί να κάνει κύκλους και η εικόνα μοιάζει σαν να καταγράφεται από αερόστατο» είπε χαρακτηριστικά.

«Πράξη αυτοάμυνας» τα πλήγματα, λέει το Λονδίνο 

Τα πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας κατά στρατιωτικών στόχων των Χούτι στην Υεμένη από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ ήταν πράξη αυτοάμυνας, δήλωσε ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας Τζέιμς Χίπι, επισημαίνοντας την ανάγκη να αποφευχθεί οποιαδήποτε περιφερειακή κλιμάκωση. «Η πράξη μας και η πράξη των Αμερικανών χθες το βράδυ έγινε σε αυτοάμυνα προκειμένου να αμυνθούμε κατά περαιτέρω επιθέσεων στα πολεμικά μας πλοία καθώς εκτελούν τις νόμιμες και εύλογες επιχειρήσεις τους», σημείωσε ο Χίπι.



Ο Χίπι περιέγραψε τα πλήγματα ως την αναλογική απάντηση στην κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα. «Βεβαίως έχουμε κατά νου την ανάγκη να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα προκαλέσει περιφερειακή κλιμάκωση», σημείωσε. Ο ίδιος δεν επιβεβαίωσε αν έχουν προγραμματιστεί κι άλλα πλήγματα, αλλά σημείωσε ότι εξακολουθεί να ισχύει η προειδοποίηση στους Χούτι.
 «Θα δούμε τις επόμενες ημέρες αν θα σταματήσουν οι επιθέσεις», είπε. Λίγο αργότερα δήλωσε στο BBC ότι η Βρετανία δεν προγραμματίζει άμεσα περαιτέρω αποστολές για πλήγματα κατά στρατιωτικών στόχων των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη. «Δεν υπάρχουν άμεσα προγραμματισμένα, και αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο. Χθες το βράδυ υπήρξε μια περιορισμένη, αναλογική, απαραίτητη απάντηση», υπογράμμισε. Απαντώντας προηγουμένως σε ερώτηση για την κριτική που ασκήθηκε από κάποιους πολιτικούς αντιπάλους ότι δεν δόθηκε η ευκαιρία στο βρετανικό κοινοβούλιο να συζητήσει εκ των προτέρων την στρατιωτική επέμβαση, ο Χίπι είπε: «Ο πρωθυπουργός χρειάζεται να λαμβάνει αποφάσεις όπως αυτές βάσει των στρατιωτικών, στρατηγικών και επιχειρησιακών απαιτήσεων -οι οποίες οδήγησαν στο χρονοδιάγραμμα. Προφανώς το κοινοβούλιο δεν προγραμματίζεται να μιλήσει σήμερα, αλλά όταν το κοινοβούλιο επιστρέψει θα υπάρξει ευκαιρία να συζητηθούν αυτά πλήρως και σε βάθος».




Αναγκαία η επίθεση, εξηγεί ο Σούνακ - Δεν θα διστάσω να διατάξω κι άλλα μέτρα, λέει ο Μπάιντεν

Σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, χαρακτήρισε τα πλήγματα «περιορισμένα, απαραίτητα και αναλογικά». «Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας, οι Χούτι συνέχισαν να διεξάγουν επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων εναντίον βρετανικών και αμερικανικών πολεμικών πλοίων μόλις αυτή την εβδομάδα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί (...) Αναλάβαμε έτσι περιορισμένη, απαραίτητη και αναλογική δράση σε κατάσταση νόμιμης άμυνας», ανέφερε ο κ. Σούνακ στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.


Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ικανοποίησή για τα «επιτυχή» πυραυλικά πλήγματα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Όπως ανέφερε, η «αμυντική» αυτη επιχείρηση διεξήχθη σε αντίδραση στις επιθέσεις των Χούτι εναντίον εμπορικών πλοίων και είχε την «υποστήριξη» της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας. Προειδοποίησε, στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο, πως «δεν θα διστάσει» να «διατάξει κι άλλα μέτρα» αν κρίνει πως είναι απαραίτητο.



Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησής του είπε πως τα πλήγματα είχαν «συγκεκριμένα» στόχο «υποδομές» από τις οποίες εξαπολύονται «πύραυλοι», «drones», καθώς και «ραντάρ».

Χούτι: Αδικαιολόγητα και βάρβαρα τα πλήγματα, θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο Μοχάμεντ Άλι αλ-Χούθι, μέλος τους ανώτατου πολιτικού συμβουλίου των Χούτι, χαρακτήρισε «βάρβαρα» τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα στην Υεμένη. Ο ίδιος πρόσθεσε πως μια δήλωση θα εκδοθεί σύντομα σε απάντηση στις επιθέσεις.

Εκπρόσωπος των ανταρτών Χούτι της Υεμένης, ο Μοχάμεντ Άμπντελ Σαλάμ, κατέστησε σαφές σήμερα πως το κίνημα θα συνεχίσει να βάζει στο στόχαστρο εμπορικά πλοία αν έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Ισραήλ, ενώ κατήγγειλε τα «αδικαιολόγητα», κατ’ αυτόν, πλήγματα των αμερικανικών και των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον εγκαταστάσεων του κινήματος σε διάφορες πόλεις.

«Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτή την επίθεση εναντίον της Υεμένης, διότι δεν υπάρχει καμιά απειλή για τη διεθνή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα (...) στόχος (των Χούτι) ήταν και θα παραμείνουν ισραηλινά πλοία και αυτά που κατευθύνονται προς τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης», υπογράμμισε μέσω X (του πρώην Twitter).



Διεθνείς αντιδράσεις

Η Ρωσία καταδίκασε σήμερα τα πλήγματα που εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύκτας Βρετανία και ΗΠΑ εναντίον των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη, κάνοντας λόγο για μια ενέργεια που οδηγεί «στην κλιμάκωση», ενώ ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Τα πλήγματα των ΗΠΑ στην Υεμένη αποτελούν ένα ακόμη παράδειγμα της στρέβλωσης από τους Αγγλοσάξονες των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και πλήρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου στο όνομα μιας κλιμάκωσης στην περιοχή προκειμένου να πετύχουν τους καταστροφικούς τους στόχους», κατήγγειλε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram.

Η Κίνα δήλωσε την Παρασκευή ότι «ανησυχεί» από την κλιμάκωση της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον στόχων των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη. «Η Κίνα ανησυχεί για την κλιμάκωση της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα», δήλωσε η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, και προέτρεψε «τα εμπλεκόμενα μέρη να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί η επέκταση της σύγκρουσης».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Νάσερ Καναάνι τόνισε σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ότι η Ισλαμική Δημοκρατία «καταδικάζει σθεναρά» τα πυραυλικά πλήγματα. «Καταδικάζουμε σθεναρά τις στρατιωτικές επιθέσεις που διεξήχθησαν το πρωί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον πόλεων της Υεμένης», τόνισε ο κ. Καναάνι. «Τις θεωρούμε καθαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης, του διεθνούς δικαίου, των (διεθνών) κανονισμών και δικαιωμάτων».

Ένας σύμβουλος του πρωθυπουργού του Ιράκ, ο Φάντι Αλ-Σαμάρι, προειδοποίησε σήμερα πως η Δύση επεκτείνει τη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή, όπως μετέδωσε το κρατικό ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων INA.

Η Ιορδανία παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και τον αντίκτυπό τους στην περιφερειακή ασφάλεια, μετέδωσε το ιορδανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Petra, επικαλούμενο δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Αϊμάν Σαφάντι. Η αδυναμία να περιοριστούν οι «εξτρεμιστικές» πολιτικές του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων ωθεί τη Μέση Ανατολή προς περισσότερη σύγκρουση και πολέμους, προειδοποίησε επίσης ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Σαφάντι σημείωσε εξάλλου ότι το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής λόγω της αδυναμίας της διεθνούς κοινότητας να δράσει για να σταματήσει την «επίθεσή» του κατά των Παλαιστινίων.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας αξιωματούχος του ολλανδικού στρατού συμμετείχε στην αμερικανοβρετανική στρατιωτική επιχείρηση κατά των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη στη διάρκεια της νύχτας. Ο αξιωματικός αυτός συμμετείχε έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση στη Χάγη. Στόχος ήταν η αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με επιστολή της κυβέρνησης, οι στρατιωτικές ικανότητες των Χούθι έχουν αποδυναμωθεί.

Η Ολλανδία επίσης υποστηρίζει την επιχείρηση πολιτικά, εξήγησε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε στην πλατφόρμα Χ.

«Οι επιθέσεις των Χούθι είναι μια σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συνιστούν απειλή για το ναυτικό προσωπικό και για τη ροή του εμπορίου. Οι αμερικανοβρετανικές ενέργειες βασίζονται στο δικαίωμα της αυτοάμυνας και έχουν στόχο να προστατεύσουν την ελεύθερη διέλευση, ενώ είναι επικεντρωμένες στην αποκλιμάκωση. Η Ολλανδία, με την μακροχρόνια ιστορία της ως ναυτική χώρα, δίνει μεγάλη σημασία στο δικαίωμα της ελεύθερης διέλευσης και υποστηρίζει αυτή τη στοχευμένη επιχείρηση», έγραψε ο Ρούτε.



Οι επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα «συνιστούν ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συνιστούν απειλή για το ναυτικό προσωπικό και για τις εμπορικές ροές», συμπλήρωσε.

Οι αμερικανοβρετανικές επιθέσεις εναντίον των Χούτι στην Υεμένη είχαν στόχο να αποτρέψουν περαιτέρω επιθέσεις του κινήματος, εκτίμησε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Ο στόχος μας παραμένει η αποκλιμάκωση των εντάσεων και η αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ερυθρά Θάλασσα», έγραψε το υπουργείο στην πλατφόρμα Χ.

Από την πλευρά του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ομάν Μπαντρ Αλμπουσάιντι σχετικά με τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και την ανάγκη να διατηρηθεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, όπως έγραψε σήμερα ο ίδιος στην πλατφόρμα Χ.


Χεζμπολά: Αποδεικνύεται ότι οι ΗΠΑ είναι πλήρως συνένοχες για τις τραγωδίες και τις σφαγές στη Γάζα

Η σιιτική ένοπλη παράταξη Χεζμπολάχ του Λιβάνου καταδίκασε σήμερα την επίθεση εναντίον των Χούτι στην οποία προχώρησαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία στην Υεμένη.

Η Χεζμπολάχ, που θεωρείται —όπως και οι Χούτι— προσκείμενη στο Ιράν, πρόσθεσε πως «η αμερικανική επίθεση επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι οι ΗΠΑ είναι πλήρως συνένοχες για τις τραγωδίες και τις σφαγές που διαπράττονται από τον σιωνιστή εχθρό στη Λωρίδα της Γάζας και στην περιοχή».

Η Χαμάς καταδικάζει τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα και δηλώνει ότι η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο φέρουν ευθύνη για τον αντίκτυπό τους στην περιοχή. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς καταδίκασε σήμερα απερίφραστα τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα κατά των Χούτι στην Υεμένη.

Η Χαμάς σημείωσε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα φέρουν την ευθύνη για τον αντίκτυπο της επίθεσής τους στην ασφάλεια στην περιοχή.



Διαδηλώσεις σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον εναντίον των πληγμάτων των ΗΠΑ και του ΗΒ στην Υεμένη


Αντιπολεμικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Times Square της Νέα Υόρκης και έξω από τον Λευκό Οίκο το βράδυ χθες Πέμπτη (τοπική ώρα) σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον των πυραυλικών πληγμάτων των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Υεμένη, τονίζοντας τον κίνδυνο η επιχείρηση αυτή να εξαπλώσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Κάτω τα χέρια από τη Μέση Ανατολή», «κάτω τα χέρια από την Υεμένη», «κάτω τα χέρια από τη Γάζα», φώναζαν πολλοί από αυτούς στη Νέα Υόρκη.

Οι διαδηλωτές κοντά στον Λευκό Οίκο ανέμιζαν σημαίες της Παλαιστίνης και κράταγαν πανό και πλακάτ με συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» ή «σταματήστε να βομβαρδίζετε την Υεμένη».

Η αμερικανική και βρετανική επιχείρηση είναι πιθανόν η πιο δραματική ένδειξη της εξάπλωσης του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς που ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, παρότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διαβεβαιώνουν πως η πρόθεσή τους είναι να «αποκλιμακώσουν» την ένταση.

Ανάμεσα στις συλλογικότητες που κάλεσαν στις χθεσινές διαδηλώσεις είναι η συμμαχία ANSWER (Act Now to Stop War and End Racism, «δράσε τώρα για να σταματήσουμε τον πόλεμο και να τελειώσουμε τον ρατσισμό»).

Η συμμαχία χαρακτήρισε μέσω X (του πρώην Twitter) τα πλήγματα στην Υεμένη «μείζονα κλιμάκωση» που ίσως βάλει φωτιά σ’ όλη την περιοχή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

ΗΠΑ και Βρετανία βομβαρδίζουν τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη - Ήταν αναγκαία η επίθεση, λέει ο Σούνακ

Αλλάζει το κλίμα στους γαλάζιους βουλευτές για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Η Γαρυφαλλιά Καληφώνη απάντησε στο αν έχει κάνει σεξ σε δημόσιο χώρο και one night stand
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης