Γάμος ομόφυλων: Αλλάζει το κλίμα στους γαλάζιους βουλευτές

Γάμος ομόφυλων: Αλλάζει το κλίμα στους γαλάζιους βουλευτές

Ανοιχτό το παράθυρο της αποχής ως αξιοπρεπή στάση έκφρασης της διαφωνίας για τους βουλευτές - «Βελούδινη» πίεση σε υπουργούς και υφυπουργούς

mitsotakis-maksimoy-mak
Η πιο «βελούδινη» προσέγγιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα του γάμου ομοφύλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας, αλλά και η υπενθύμιση ότι η κυβέρνηση έρχεται να ρυθμίσει μια υπάρχουσα κατάσταση με παιδιά που αυτή τη στιγμή είναι «στον αέρα», φαίνεται ότι αλλάζουν το κλίμα στο εσωτερικό της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Και μπορεί αρκετοί βουλευτές να εξακολουθούν να διαφωνούν, κάποιοι, όμως, κάνουν στροφή τις τελευταίες ώρες και συνειδητοποιούν ότι αυτό που θα κληθούν να ψηφίσουν στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου δεν είναι τόσο δραματικό. Πρακτικά, θα προβλέπεται η εξίσωση του γάμου, από το οποίο απορρέει το δικαίωμα της τεκνοθεσίας, ενώ θα υπάρχουν προβλέψεις για την αναγνώριση γάμων που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό, αλλά και για τη μετατροπή υφισταμένων συμφώνων συμβίωσης σε πολιτικό γάμο.

Ήδη κάποιοι σπεύδουν να κάνουν και κάποια πρώτα μαθηματικά για το πόσοι βουλευτές εν τέλει θα ψηφίσουν, με τον εικαζόμενο αριθμό να είναι πλέον σαφώς πλειοψηφικός έναντι των διαφωνούντων. Μένει να φανεί, κιόλας, πόσοι εν τέλει θα καταψηφίσουν, μιας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε για όσους διαφωνούν το παράθυρο της αποχής, περιγράφοντάς την ως μια αξιοπρεπή στάση έκφρασης της διαφωνίας. Και μάλιστα μια στάση που μειώνει τον πήχη της πλειοψηφίας που απαιτείται για το νομοσχέδιο, μιας και δεν είναι σαφές, αν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που υπερψηφίζουν επί της αρχής θα κινηθούν απολύτως συντεταγμένα. Είναι, δεδομένο, πάντως, ότι αρκετοί βουλευτές θα παραμένουν στην «μπάντα» των διαφωνούντων και ειδικά αρκετοί βουλευτές περιφέρειας.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cyc2anbxr5vl)


Μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου, πάντως, ο δρόμος που απομένει είναι μακρύς. Ως τότε, η κυβέρνηση δημοσίως θα επιχειρηματολογεί, ενώ ήδη έκαναν την εμφάνισή τους με παρεμβάσεις μια σειρά στελεχών, όπως ο Άκης Σκέρτσος, ο Παύλος Μαρινάκης, ο Δημήτρης Τσιόδρας, η Μαρία Συρεγγέλα και ο Νίκος Ρωμανός δίνοντας τη γραμμή. Παράλληλα, πυκνώνουν τις παρεμβάσεις τους και βουλευτές της νεότερης γενιάς, όπως ο Γιώργος Σταμάτης, η Νεφέλη Χατζηϊωαννίδου, ενώ εγνωσμένες είναι οι θέσεις υπουργών όπως η Νίκη Κεραμέως, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης και η Ειρήνη Αγαπηδάκη κ.α.

Πρώτο «κουδούνι» για τα γαλάζια φροντιστήρια

Τις επόμενες μέρες, πάντως, ξεκινά το «μασάζ» στους γαλάζιους βουλευτές, προκειμένου όσο το δυνατόν περισσότεροι να ψηφίσουν το νομοσχέδιο που θα έρθει. Έτσι τη Δευτέρα το απόγευμα καλούνται από τον γραμματέα της Κ.Ο. Σταύρο Καλαφάτη οι βουλευτές με επώνυμο που ξεκινά από Α ως Κ στα γραφεία του κόμματος για να ενημερωθούν από τον Άκη Σκέρτσο, τον Παύλο Μαρινάκη, τη Μαρία Συρεγγέλα και τους αντιπροέδρους Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνι Γεωργιάδη. Την Τρίτη το απόγευμα, η ίδια σύνθεση θα ενημερώσει τη δεύτερη «φουρνιά» γαλάζιων βουλευτών. Η συνάντηση στα κομματικά γραφεία προτιμήθηκε μιας συνεδρίασης της Κ.Ο., προκειμένου να υπάρχει εκτενές περιθώριο συζήτησης. Άλλωστε, οι ίδιοι οι βουλευτές θα έχουν προφανώς απορίες και προβληματισμούς, ενώ τα κυβερνητικά στελέχη θα ενημερώσουν, όχι μόνο για το περιεχόμενο της ρύθμισης, αλλά και για το τι ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ηπείρου.


«Βελούδινη» πίεση σε υπουργούς και υφυπουργούς


Κλείσιμο
Από εκεί και πέρα, μένει να φανεί πώς θα κινηθούν υπουργοί και υφυπουργοί που εκφράζουν προβληματισμούς, είτε δημοσίως είτε ιδιωτικώς. Ο Μάκης Βορίδης θα τοποθετηθεί τις επόμενες μέρες, αλλά δεν θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά και εκτιμάται ότι, πριν την ψηφοφορία, θα συνεννοηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να βρεθεί μια φόρμουλα συνέχισης της συμπόρευσης. Σε παρόμοια γραμμή και άλλοι προβληματισμένοι υφυπουργοί, αν και ορισμένοι εξακολουθούν να έχουν επιφυλάξεις. Ως έχουσα τις μεγαλύτερες επιφυλάξεις εμφανίζεται η υφυπουργός Οικογένειας Μαρία Κεφάλα, ενώ άλλοι όπως ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης περιμένουν να πάρουν απαντήσεις στις ενημερώσεις τις επόμενες εβδομάδας. Προβληματισμούς διατηρούν ο Σταύρος Κελέτσης, ο Διονύσης Σταμενίτης και ο Γιάννης Παππάς, αν και γενικά μεταδίδεται ότι γίνεται πρόοδος και σε αυτό το επίπεδο. Με αυτά τα μέλη της κυβέρνησης θα γίνει συζήτηση, ενώ ήδη έχουν γίνει ορισμένες πρώτες επαφές και από τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννη Μπρατάκο.

Από το Μαξίμου, πάντως, αν και επισημαίνεται από υψηλόβαθμες πηγές ότι η ΝΔ είναι κόμμα που προσέρχεται συντεταγμένα και ότι για τους υπουργούς υπάρχει αυξημένο πλαίσιο δέσμευσης ως προς τα νομοσχέδια, δεν θέλουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά, ιδίως από τη στιγμή που το κλίμα φαίνεται να αλλάζει και η κατάσταση να αποδραματοποιείται. Βεβαίως η στάση ενός εκάστου και ειδικά των μελών της κυβέρνησης, αλλά και οι τοποθετήσεις τους μέχρι την ψήφιση, θα κρίνουν και τη στάση του Μαξίμου απέναντί τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, παραμένει σε πλήρη εγρήγορση και επιστρέφει στις περιοδείες και τις στοχευμένες επισκέψεις εκτός του Μεγάρου Μαξίμου. Έτσι, αύριο Σάββατο, το μεσημέρι, θα βρίσκεται στο Γαλάτσι και θα συνομιλήσει με πολίτες σε καφέ της περιοχής. Μένει να φανεί, αν θα κάνει αναφορά στο επίμαχο θέμα του γάμου ομοφύλων, αν και ο πρωθυπουργός ιεραρχεί ως μακραν πιο σημαντικό πρόβλημα αυτό της ακρίβειας και θέλει να επαναλάβει τις πρόσφατες παρεμβάσεις της κυβέρνησης. Τη Δευτέρα, παράλληλα, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να βρίσκεται στα εγκαίνια της Αμβρακίας Οδού, οπότε πλέον η διαδρομή Λευκάδα-Αθήνα θα μειωθεί σε περίπου 3 ώρες και 20 λεπτά, ενώ θα μειωθούν αντίστοιχα και οι αποστάσεις προς Άκτιο Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα.Ειδήσεις σήμερα:

Μεσολόγγι: Αποκαλύψεις που «καίνε» τον κρεοπώλη - Ο τσακωμός στα κοινωνικά δίκτυα πριν την εξαφάνιση του Μπάμπη

Δημοσκόπηση Prorata: Κυριαρχία της ΝΔ, «ναι» στα μη κρατικά πανεπιστήμια με αυστηρούς όρους

Νέα κυβέρνηση στη Γαλλία – Ο Ατάλ διόρισε τον πρώην σύντροφό του υπουργό Εξωτερικών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης