Τουρκία: Σε μπελάδες τουρίστρια που πήγε να βγάλει πέτρινα θραύσματα από τη χώρα - Λέει ότι τα ήθελε για το ενυδρείο της

Τουρκία: Σε μπελάδες τουρίστρια που πήγε να βγάλει πέτρινα θραύσματα από τη χώρα - Λέει ότι τα ήθελε για το ενυδρείο της

Τα τρία πέτρινα θραύσματα είναι ιστορικής αξίας, αποφάνθηκαν Τούρκοι ειδικοί, παρόλο που το ζευγάρι των Βέλγων ισχυρίζεται ότι δεν είχε ιδέα

belgian
Αντιμέτωπη με νομικές κυρώσεις είναι μια Βελγίδα τουρίστρια, στις βαλίτσες της οποίας βρέθηκαν πριν από μερικές μέρες τρία πέτρινα θραύσματα, τα οποία υποστηρίζει ότι πήρε από τη χώρα ως σουβενίρ, με σκοπό να τα βάλει στο ενυδρείο της.

Σύμφωνα με τους Brussels Times, τα τρία θραύσματα εντοπίστηκαν από υπαλλήλους του τελωνείου του αεροδρομίου, πριν από την προγραμματισμένη πτήση επιστροφής της Kim και του αγαπημένου της, Warre, την περασμένη εβδομάδα.



To ζευγάρι των Βέλγων τουριστών, που ταξίδεψαν μαζί στην Τουρκία για τις διακοπές τους, είπαν στις Αρχές ότι βρήκαν και πήραν τις πέτρες κατά τη διάρκεια ημερήσιας εκδρομής τους στο Μαναβγκάτ της Αττάλειας, και σκέφτηκαν ότι θα ήταν ωραίο να τις πάρουν μαζί τους στην πατρίδα ως αναμνηστικά, κάτι που όπως παραδέχτηκαν συνηθίζουν να κάνουν στα ταξίδια τους.

Η Kim τέθηκε υπό κράτηση αφού βρέθηκαν τα θραύσματα στη βαλίτσα (η οποία πιθανώς ήταν καταχωρημένη μόνο στο δικό της όνομα) και κατόπιν αφέθηκε ελεύθερη. Στη συνέχεια οι τοπικές Αρχές της συνέστησαν να βρει δικηγόρο και της απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα.

Σύμφωνα με τους Brussels Timers, η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού της Αττάλειας ζήτησε να εξεταστούν τα θραύσματα από ειδικούς σε μουσείο της περιοχής, οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι πρόκειται για αντικείμενα «ιστορικής ή αρχαιολογικής αξίας».

Ειδικότερα, το ένα πέτρινο θραύσμα αποτελεί τμήμα αρχιτεκτονικού διακοσμητικού στοιχείου, ενώ τα δύο κομμάτια μαρμάρου ήταν κάποτε μέρος ενός πατώματος, συμπέραναν οι ειδικοί.

stones
Κλείσιμο


Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η νομοθεσία για την προστασία της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Τουρκίας είναι αυστηρή, ειδικά για όσους επιχειρούν να βγάλουν από τη χώρα αντικείμενα με πιθανή αρχαιολογική αξία. Το βελγικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί στη σελίδα του ότι απαγορεύεται αυστηρά «η εξαγωγή αρχαιοτήτων, ορυκτών ή αντικειμένων όπως πέτρες, ακόμα κι αν η ιστορική ή αρχαιολογική τους αξία δεν είναι εμφανής».

Σε βίντεο που δημοσιεύουν διεθνή ΜΜΕ η Βελγίδα τουρίστρια παραδέχεται ότι έκανε λάθος, ωστόσο διαμαρτύρεται για την αυστηρότητα που έχουν επιδείξει απέναντί της οι τουρκικές Αρχές.


Ειδήσεις σήμερα:

Άνω κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ: Οι βολές Φίλη, η άρνηση Αχτσιόγλου και οι «εξουσίες» Πολάκη

Οι 14+1 «άγνωστοι» Έλληνες μεγιστάνες με πάνω από $2 δισ. περιουσία

Η Έλενα Ακρίτα την «πέφτει» στην ΕΦΣΥΝ για τον… υπέρκομψο Τάιλερ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης