Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του BBC - Είχε βοηθήσει τον Τζόνσον να πάρει δάνειο πριν διοριστεί επικεφαλής του δικτύου

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του BBC - Είχε βοηθήσει τον Τζόνσον να πάρει δάνειο πριν διοριστεί επικεφαλής του δικτύου

Ο Σάρπ φέρεται να είχε μεσολαβήσει για να λάβει ένα προσωπικό δάνειο, ύψους 800.000 λιρών ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας - Τον είχε ενημερώσει νωρίτερα πως ενδιαφέρεται για τη θεση του προέδρου του BBC

sharp_bbc
Παρελθόν από την προεδρία του BBC αποτελεί ο Ρίτσαρντ Σαρπ. Ύστερα από δύο χρόνια στο «τιμόνι» του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου, o Σαρπ ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του, αφότου δόθηκε στη δημοσιότητα ένα πόρισμα που «δείχνει» ότι παραβίασε τoυς κανονισμούς για τους δημόσιους διορισμούς και όχι μόνο...

Όπως ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει, θα αποχωρήσει επισήμως από τα καθήκοντά του στο τέλος Ιουνίου.



Ο Σάρπ φέρεται να είχε μεσολαβήσει για να λάβει ένα προσωπικό δάνειο, ύψους 800.000 λιρών ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον, ενώ ήταν σε εξέλιξη η κυβερνητική διαδικασία επιλογής του νέου προέδρου του BBC, μία θέση που τελικά έλαβε ο ίδιος.

Κλείσιμο
Το δάνειο είχε δοθεί στον Μπόρις Τζόνσον μετά από τη μεσολάβηση σε ρόλο εγγυητή ενός μακρινού συγγενή του, του Καναδού επιχειρηματία Σαμ Μπλάιθ.

Ο Καναδός είχε επικοινωνήσει με τον Ρίτσαρντ Σαρπ ζητώντας του να τον κατευθύνει για το πώς θα μπορούσε να προσεγγίσει τον τότε πρωθυπουργό της γηραιάς αλβιώνας. Εκείνος τον έφερε σε επαφή με τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Σάιμον Κέις τον Δεκέμβριο του 2020.

Η απόφαση διορισμού του Σαρπ λήφθηκε το Φεβρουάριο του 2021.

Στο σχετικό πόρισμα τονίζεται πάντως ότι ο Ρίτσαρντ Σαρπ είχε ενημερώσει αρκετά νωρίτερα τον Μπόρις Τζόνσον ότι ενδιαφερόταν για τη θέση στο BBC.

Επιπλέον, είχε πει στον τότε πρωθυπουργό για τη σύσταση μεταξύ του Καναδού επιχειρηματία Σαμ Μπλάιθ και τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Σάιμον Κέις, προτού διεξαχθεί η συνέντευξη για το διορισμό του.

Από την πλευρά του, το διοικητικό συμβούλιο του BBC ανακοίνωσε ότι αποδέχτηκε την παραίτηση του Ρίτσαρντ Σαρπ, τον οποίο αποκαλεί «αξιότιμο και σεβαστό συνάδελφο» και «πολύ αποτελεσματικό πρόεδρο του BBC».

«Το διοικητικό συμβούλιο του BBC θεωρεί ότι ο Ρίτσαρντ Σαρπ είναι ένα άτομο με ακεραιότητα», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του.

Ο Σαρπ υποχρεώθηκε τελικά σε παραίτηση, έπειτα από μήνες αυξανόμενων πιέσεων που δεχόταν, όχι μόνο γιατί βοήθησε τον Τζόνσον να εξασφαλίσει δάνειο ύψους 800.000 λιρών, αλλά και για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση Γκάρι Λίνεκερ.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», δέχτηκε σφοδρή κριτική για τον χειρισμό του στη διαμάχη που προέκυψε για την υπόθεση του Λίνεκερ, ο οποίος ως οικοδεσπότης της εκπομπής «Match of the Day» απομακρύνθηκε - προσωρινά, καθώς τελικά επανήλθε - γιατί αμφισβήτησε την πολιτική ασύλου της κυβέρνησης.


Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές 2023: Αυτοί είναι οι 15 υποψήφιοι στο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας

Λάζαρος Λασκαρίδης: Φωτογραφίες από το σημείο που έπεσε ο αντιδήμαρχος Καλλιθέας - Παραμένει διασωληνωμένος

Νέο Ηράκλειο: Η Δίωξη Εκβιαστών ανέλαβε την υπόθεση - «Δεν έχουμε σχέση με τη νύχτα», λέει η ιδιοκτήτρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης