ΟΗΕ: Οι Χούθι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη μετά τη λήξη της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός

ΟΗΕ: Οι Χούθι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη μετά τη λήξη της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός

«Η σκόπιμη στοχοποίηση αμάχων και αντικειμένων αμάχων απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο και συνιστά έγκλημα πολέμου», τόνισε ο έκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

000_32L929W
Το κίνημα Χούθι της Υεμένης που συνδέεται με το Ιράν έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου αφότου μια ειρηνευτική συμφωνία εξέπνευσε τον περασμένο μήνα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επικαλούμενος περιστατικά με επιθέσεις ελεύθερων σκοπευτών και βομβαρδισμούς.

Τα εμπόλεμα μέρη στην Υεμένη απέτυχαν να ανανεώσουν μια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός που είχε επιτευχθεί με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και έληξε πριν από έναν μήνα, εξανεμίζοντας τις ελπίδες ορισμένων Υεμενιτών για μια ευρύτερη συμφωνία που θα μετριάσει τα οικονομικά δεινά και θα παρατείνει μια σχετική ηρεμία έπειτα από εχθροπραξίες επτά και πλέον χρόνων.

Από τότε το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει εξακριβώσει τρία περιστατικά βομβαρδισμών σε περιοχές υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο ενός αγοριού και ενός άνδρα και τον τραυματισμό άλλων, καθώς και τρία περιστατικά με πυροβολισμούς από ελεύθερους σκοπευτές, αποδίδοντας τις επιθέσεις στο κίνημα Χούθι της Υεμένης.

«Ανησυχούμε σοβαρά για την ασφάλεια των αμάχων», δήλωσε ο Τζέρεμι Λόρενς, εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ. «Η σκόπιμη στοχοποίηση αμάχων και αντικειμένων αμάχων απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο και συνιστά έγκλημα πολέμου», συμπλήρωσε. Η πλευρά των Χούθι δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη σήμερα πως συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αναβίωση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στον υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συνασπισμό και τους Χούθι.

Η σύγκρουση, που θεωρείται ευρέως ως ένας πόλεμος δι΄αντιπροσώπων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, έχει καταστρέψει την οικονομία της Υεμένης και έχει οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Σι σε Σολτς: Η πολιτική εμπιστοσύνη δύσκολα οικοδομείται και εύκολα καταστρέφεται

Λήξη συναγερμού: Διαλύθηκε πάνω από τον Ειρηνικό o κινεζικός πύραυλος

Τραγικό το τέλος των ηλικιωμένων στα Λουτρά Σιδηροκάστρου - Ο 72χρονος πέθανε για να σώσει τη σύζυγό του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης