Λις Τρας: Τα τέσσερα σενάρια για την επόμενη μέρα στη Βρετανία

Λις Τρας: Τα τέσσερα σενάρια για την επόμενη μέρα στη Βρετανία

Για τα βρετανικά Μέσα, το πάνω χέρι αυτή τη στιγμή το έχουν ο νέος υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ και οι εχθροί της πρωθυπουργού

truss_arthro
Μπορεί η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας να ζήτησε χθες άφεση αμαρτιών από τους Βρετανούς για τον μίνι προϋπολογισμό που προωθούσε και τον απέσυρε άρον-άρον με την αποπομπή του υπουργού Οικονομικών, Κουάσι Κουαρτένγκ, και τον διορισμό του Τζέρεμι Χαντ, αλλά πολλοί «αντάρτες» των Τόρις κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα καθώς δεν την θέλουν στον πρωθυπουργικό θώκο.

Για την εφημερίδα The Sun, η Τρας είναι η «πρωθυπουργός- φάντασμα» της γηραιάς αλβιώνας καθώς το πάνω χέρι αυτή τη στιγμή το έχουν ο νέος υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ και οι εχθροί της.

Στην χθεσινή τηλεοπτική της συνέντευξη, η Συντηρητική πρωθυπουργός ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για την αναστάτωση που προκλήθηκε στις χρηματαγορές από τα μέτρα που εξήγγειλε η «αδελφή - ψυχή της», Κουάσι Κουαρτένγκ, ωστόσο, πολλοί βουλευτές και υπουργοί του Συντηρητικού Κόμματος θέλουν πάση θυσία να την απομακρύνουν από το αξίωμά της.

Παρά το γεγονός ότι το καταστατικό των Τόρις την προστατεύει για ένα χρόνο, οι εχθροί της απεργάζονται σχέδια για να αναγκαστεί να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία.

Ωστόσο, για ορισμένους Συντηρητικούς, η απομάκρυνση της κυρίας Τρας θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε προώρες εκλογές με το κυβερνών κόμμα να κινδυνεύει με καταποντισμό σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

«Οι αντιμαχόμενες φατρίες των Τόρις διεξήγαγαν μυστικές συνομιλίες στη βουλή των Κοινοτήτων αλλά παραδέχτηκαν ότι μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να εκπονηθεί ένα αξιόπιστο σχέδιο για την απομάκρυνση της πρωθυπουργού από την Ντάουνινγκ Στριτ», σχολιάζει το βρετανικό δημοσίευμα.

Πηγή υπό καθεστώς ανωνυμίας δήλωσε στην εφημερίδα The Sun:

«Ο διορισμός του Τζέρεμι Χαντ στο υπουργείο Οικονομικών έχει διχάσει τους «αντάρτες» των Συντηρητικών. Οι Βρετανοί νιώθουν ότι έχουν τον άνθρωπο τους στην εξουσία. Θέλουν πραγματικά να ρισκάρουν να χάσει το κόμμα τους σε περίπτωση εκλογών μόνο και μόνο για να αλλάξουν ηγέτη;».

Κλείσιμο
«Οι Συντηρητικοί βουλευτές είναι βαθιά διχασμένοι για το αν ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας , η πρώην υπουργός Πένι Μόρνταντ ή ο νυν υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ θα πρέπει να αντικαταστήσουν την Τρας».

Η πρώην υπουργός Πολιτισμού, Ναντίν Τόρις επικαλέστηκε την τελευταία δημοσκόπηση που δείχνει ότι το κόμμα των Συντηρητικών τρώει τη σκόνη των Εργατικών με την λαοφιλία του να βαίνει μειούμενη.

«Τον Ιούλιο, όταν ο Σουνάκ, οι Συντηρητικοί βουλευτές και οι υπουργοί ενορχήστρωσαν το πρώτο τους πραξικόπημα, το κόμμα των Τόρις ήταν 5 μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις, είχαμε πλειοψηφία 80 εδρών στη βουλή και ο Μπόρις Τζόνσον ήταν ο πρωθυπουργός μας. Αυτή η δημοσκόπηση δεν μας δείχνει ότι χάνουμε εκλογές, μας καταδικάζει σε αφανισμό», τόνισε η Ναντίν Τόρις.

Ποια είναι όμως τα τέσσερα σενάρια για την επόμενη μέρα στη Βρετανία, την ώρα που η Λιζ Τρας βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί;

1.Ειρηνική μετάβαση

Η ατζέντα της για τη μείωση των φόρων και η πολιτική της εξαναγκάζουν την Συντηρητική πρωθυπουργό να φτιάξει βαλίτσες και να αποχωρήσει από την Ντάουνινγκ Στριτ.

2. Οι Τόρις καταφέρνουν να συμφωνήσουν σε έναν ενωτικό υποψήφιο 

Η Τρας παραδίδει να ηνία του κόμματος και κατά συνέπεια την πρωθυπουργία. Το γεγονός αυτό την καθιστά ως την Βρετανίδα πρωθυπουργό με τη μικρότερη θητεία.

3. Χάνει την ψήφο εμπιστοσύνης

Επί του παρόντος, η πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι ασφαλής για 12 μήνες.

Ωστόσο, εάν οι «αντάρτες» των Συντηρητικών ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις στον σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, πρόεδρο της «Επιτροπής του 1922» να αλλάξει το καταστατικό των Τόρις, τότε θα κατατεθεί ψήφος εμπιστοσύνης.

Η επιτροπή του 1922 έχει δύο επιλογές εάν ο Τρας αναγκαστεί να αποχωρήσει: είτε να περιορίσει την ψηφοφορία μόνο στους βουλευτές, κάτι που θα απαιτούσε αλλαγή του καταστατικού είτε να συνεδριάσουν τα μέλη του κόμματος και να αποφασίσουν, κάτι που θα διαρκούσε εβδομάδες.

4. Η Τρας παραμένει αναγκαστικά στη Ντάουνινγκ Στριτ

Οι βουλευτές των Τόρις, ανίκανοι να αποφασίσουν για το πώς θα την ... ξεφορτωθούν ή ποιος θα την αντικαταστήσει , αποφασίζουν να την κρατήσουν στη θέση της.
Η Τρας βάζει τα δυνατά της για να ανακάμψει η οικονομία και να παραμείνει στις επάλξεις μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Σύμφωνα πάντως με τα γραφεία στοιχημάτων, το μεγάλο φαβορί για την αντικαταστήσει είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ.

Ειδήσεις σήμερα:

Το Nammos τρέχει... στο Κατάρ για να προλάβει το Μουντιάλ

Τζέιμς Κόρντεν: Σάλος με τη συμπεριφορά του παρουσιαστή - «Εφαγε πόρτα» από τον ιδιοκτήτη του Balthazar

Τηλεθέαση Δευτέρας: Αναλυτικά τα ποσοστά των εκπομπών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης