Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ο Πούτιν τρελάθηκε, τα ράφια είναι άδεια» λέει γυναίκα σε πόλη-προάστιο του Κιέβου

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ο Πούτιν τρελάθηκε, τα ράφια είναι άδεια» λέει γυναίκα σε πόλη-προάστιο του Κιέβου

Οι σειρήνες ηχούν στην πόλη που απέχει 75 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιέβου - Ορισμένοι πύραυλοι έπεσαν στο αεροδρόμιο και τα εργοστάσια της πόλης - Το Σαββατοκύριακο ισοπεδώθηκαν τα σπίτια που ήταν υπό κατασκευή

kievo-pyrgos-arthro
Πριν από τη ρωσική εισβολή, η Μπίλα Τσέρφκα ήταν μια πόλη-προάστιο, σε ιδανικό σημείο για όσους εργάζονταν στο Κίεβο. Πλέον, αυτή η πόλη των 200.000 κατοίκων έχει το θλιβερό προνόμιο να βρίσκεται πάνω στην τροχιά των πυραύλων που εκτοξεύει η Ρωσία εναντίον της πρωτεύουσας από τη Μαύρη Θάλασσα.

Για δεύτερη φορά μέσα σε μία ώρα, οι σειρήνες ηχούν στην πόλη που απέχει 75 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιέβου.

«Αυτή είναι προειδοποίηση: κλείστε το γκάζι και το ηλεκτρικό, πάρτε το κουτί με τα φάρμακα, τρόφιμα και νερό και πηγαίνετε στο κοντινότερο καταφύγιο» ακούγεται μια φωνή, στα ουκρανικά, από τα μεγάφωνα ενός σουπερμάρκετ.

«Τα ράφια είναι άδεια, βομβαρδίζουν, πύραυλοι πέφτουν από τον ουρανό», θρηνεί η Γιούλια Ίβατσουκ, μητέρα δύο παιδιών, βγαίνοντας με άδεια χέρια από το κατάστημα. «Δεν υπάρχει πια γάλα χωρίς λακτόζη για το μικρό μου. Τι θα γίνει ακόμα; Δεν ξέρω αν θέλω να το μάθω», λέει η 45χρονη γυναίκα.

Ορισμένοι πύραυλοι έπεσαν στο αεροδρόμιο και τα εργοστάσια της πόλης. Το Σαββατοκύριακο ισοπεδώθηκαν τα σπίτια που ήταν υπό κατασκευή σε ένα οικόπεδο κοντά στον Ρος, έναν παραπόταμο του Δνείπερου.

Εδώ, κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί γίνονται αυτά, γιατί η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Κλείσιμο
«Ο Πούτιν τρελάθηκε και κάνει παλαβομάρες», λέει ο Σεργκέι Ζαμπόζνι, ένας άλλος πελάτης του σουπερμάρκετ. «Συμπεριφέρεται αλλοπρόσαλλα και οι άνθρωποι φοβούνται ότι θα πατήσει το κουμπί των πυρηνικών» είπε ο 63χρονος επιχειρηματίας.

Το Κίεβο είναι αποκομμένο από την υπόλοιπη χώρα από τις τρεις πλευρές του: οι μάχες μαίνονται στις κοινότητες στα βόρεια και τα δυτικά, ενώ οι δρόμοι προς τα ανατολικά είναι μπλοκαρισμένοι από ρωσικά άρματα και ναρκοπέδια. Ο νότος είναι ο μοναδικός διάδρομος διαφυγής αλλά και ανεφοδιασμού της πόλης με τρόφιμα και καύσιμα.

Στην Μπίλα Τσέρφκα οι άνθρωποι φοβούνται τώρα ότι τα ρωσικά άρματα που έχουν αναπτυχθεί στα δυτικά θα καταλάβουν την πόλη πολύ γρήγορα.

«Όλοι ανησυχούν. Ακούμε τις σειρήνες πολλές φορές την ημέρα», λέει ο Άντριι Ζαλέζνιακ. «Μας έχουν ήδη χτυπήσει καμιά δεκαριά φορές. Είναι δύσκολο να μετράς όλες τις εκρήξεις. Έχουμε την αίσθηση ότι όλες οι ημέρες είναι ίδιες», συνέχισε, βοηθώντας ταυτόχρονα να απομακρυνθούν τα συντρίμμια ενός από τα τρία σπίτια που καταστράφηκαν στην επίθεση του Σαββατοκύριακου.

Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη ακούγονται συχνά να πετούν πάνω από την περιοχή. Στον δρόμο, οι άνθρωποι δείχνουν ο ένας στον άλλον τα πλάνα με τους πυραύλους που κατευθύνονταν προς το Κίεβο, τα οποία τράβηξαν με τα κινητά τηλέφωνά τους.

Ο Ζαλέζνιακ είπε ότι η εξαμελής οικογένεια που ζούσε στο ένα από τα τρία σπίτια ευτυχώς δεν βρισκόταν εκεί τη νύχτα που έπεσε το βλήμα. «Θα είχαν σκοτωθεί όλοι», σχολιάζει ένας φίλος του, ο Μπογκντάν Ρεμένι.

Σήμερα, η Μπίλα Τσέρφκα μοιάζει σαν να ετοιμάζεται να μπει στον πόλεμο. Στο μεγαλύτερο σουπερμάρκετ, που διαθέτει ακόμη αρκετά είδη, τα ράφια με τα γαλακτοκομικά είναι άδεια. Ο διάδρομος με τα αλκοολούχα έχει κλείσει. Η πώληση αλκοόλ ουσιαστικά απαγορεύτηκε σε όλη τη χώρα όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει στους πολίτες να πάρουν τα όπλα για να συγκροτήσουν έναν νέο στρατό εθελοντών.

Στις τράπεζες και τα παντοπωλεία σχηματίζονται μεγάλες ουρές.

Σε αντίθεση με το Κίεβο, δεν υπάρχουν φυλάκια ελέγχου, ούτε σακιά γεμάτα με άμμο και ένοπλοι να κατευθύνουν την κυκλοφορία στις διασταυρώσεις. Μέχρι τώρα, στην Μπίλα Τσέρφκα, όπως και στο Κίεβο πριν από την άφιξη των Ρώσων, ορισμένοι κάτοικοι παραμένουν αισιόδοξοι και θαρραλέοι. «Αν έρθουν αύριο εδώ, δεν θα πάνε πιο μακριά» είπε ένας φοιτητής, ο Μπογκντάν Μαρτινένκο, καπνίζοντας με τους φίλους του σε ένα πάρκινγκ. «Έχουμε μονάδες αυτοάμυνας, την αστυνομία, τους άνδρες μας. Όλοι γνωριζόμαστε, (οι Ρώσοι) δεν θα τολμήσουν» λέει με το χαμόγελο στα χείλη.

Ειδήσεις σήμερα:

Το Μπάκιγχαμ «έκλεισε» την υπόθεση κακοποίησης της Βιρτζίνια Τζιούφρε από τον πρίγκιπα Άντριου με 7 εκατ. στερλίνες

Ειδική άδεια ασθενείας λόγω κορωνοϊού: Ηλεκτρονική αίτηση στον e-ΕΦΚΑ για τη χορήγηση

Εκτός ΜεΡα25 η βουλευτής Αγγελική Αδαμοπούλου - Τι έγραψε ο Γιάνης Βαρουφάκης για το... διαζύγιο που βγήκε την «ημέρα της γυναίκας»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης