Στα πρόθυρα εμφυλίου η Ουκρανία - Βομβαρδισμοί, εκρήξεις και εκκενώσεις αμάχων

Στα πρόθυρα εμφυλίου η Ουκρανία - Βομβαρδισμοί, εκρήξεις και εκκενώσεις αμάχων

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο - Κλιμακώνεται η κρίση στην ανατολική Ουκρανία - Πάνω από 40.000 άμαχοι έχουν ήδη μετακινηθεί στη Ρωσία - Δεκάδες επεισόδια παραβίασης της εκεχειρίας

stratiotes-oukrania-arthro
«Μπαρούτι» μυρίζει η κατάσταση στην Ουκρανία με τους βομβαριδσμούς και τις εκρήξεις να μην σταματούν σε περιοχές όπως το Λουγκάνσκ και το Ντόνετσκ.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε περαιτέρω παραβιάσεις της εκεχειρίας στα ανατολικά, μετά από μια ημέρα σφοδρών πυρών το Σάββατο. Το υπουργείο ανέφερε ότι τις πρώτες 11 ώρες της Κυριακής, «παρατηρήθηκαν 20 περιστατικά παραβίασης της εκεχειρίας από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής, συμπεριλαμβανομένων 18 περιστατικών όπου οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής χρησιμοποίησαν όπλα που απαγορεύονται από τις συμφωνίες του Μινσκ».

Η συμφωνία Μινσκ ΙΙ οδήγησε σε μια ασταθή κατάπαυση του πυρός μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστικών δυνάμεων και απαγορεύει τα βαρέα όπλα κοντά στη γραμμή επαφής μεταξύ των δύο πλευρών. Η Ουκρανία δήλωσε ότι κατέγραψε συνολικά 136 παραβιάσεις της εκεχειρίας το Σάββατο.

Donetsk Evacuees Kept Waiting For Hours On Freezing Buses In Russia


Η ουκρανική συνοριοφυλακή ανακοίνωσε ότι εξαιτίας των βομβαρδισμών ένα σημείο διέλευσης για διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, το Στσάστια, στη γραμμή επαφής είχε κλείσει από τις 8:00 π.μ. τοπική ώρα της Κυριακής. Μια αυτοκινητοπομπή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που χρησιμοποίησε το σημείο διέλευσης την Παρασκευή δήλωσε ότι είχε εμπλακεί σε διασταυρούμενα πυρά.

Ορισμένοι κάτοικοι του Ντονέτσκ -το οποίο ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές- ανέφεραν σφοδρούς βομβαρδισμούς νωρίς την Κυριακή. Μια γυναίκα με την οποία επικοινώνησε το CNN δήλωσε ότι εκείνη και τα παιδιά της ήθελαν να μετακινηθούν πιο κοντά στο κέντρο της πόλης λόγω των βομβαρδισμών στη συνοικία της, την Αμπακούμοβα.

Οι αρχές στις αποσχισθείσες δημοκρατίες ισχυρίζονται επίμονα ότι οι βομβαρδισμοί προέρχονται από τις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες με τη σειρά τους αρνούνται τακτικά ότι πυροβολούν με πυροβολικό κατά μήκος των γραμμών του μετώπου.  Η γυναίκα είπε επίσης στο CNN ότι το Σάββατο οι γείτονές της είχαν φύγει για τη Ρωσία και είχαν φιλοξενηθεί κάπου κοντά στο Ροστόφ-ον-Ντον σε έναν καταυλισμό με σκηνές.

Την ίδια στιγμή, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα ότι ήρθε η ώρα η Δύση να εφαρμόσει τουλάχιστον τμήμα των κυρώσεων που έχει προετοιμάσει εις βάρος της Ρωσίας. «Πρέπει να σταματήσουν τη Ρωσία αυτή τη στιγμή. Βλέπουμε πως εξελίσσονται τα γεγονότα», είπε. "Ηρθε η ώρα να δράσουμε. Λέω επισήμως ότι υπάρχουν όλοι οι λόγοι για την εφαρμογή τουλάχιστον τμήματος των κυρώσεων που έχουν προετοιμαστεί εις βάρος της Ρωσίας τώρα", συμπλήρωσε ο Κουλέμπα σε τηλεοπτική του ενημέρωση από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Κλείσιμο
ukraine
 

Πάνω από 40.000 έχουν φθάσει στη Ρωσία 

Οι ρωσικές αρχές λένε ότι περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν φθάσει στη Ρωσία μετά την εκκένωσή τους από τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, σύμφωνα με τον εκτελούντα χρέη επικεφαλής του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων Αλεξάντερ Τσουπριγιάν. «Βρίσκονται κυρίως στην περιοχή του Ροστόφ», δήλωσε ο Τσουπριγιάν.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ροστόφ, Βασίλι Γκομπούλεφ, ανακοίνωσε το Σάββατο κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή για να εξυπηρετήσει την εισροή.

Την εκκένωση των αμάχων διέταξαν οι ηγέτες των αποσχισθεισών δημοκρατιών την Παρασκευή, όταν ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σχεδίαζαν επίθεση εναντίον των περιοχών. Η Ουκρανία έχει διαψεύσει σταθερά οποιαδήποτε σχέδια επίθεσης στις περιοχές, οι οποίες αποτελούν περίπου το 7% της ουκρανικής επικράτειας.
oykranoi__1_
oykranoi__2_


Η ρωσική Ερευνητική Επιτροπή δηλώνει ότι ξεκινά έρευνα σχετικά με αναφορές των μέσων ενημέρωσης για θανάτους λόγω βομβαρδισμών στην περιοχή του Λουχάνσκ. Σε ανακοίνωσή της, η επιτροπή ανέφερε: «Η Επιτροπή δεν έχει καμία σχέση με την έρευνα που διεξάγεται στο Λούγκανσκ: «Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι σήμερα το πρωί οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έκαναν μια απόπειρα επίθεσης στις θέσεις της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, ενώ, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, υπάρχουν θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού».

Παρατείνονται οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Λευκορωσίας-Ρωσίας

Το υπουργείο Αμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία θα παρατείνουν τις κοινές στρατιωτικές τους ασκήσεις που ήταν προγραμματισμένο να λήξουν σήμερα στη βόρεια Ουκρανία.

Η παράταση αποφασίστηκε εξαιτίας της αυξημένης στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και της κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει έως και 30.000 στρατιώτες στη Λευκορωσία, τους οποίους και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως δυνάμεις εισβολής για να επιτεθεί στην Ουκρανία παρότι η Μόσχα διαψεύδει ότι έχει τέτοια πρόθεση.

Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναμένεται πολύ, πολύ σύντομα, λέει Βρετανός υπουργός

Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται τώρα να είναι «πολύ πιο πιθανή» και όλες οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι «αναμένεται πολύ, πολύ σύντομα», δήλωσε σήμερα Βρετανός υπουργός, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα.

«Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, μια επίθεση, μια εισβολή φαντάζει πολύ πιο πιθανή αλλά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να προσπαθήσουμε να το αποτρέψουμε αυτό», δήλωσε ο Τζέιμς Κλέβερλι στο Sky News.

«Ό,τι βλέπουμε υποδηλώνει πως μια εισβολή είναι πολύ, πολύ πιθανή και αναμένεται να γίνει πολύ, πολύ σύντομα».




Αναλυτής διεθνών σχέσεων: «Οι Ρώσοι είναι ικανοί για τα πάντα»

Καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες εκφράζουν την ανησυχία τους για μια πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο αναλυτής παγκόσμιων υποθέσεων και ανώτερος συνεργάτης του Ατλαντικού Συμβουλίου, Μίχαελ Μποτσιούρκιου
δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σταθμίζει «πολλούς παράγοντες».

Σκεπτόμενος τις πρόσφατες συγκρούσεις κατά μήκος των ουκρανορωσικών συνόρων με αναφερόμενους αυξημένους βομβαρδισμούς από υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές, ο Μποτσιούρκιου δήλωσε ότι είχε ένα «πραγματικά, πραγματικά φρικτό συναίσθημα» σχετικά με το αν οι συγκρούσεις θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια πιθανή σύγκρουση, πληροφορημένος από τις δικές του εμπειρίες για τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Έχω βρεθεί στην πλευρά των ανταρτών, έχω κοιτάξει αυτούς τους κακοποιούς στα μάτια ως μέλος του ΟΑΣΕ. Είναι ικανοί για τα πάντα. Δεν έχουν καμία ηθική, θα σκοτώσουν ακόμα και τους δικούς τους ανθρώπους αν χρειαστεί. Αυτό που κάνουν, είναι το ρωσικό εγχειρίδιο, εκκενώνουν ανθρώπους, λέγοντας ότι οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι να τους επιτεθούν. Και στη συνέχεια θα το χρησιμοποιήσουν αυτό ως πρόσχημα για να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο αυτή τη σύγκρουση», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ειδήσεις σήμερα:

Euroferry Olympia: «Πείτε μου ότι είμαι ζωντανός, άκουγα και άλλες φωνές», οι πρώτες κουβέντες του Λευκορώσου


Η ατζέντα Μητσοτάκη με τους Αμερικανούς και η κίνηση-μήνυμα στον Λευκό Οίκο

Τουρισμός - Αυστραλία: Η χώρα-«φρούριο» υποδέχεται τουρίστες από τη Δευτέρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης