Πόσο χρόνο θα χρειαστεί η παραγωγή νέων εμβολίων για τη μετάλλαξη Omicron

Πόσο χρόνο θα χρειαστεί η παραγωγή νέων εμβολίων για τη μετάλλαξη Omicron

Nέες εκδοχές του εμβολίου σχεδιάζονται και ελέγχονται, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία η χορήγησή τους - Εάν χρειαστεί ανασχεδιασμός των εμβολίων, τότε το ενέσιμο σκεύασμα θα μπορεί εντός εβδομάδων να είναι έτοιμο - Τα βήματα των Pfizer και Moderna

EMBOLIA-ARTHROU
Νέο όπλο σχεδιάζει να βγάλει από τη φαρέτρα της η επιστημονική κοινότητα στον αγώνα κατά της πανδημίας. Πρόκειται, όπως όλα δείχνουν, για νέα εμβόλια που προορίζονται για τη μετάλλαξη Omicron σε περίπτωση που η τελευταία παραλλαγή αποδειχθεί ανθεκτική απέναντι στα υφιστάμενα ενέσιμα σκευάσματα.

Στη μάχη κατά της ανησυχητικής, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μετάλλαξης έχουν ριχτεί οι φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες έχουν αρχίσει τις έρευνες για την παραγωγή νέων δόσεων, σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο. Το ζήτημα είναι  εάν τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν από τη νέα αφρικανική μετάλλαξη. 

Αυτήν την στιγμή, υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικές μεταλλάξεις σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι, άλλωστε, και το αναμενόμενο καθώς οι ιοί έχουν την τάση να μεταλλάσσονται με μεγάλη συχνότητα για να προσαρμόζονται στο εκάστοτε περιβάλλον.

Εκείνο όμως που ανεβάζει τον βαθμό ανησυχίας στο θέμα της Omicron είναι οι 52 διαφορετικές παραλλαγές που εμφανίζει στο εσωτερικό της. Από αυτές, οι 32 εντοπίζονται στην πρωτεϊνική ακίδα, στο σημείο όπου στοχεύουν τα εμβόλια mRNA.   

Ήδη, σύμφωνα και με το BBC, νέες εκδοχές του εμβολίου σχεδιάζονται και ελέγχονται, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία η χορήγησή τους. Εάν χρειαστεί  ανασχεδιασμός των εμβολίων, τότε το ενέσιμο σκεύασμα θα μπορεί εντός εβδομάδων να είναι έτοιμο.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές για να εγκρίνουν τις δόσεις το συντομότερο δυνατό.  

Κλείσιμο
Πάντως, η BioNTech SE ανακοίνωσε πως άρχισε τη δουλειά πάνω σ' ένα εμβόλιο ειδικά για την ανησυχητική παραλλαγή του κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, αν και δεν είναι ακόμη σαφές αν θα πρέπει να ξαναδουλέψει το καθιερωμένο εμβόλιό της κατά της Covid-19.

Η ανάπτυξη ενός προσαρμοσμένου εμβολίου εντάσσεται στη συνήθη διαδικασία της εταιρείας για νέες παραλλαγές, ανέφερε σε δήλωσή της η BioNTech, η οποία παρασκευάζει εμβόλια μαζί με την Pfizer.

«Τα πρώτα βήματα της ανάπτυξης ενός εν δυνάμει νέου εμβολίου αλληλοεπικαλύπτονται με την απαραίτητη έρευνα για να εκτιμηθεί αν θα χρειαστεί ένα νέο εμβόλιο», προστίθεται στη δήλωση.

Η παραλλαγή Omicron εμφανίζει πολύ υψηλό παγκόσμιο κίνδυνο για εξάρσεις, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς περισσότερες χώρες αναφέρουν κρούσματα προκαλώντας κλεισίματα των συνόρων.

Η BioNTech είχε ανακοινώσει την Παρασκευή πως περιμένει περισσότερα εργαστηριακά δεδομένα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες για να βοηθήσουν να προσδιοριστεί αν υπάρχει ανάγκη για ένα εμβόλιο ειδικά για την Όμικρον. Η αντίπαλη φαρμακοβιομηχανία Moderna έχει δηλώσει πως εργάζεται για έναν ανασχεδιασμό του εμβολίου της κατά της Covid-19 για μελλοντικές ενισχυτικές δόσεις.

Η εταιρεία Moderna ανακοίνωσε, από την πλευρά της, ότι προτίθεται να αναπτύξει μια αναμνηστική δόση του εμβολίου της για τη νόσο Covid-19.

Η Moderna «θα αναπτύξει γρήγορα ένα υποψήφιο εμβόλιο για μια αναμνηστική δόση συγκεκριμένα για την παραλλαγή Omicron», ανέφερε η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία στην ανακοίνωσή της.

«Η αναμνηστική δόση ενός εγκεκριμένου εμβολίου συνιστά τη μόνη επί του παρόντος διαθέσιμη στρατηγική για την ενίσχυση της φθίνουσας ανοσίας» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ειδήσεις σήμερα:

«Περιμέναμε μια νέα παραλλαγή - Ήπια τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς με Όμικρον» λένε στη Νότια Αφρική

Η Μαγκνταλένα Άντερσον επανεξελέγη πρωθυπουργός στη Σουηδία και ελπίζει ότι θα μείνει στο αξίωμα πάνω από... οκτώ ώρες

Εγκρίθηκαν οι μελέτες για Τμήμα του Πάρκου στο Ελληνικό, τις πράσινες διαδρομές σε Τοσίτσα και Ζωσιμαδών και τη Βασιλίσσης Όλγας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης