Οργή στην Άγκυρα για την DW και την «απειλή παραίτησης Τσαβούσογλου»: «Δηλητηριάζετε τις σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας»

Οργή στην Άγκυρα για την DW και την «απειλή παραίτησης Τσαβούσογλου»: «Δηλητηριάζετε τις σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας»

Επιθετική απάντηση του εκπροσώπου επικοινωνίας του Ερντογάν στο δημοσίευμα της τουρκικής έκδοσης της γερμανικής εφημερίδας - «Αν και ο Τσαβούσογλου το διέψευσε, εσείς επιμένετε στα fake news» ανέφερε ο Αλτούν - Τι είχε γράψει η Deutsche Welle για τις σχέσεις Ερντογάν - Τσαβούσογλου

erdogan-cavusogloumain2
Με επιθετικό τρόπο, κάνοντας λόγο για «fake news», που «δηλητηριάζουν τις σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας», απάντησε η Άγκυρα στο δημοσίευμα της Deutsche Welle, το οποίο ανέφερε πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου φέρεται να απείλησε με παραίτηση τον  Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την υπόθεση των πρέσβεων των χωρών που τάχθηκαν υπέρ της απελευθέρωσης του Οσάμν Καβαλά. 

Η απάντηση ήρθε μέσω του εκπροσώπου επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος, με ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε:  «Ο υπουργός Εξωτερικών μας διέψευσε χθες το βράδυ αυτή τη δήθεν είδηση. Εξακολουθείτε, όμως, να επιμένετε σε αυτό το ψέμα. Εάν ο στόχος σας ήταν να ενημερώσετε, θα ανακαλούσατε αυτή τη δήθεν είδηση και θα ζητούσατε συγγνώμη. Δεν κατασκευάζετε μόνο Fake news, αλλά επίσης δηλητηριάζετε τις σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας».




Τι αποκάλυψε η  Deutsche Welle

Νωρίτερα, η τουρκική έκδοση της Deutsche Welle ανέφερε πως ο Τσαβούσογλου, που βρισκόταν στη Νότια Κορέα το Σάββατο, φέρεται να ζήτησε από τον Ερντογάν να καθυστερήσει τις αποφάσεις του για τους πρέσβεις των δέκα χωρών έως τη Δευτέρα, οπότε και θα είχαν την ευκαιρία να το συζητήσουν πρόσωπο με πρόσωπο κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Εάν οι πρέσβεις χαρακτηριστούν persona non grata, θα αναγκαστώ να αφήσω το υπουργείο», είπε ο Τσαβούσογλου στον Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος του απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της DW που δεν παραθέτει την πηγή της ενημέρωσής του για το περιστατικό.

Υπενθυμίζεται πως προς αποκλιμάκωση βαίνει η κρίση με τους δέκα πρεσβευτές στην Τουρκία, μετά τις αναρτήσεις στις οποίες προχώρησαν στα κοινωνικά δίκτυα, τονίζοντας πως: «σέβονται τόσο τις εσωτερικές υποθέσεις όσο και το εσωτερικό δίκαιο κάθε χώρας». Πρώτη η πρεσβεία των ΗΠΑ ανάρτησε σχετική δήλωση στα κοινωνικά δίκτυα, για ν’ ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες, με την Άγκυρα να δηλώνει ικανοποιημένη για την εξέλιξη. Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε τη δήλωση της πρεσβείας των ΗΠΑ, στην οποία ανέφερε: «Επιβεβαιώνουμε την τήρηση του άρθρου 41 της Σύμβασης της Βιέννης, που ορίζει τη μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών υποδοχής».

Η δήλωση της αμερικανικής πρεσβείας έγινε στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter και σύντομα αναδημοσιεύτηκε από Καναδά, Φινλανδία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία, Νορβηγία και Νέα Ζηλανδία. Ωστόσο οι πρεσβείες της Γερμανίας και της Γαλλίας, δεν έχουν εκδώσει έως αυτή τη στιγμή καμία ανακοίνωση. Τις προηγούμενες μέρες οι δέκα πρεσβευτές είχαν ζητήσει την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά, επιχειρηματία, υπερασπιστή δικαιωμάτων και φιλάνθρωπου, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από τα τέλη του 2017, κατηγορούμενος για χρηματοδότηση διαδηλώσεων και συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Ο Καβαλά αρνείται τις κατηγορίες.

Τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, κάνουν λόγο για ατυχές περιστατικό και άλλες χαρακτηρίζουν την κίνηση των πρεσβευτών ως «συγνώμη» προς τον πρόεδρο ΕρντογάνΤο σίγουρο είναι πως τόσο η Άγκυρα όσο και οι δέκα χώρες, αναζήτησαν μια μέση λύση προκειμένου να μην υπάρξει μεταξύ τους ρήξη που θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα. Τις προηγούμενες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, κινητοποιήθηκε άμεσα προκειμένου να μην προχωρήσει η αρχική απόφαση του προέδρου Ερντογάν, να χαρακτηρίσει δέκα πρεσβευτές «persona non grata», επειδή ζήτησαν την αποφυλάκιση του Καβαλά.

Τούρκοι πολιτικοί και διπλωμάτες, αντιλαμβανόμενοι τα σοβαρά προβλήματα που θα δημιουργούνταν στις διεθνείς σχέσεις και στην εικόνα της Τουρκίας, αναζητούσαν αγωνιωδώς τρόπους προκειμένου να μπει στον πάγο η απόφαση Ερντογάν, χωρίς ωστόσο να θιγεί δημόσια το γόητρο του Τούρκου προέδρουΟι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, έφερε τις δηλώσεις των πρεσβευτών στα κοινωνικά δίκτυα και την ηρεμία στην Άγκυρα.

Ειδήσεις σήμερα:

Καταδίωξη στο Πέραμα: Τι κατέθεσαν οι αστυνομικοί - Όλη η δικογραφία

Χρήστος Στρατάκης: «Μακάρι ο κόσμος να σε κοιτάει και να θέλει το καλό σου»

Αναβλήθηκε η δίκη του 45χρονου καθηγητή που κατηγορείται για παρενόχληση 11χρονης μαθήτριας στο Μοσχάτο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης