Καμπούλ: Επίθεση καμικάζι στο αεροδρόμιο με τουλάχιστον 72 νεκρούς - Ανέλαβε την ευθύνη ο ISIS

Καμπούλ: Επίθεση καμικάζι στο αεροδρόμιο με τουλάχιστον 72 νεκρούς - Ανέλαβε την ευθύνη ο ISIS

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες - Abdul Rehman Al-Loghri το όνομα του βομβιστή αυτοκτονίας - Στους 150 οι τραυματίες - 13 Αμερικανοί πεζοναύτες νεκροί

kabul223
Παγκόσμιο αποτροπιασμό προκαλεί το «λουτρό αίματος» από την διπλή επίθεση αυτοκτονίας το απόγευμα στην Καμπούλ, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 72 ατόμων, μεταξύ των οποίων και παιδιά, και τον τραυματισμό περίπου 150 πολιτών. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και Αμερικανοί στρατιώτες και μαχητές των Ταλιμπάν, μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία. 

Τα Πεντάγωνο κάνει, συγκεκριμένα, λόγο για 13 νεκρούς Αμερικανούς και 18 τραυματίες, ενώ την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε και επισήμως με δήλωσή του ο ISIS. Λίγη ώρα αργότερα, η τρομοκρατική οργάνωση κατονόμασε τον «καμικάζι» που έπληξε τους Αμερικανούς στρατιώτες. Πρόκειται το μέλος της τζιχαντιστικής ομάδας της Καμπούλ, Abdul Rehman Al-Loghri, ο οποίος ανατινάχθηκε στην Abbey Gate, στο σημείο ελέγχου στη μεγαλύτερη πύλη εισόδου του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Η τρομοκρατική επίθεση οδήγησε σειρά μελών του ΝΑΤΟ στο πάγωμα των επιχειρήσεων εκκένωσης. Ανάμεσα στις χώρες που σταματούν την απομάκρυνση πολιτών και η Γερμανία. Με τους Ταλιμπάν να έχουν δώσει τελεσίγραφο για την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων απομάκρυνσης μέχρι την 31η Αυγούστου, ο Αμερικανός πρόεδρος διαμηνύει ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί κανονικά έως την καταληκτική εκείνη ημερομηνία. 

Χιλιάδες Αφγανοί και ξένοι πολίτες έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο, προσπαθώντας απεγνωσμένα να βγουν από τη χώρα. Έξω από το αεροδρόμιο επικρατεί κατάσταση χάους, με πολίτες να πασχίζουν να μπουν στις πτήσεις εκκένωσης.

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου έκανε, νωρίτερα, λόγο για σύνθετη επίθεση έξω από την πύλη Abbey του αεροδρομίου, με θύματα Αμερικανούς και πολίτες. Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε επίσης «τουλάχιστον άλλη μία έκρηξη κοντά στο Baron Hotel, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση». Στο ξενοδοχείο τις τελευταίες ημέρες έμεναν Αμερικανοί που περίμεναν να μπουν σε αεροπλάνο για να αποχωρήσουν από την Καμπούλ.

Η πύλη Abbey θεωρείται από τις κεντρικές εισόδους του διεθνούς αεροδρομίου. Αμέσως μετά την επίθεση, η Αμερικανική πρεσβεία κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν να ταξιδεύουν προς το αεροδρόμιο και να εγκαταλείψουν τις πύλες εξόδου,

Κλείσιμο
Οι αμερικανικές αρχές επισήμως αναφέρουν ότι συνεχίζουν την έρευνα για το ποιος κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις. Ωστόσο, πηγές από το Κογκρέσο και τις υπηρεσίες ασφαλείας «δείχνουν» το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K), που θεωρείται το παρακλάδι του ISIS στο Αφγανιστάν. Οι Αμερικανοί πεζοναύτες ήδη από την προηγούμενη ημέρα της έκρηξης είχαν ενημερωθεί για το ενδεχόμενο επίθθεσης αυτοκτονίας με παγιδευμένα εκρηκτικά ωστόσο συνέχισαν τη διαδικασία εκκένωσης.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, με βάση τις πρώτες αναφορές, η έκρηξη προκλήθηκε από τουλάχιστον έναν καμικάζι βομβιστή που φορούσε γιλέκο με εκρηκτικά.

Τα βίντεο της φρίκης

Οι σκηνές από τα σημεία των εκρήξεων προκαλούν σοκ και αποτροπιασμό. Βίντεο που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Aśvaka στον λογαριασμό του στο twitter, μετά τη φονική έκρηξη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ δείχνει τον πανικό μετά την έκρηξη. 

Οι απώλειες αναμένεται να αυξηθούν. Το ένα βίντεο δείχνει δεκάδες τραυματίες και νεκρούς, ενώ παιδιά και ανήλικοι ακούγονται να κλαίνε. Πολλοί μιλούν για πάνω από 100 νεκρούς, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα. 

Αυτόπτης μάρτυρας, μιλώντας στο Αφγανικό TOLO News έκανε λόγο για διάσπαρτα νεκρά πτώματα και τραυματίες και πρόσθεσε ότι είδε ξένες δυνάμεις στο σημείο. Ο ίδιος μίλησε για ιδιαίτερα ισχυρή έκρηξη, εξηγώντας ότι απομάκρυναν τα θύματα με καροτσάκια, ενώ έδειξε τα ρούχα του που είχαν βαφτεί με αίμα.


Ακολουθούν ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Ανθρώπους νεκρούς ή τραυματίες, τον ένα πάνω στον άλλον, δείχνει και το δεύτερο βίντεο που δημοσίευσε το πρακτορείο από την πύλη του αεροδρομίου που έγινε η έκρηξη, που θεωρείται από τις πιο μεγάλες. 





Μια άλλη έκρηξη σημειώθηκε στο Baron Hotel, κοντά στο αεροδρόμιο, όπου διέμεναν κυρίως Αμερικανοί που περίμεναν τις τελευταίες ημέρες για να εκκενώσουν τη χώρα. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι και η συγκεκριμένη έκρηξη ήταν δυνατή. Άνθρωποι με αίματα άρχισαν να τρέχουν παντού, προσπαθώντας να ξεφύγουν. 

Από την έκρηξη κοντά στο αεροδρόμιο δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων διευκρινίζουν διπλωματικές πηγές, που προσθέτουν ότι σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, μεταξύ των θυμάτων δεν υπάρχουν ούτε Αφγανοί Ελληνικού ενδιαφέροντος. 
KABUL
kabul__1_
kabul__2_

 

Για το περιστατικό ενημερώθηκε ο Τζο Μπάιντεν
, ο οποίος προχώρησε στη δεινέργεια έκτακτης σύσκεψης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται πέντε Αμερικανοί στρατιώτες. Αφγανός μεταφραστής δήλωσε στο Fox News ότι πεντάχρονο κοριτσάκι πέθανε στα χέρια του. Αυτόπτης μάρτηρας, απο την πλευρά του, μίλησε για πολύ δυνατή έκρηξη κοντά στο αεροδρόμιο, προσθέτοντας πως είδε περί τα 500 άτομα στη γύρω περιοχή.

ΠΡΟΣΟΧΗ, ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ



8MndGCqDS3OeDJVc2pqh_KABUL_AIRPORT_ABBEY_GATE_BARON_HOTEL
Οι περιοχές στις οποίες σημειώθηκε η διπλή έκρηξη




kabul41






Αξιωματούχος ανέφερε, αμέσως μετά την επίθεση, πως τα θύματα είναι κυρίως μεταξύ Αφγανών.

kabul10_3
kabul8_3
kabul6_3
kabul423


Τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας από τουλάχιστον ένα άτομο. 

kabul1
kabul2




Σειρά ακυρώσεων των επιχειρήσεων εκκένωσης από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ

Παγώνει την επιχείρηση εκκένωσης η Γερμανία μετά τη διπλή έκρηξη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Σύμφωνα με τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας, Άνεγκρετ Κραμπ‑Κάρενμπαουερ, η χώρα της έχει αποσύρει όλους τους στρατιώτες από το Αφγανιστάν, με την τελευταία επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών.

«Όλοι οι στρατιώτες, μέλη του υπουργείου Εξωτερικών και δύο αστυνομικοί που διεκπεραίωσαν αυτήν την αποστολή, έχουν μεταφερθεί εκτός Καμπούλ», είπε συγκεκριμένα η υπουργός.

Οι καναδικές δυνάμεις στην Καμπούλ σταμάτησαν, επίσης, τις προσπάθειες να απομακρύνουν πολίτες τους και Αφγανούς νωρίτερα σήμερα, πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου, δήλωσε ο μεταβατικός επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατηγός Γουέιν Άιρ.

«Μείναμε στο Αφγανιστάν όσο περισσότερο μπορούσαμε... μακάρι να μπορούσαμε να είχαμε μείνει περισσότερο και να τους είχαμε σώσει όλους», δήλωσε ο Άιρ σε συνέντευξη Τύπου. 

Η Νορβηγία δεν μπορεί πλέον να συνδράμει στην απομάκρυνση των εναπομεινάντων υπηκόων της από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Ίνε Μαρί Έρικσεν, έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Οι πύλες στο αεροδρόμιο είναι ήδη κλειστές και δεν είναι πλέον εφικτό να εισέλθουν άνθρωποι», τόνισε η Έρικσεν στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2.

Έκτακτη συσκεψη συγκάλεσε ο Μπάιντεν - «Η επιχείρηση απεγκλωβισμού θα συνεχιστεί έως την 31η Αυγούστου»

Μετά την επίθεση αυτοκτονίας, ο Τζο Μπάιντεν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, με την επιτελείο Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν θα συνεχιστούν «μέχρι το τέλος της αποστολής» των ΗΠΑ που έχει προγραμματιστεί στις 31 Αυγούστου, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, διαψεύδοντας ότι οι επιχειρήσεις μπορεί να ολοκληρωθούν «εντός 36 ωρών».

«Θα συνεχίσουμε να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους μέχρι το τέλος της αποστολής», έγραψε στο Τwitter ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Τζόνσον: Η επιχείρηση εκκένωσης θα συνεχιστεί παρά τις επιθέσεις

Η βρετανική επιχείρηση εκκένωσης του Αφγανιστάν θα συνεχιστεί, παρά τις «βάρβαρες» επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

«Θα συνεχίσουμε την επιχείρησή μας. Και τώρα φτάνουμε προς το τέλος, το οριστικό τέλος», τόνισε.

Ο Τζόνσον έκανε τη δήλωση αυτή μετά την έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής κρίσεων, που συνεκλήθη με αφορμή τις βομβιστικές επιθέσεις στην Καμπούλ.

Αγωνιά η ΕΕ για ανάφλεξη της τρομοκρατίας


Λίγες ώρες μετά την επίθεση, η Δύση έσπευσε να εκφράσει την αγωνία της για τη συνέχιση της επιχείρησης εκκένωσης, για την οποία έχει δοθεί τελεσίγραφο από τους Ταλιμπάν ως τις 31 Αυγούστου, ενώ ένα από τα πρώτα μηνύματα που έφτασε από τους Ευρωπαίους αφορούσε στην ανάγκη αυξημένης επιφυλακής για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι «η τρέχουσα αστάθεια (στο Αφγανιστάν) δεν μπορεί να προκαλέσει αναζωπύρωση της τρομοκρατίας», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο Τwitter.

«Ανησυχώ πολύ με την είδηση της έκρηξης στην Καμπούλ και παρακολουθώ στενά την κατάσταση. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους. Η εγγύηση της ασφαλούς διέλευσης προς το αεροδρόμιο παραμένει ζωτικής σημασίας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η τρέχουσα αστάθεια δεν μπορεί να προκαλέσει αναζωπύρωση της τρομοκρατίας», ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί στενά για να αποφύγει την αναζωπύρωση της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν και όχι μόνο» τονίζει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Καταδικάζω έντονα τις άνανδρες και απάνθρωπες επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Είναι απαραίτητο να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των ανθρώπων στο αεροδρόμιο.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί στενά για να αποφύγει την αναζωπύρωση της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν και όχι μόνο» υπογραμμίζει με ανάρτησή της στο Twitter.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, καταδίκασε κατηγορηματικά την «επαίσχυντη επίθεση» στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, εν μέσω του πλήθους που περίμενε να επιβιβαστεί σε κάποιο αεροπλάνο για να φύγει από το Αφγανιστάν.

«Τα γεγονότα αυτού του απογεύματος δείχνουν ότι ο κίνδυνος είναι τεράστιος και ότι η κατάσταση είναι πολύ, πολύ τεταμένη», σχολίασε η Μέρκελ.

«Υποθέτουμε ότι οι επιθέσεις στην Καμπούλ διαπράχθηκαν από βομβιστές αυτοκτονίας», συνέχισε, επαναλαμβάνοντας ότι η Γερμανία θα προσπαθήσει να βοηθήσει όσους ανθρώπους θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν ακόμη και μετά τις 31 Αυγούστου.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν επιδεινώθηκε ραγδαία και κυρίως γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι ιδιαίτερα τεταμένη, εκτίμησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, από το Δουβλίνο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Αντιμετωπίζουμε μια πολύ τεταμένη κατάσταση», είπε ο Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Μίχολ Μάρτιν, προτρέποντας όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η Γαλλία προσπαθεί ακόμη να απεγκλωβίσει «πολλές εκατοντάδες» ανθρώπους από το Αφγανιστάν και θα κάνει «τα μέγιστα» για να τα καταφέρει, όμως δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα πετύχει τον στόχο αυτό, λόγω της κατάστασης στο αεροδρόμιο, πρόσθεσε. «Τη στιγμή που μιλάμε, έχουμε 20 λεωφορεία με ανθρώπους με διπλή υπηκοότητα και με Αφγανούς τους οποίους θέλουμε να επαναπατρίσουμε», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αυτό σημαίνει πως «πολλές εκατοντάδες άνθρωποι ακόμη διατρέχουν κίνδυνο». Ορισμένα από τα λεωφορεία αυτά βρίσκονται στην πύλη του αεροδρομίου της Καμπούλ και είναι σε εξέλιξη συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για το πώς θα απομακρυνθούν οι άνθρωποι από τη χώρα, συνέχισε.

Για λόγους ασφαλείας, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στο Αφγανιστάν, ο Νταβίντ Μαρτινόν, θα επιστρέψει εντός των επόμενων ημερών στο Παρίσι και θα συνεχίσει να εργάζεται από τη γαλλική πρωτεύουσα, εξήγησε ο Μακρόν.

Το μήνυμα του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε σήμερα την «τρομοκρατική επίθεση που σκότωσε και τραυμάτισε πολλούς αμάχους» κοντά στο αεροδρόμιο στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουραζίκ.

«Αυτό το συμβάν υπογραμμίζει τη μεταβλητότητα της κατάστασης στο πεδίο στο Αφγανιστάν, αλλά επίσης ενδυναμώνει την αποφασιστικότητά μας καθώς συνεχίζουμε να παρέχουμε επείγουσα βοήθεια σε όλη τη χώρα προς υποστήριξη του αφγανικού λαού», είπε σε δημοσιογράφους ο Ντουραζίκ.

«Από όσο γνωρίζουμε προς το παρόν» δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ του προσωπικού του ΟΗΕ.


Πυρά κατά ιταλικού C-130 νωρίτερα

Ένα αεροσκάφος C-130J Super Hercules της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο χρησιμοποιείται ως μέρος της συμμαχικής επιχείρησης εκκένωσης του Αφγανιστάν, δέχθηκε πυρά λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Καμπούλ «Χαμίντ Καρζάι», σύμφωνα με δημοσιογράφο του Sky TG24, που βρισκόταν μέσα στο αεροσκάφος, χωρίς, ωστόσο, να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δημοσιογράφος, το αεροσκάφος δεν «χτυπήθηκε», ωστόσο ο πιλότος αναγκάστηκε να κάνει μανούβρες για να αποφύγει τα πυρά, με συνέπεια να επικρατήσουν στιγμές πανικού μέσα σε αυτό. 

Στρατιωτικές πηγές επιβεβαιώσαν τους πυροβολισμούς κατά του αεροσκάφους, σύμφωνα με το Sky, στο εσωτερικό του οποίου βρίσκονται 98 Αφγανοί πολίτες.

Βρετανία: «Έχουμε αξιόπιστη πληροφορία για επικείμενη επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ»

Υπάρχουν "πάρα πολύ αξιόπιστες" πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες ότι ένοπλοι σχεδιάζουν επίθεση με στόχο τους συγκεντρωμένους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ που προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι.

Αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας συμβούλευσε τους πολίτες να μην μεταβαίνουν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι του Αφγανιστάν, όπου χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν για να επιβιβαστούν σε μια πτήση που θα τους μεταφέρει εκτός της χώρας ενόψει της καταληκτικής ημερομηνίας της 31ης Αυγούστου για την ολοκληρωτική αποχώρηση των αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων από τη χώρα.


Οι Ταλιμπάν «δείχνουν» τον ISIS-Κ

Δημοσιογράφος στην Καμπούλ μετέφρασε και έστειλε δήλωση του εκπροσώπου των Ταλιμπάν Ζαμιουλάχ Μουτζαχίντ, σύμφωνα με την οποία οι Αμερικανοί είχαν προειδοποιηθεί για πιθανή επίθεση του ISIS στο αεροδρόμιο.

«Οι Ταλιμπάν είναι δεσμευμένοι στη διεθνή κοινότητα και δεν θα επιτρέψουν τρομοκράτες να χρησιμοποιήσουν το Αφγανιστάν ως βάση για τις επιχειρήσεις τους. Οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν τα αμερικανικά στρατεύματα για πιθανές τρομοκρατικές ομάδες, όπως ο ISIS», φέρεται ότι είπε ο Μουτζαχίντ.

Φωτογραφίες από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αποτυπώνουν τον πανικό που επικρατεί στην περιοχή. Πολλοί άνθρωποι εμφανίζονται ματωμένοι, ενώ κάποιοι άλλοι μεταφέρονται με καρότσια, ενώ αργότερα μπήκαν και ασθενοφόρα. 

Η Αμερικανική πρεσβεία απέστειλε μήνυμα προς τους Αμερικανούς να εκκενώσουν το αεροδρόμιο καθώς και να αποφύγουν να προσέλθουν. 

LIVE from Kabul after explosion outside airport





kabul1
kabul2


kabul3
kabul4
kabul5
kabul6




kabul11




Explosion outside Kabul airport in Afghanistan - BBC News






Ειδήσεις σήμερα

Αφγανιστάν: Εκρήξεις έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Κορωνοϊός: Στα 3.538 τα νέα κρούσματα - 336 οι διασωληνωμένοι, 28 θάνατοι

Αφροδίτη Μπάρμπα: Στη φυλακή το μοντέλο για την κοκαΐνη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης