Αφγανιστάν: Διπλή επίθεση αυτοκτονίας έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ - Πάνω από 40 νεκροί, σχεδόν 120 τραυματίες

Αφγανιστάν: Διπλή επίθεση αυτοκτονίας έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ - Πάνω από 40 νεκροί, σχεδόν 120 τραυματίες

Δείτε βίντεο - Αμερικανοί πεζοναύτες, αλλά και παιδιά ανάμεσα στους νεκρούς-  Παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους δείχνουν οι ΗΠΑ πίσω από την τρομοκρατική επίθεση - Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο Μπάιντεν, διεμήνυσε ότι η επιχείρηση εκκένωσης θα συνεχιστεί ως τις 31 Αυγούστου 

kabul-blast-main
Πανικός επικράτησε έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, λόγω επίθεσης αυτοκτονίας που σημειώθηκε ενώ πλήθος κόσμου επιχειρούσε να διαφύγει από το Αφγανιστάν. Πηγές κάνουν λόγο για πάνω από 40 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες είναι σχεδόν 120, με βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να συγκλονίζουν δείχνοντας ασθενοφόρα να παραλαμβάνουν μεγάλο αριθμό πληγέντων. 

Για το περιστατικό ενημερώθηκε ο Τζο Μπάιντεν
, ο οποίος προχώρησε στη δεινέργεια έκτακτης σύσκεψης, ενώ το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και Αμερικανοί. 

Τα ξένα ΜΜΕ κάνουν, συγκεκριμένα, λόγο για τέσσερις νεκρούς Αμερικανούς πεζοναύτες και τρεις τραυματίες.

Υπάρχουν αναφορές και νεκρά παιδιά. Αφγανός μεταφραστής, εργαζόμενος για τις ΗΠΑ, δήλωσε στο Fox News ότι πεντάχρονο κοριτσάκι πέθανε στα χέρια του. Αυτόπτης μάρτηρας, απο την πλευρά του, μίλησε για πολύ δυνατή έκρηξη κοντά στο αεροδρόμιο, προσθέτοντας πως είδε περί τα 500 άτομα στη γύρω περιοχή.

Υπάρχουν, επίσης, αναφορές και για πολλούς νεκρούς Αμερικανούς.

Οι Ταλιμπάν «καταδικάζουν κατηγορηματικά» τις φονικές επιθέσεις που σημειώθηκαν κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανέφερε  εκπρόσωπός τους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι έγιναν σε μια ζώνη, την ευθύνη για την οποία έχει ο αμερικανικός στρατός.

ΠΡΟΣΟΧΗ, ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ


Κλείσιμο
«Σχεδόν 60 άνθρωποι που τραυματίστηκαν στην επίθεση στο αεροδρόμιο έχουν μεταφερθεί μέχρι στιγμής στο χειρουργικό κέντρο της Καμπούλ», ανέφερε νωρίτερα η διοίκηση του νοσοκομείου με tweet.

Λίγη ώρα μετά τις δύο εκρήξεις, Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν για επίθεση αυτοκτονίας.

8MndGCqDS3OeDJVc2pqh_KABUL_AIRPORT_ABBEY_GATE_BARON_HOTEL
Οι περιοχές στις οποίες σημειώθηκε η διπλή έκρηξη


Βομβιστής αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους ευθύνεται για την έκρηξη που σημειώθηκε έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, υποστηρίζει το Politico, επικαλούμενο έναν Αμερικανό αξιωματούχο και ένα άλλο πρόσωπο με γνώση της κατάστασης.

Η Ουάσινγκτον διαμηνύει, από την πλευρά της, ότι η επιχείρηση απεγκλωβισμού θα συνεχιστεί μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας εκφράζεται φόβος ότι η επιχείρηση εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ μπορεί να παγώσει μετά τις εκρήξεις. Την επιτροπή COBRA συγκάλεσε εκτάκτως ο Μπόρις Τζόνσον.

Για βαθιά ανησυχητική κατάσταση μίλησε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ένα από τα πρώτα μηνύματα που έστειλε η Ευρώπη, δια στόματος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ήταν πως πρέπει «να διασφαλίσουμε ότι η τρέχουσα αστάθεια στο Αφγανιστάν δεν μπορεί να προκαλέσει αναζωπύρωση της τρομοκρατίας».


kabul41


Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε, νωρίτερα, ότι σημειώθηκαν δύο εκρήξεις έξω από το αεροδρόμιο.  

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε κέντρο ελέγχου έξω από την κεντρικη πύλη Abbey Gate του αεροδρομίου, που παλαιότερα βρισκόταν ο βρετανικός στρατός, ενώ αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για «πολλούς τραυματίες».



Αξιωματούχος ανέφερε, αμέσως μετά την επίθεση, πως τα θύματα είναι κυρίως μεταξύ Αφγανών.

kabul10_3
kabul8_3
kabul6_3
kabul423


Τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας από τουλάχιστον ένα άτομο. 

kabul1
kabul2



Χιλιάδες Αφγανοί έχουν συγκεντρωθεί περιμετρικά του αεροδρομίου εδώ και μέρες, προσπαθώντας να διαφύγουν από τη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Παράλληλα, χώρες της Δύσης είχαν προειδοποιήσει τις προηγούμεενς ώρες για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα.





Πυρά κατά ιταλικού C-130 νωρίτερα

Ένα αεροσκάφος C-130J Super Hercules της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο χρησιμοποιείται ως μέρος της συμμαχικής επιχείρησης εκκένωσης του Αφγανιστάν, δέχθηκε πυρά λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Καμπούλ «Χαμίντ Καρζάι», σύμφωνα με δημοσιογράφο του Sky TG24, που βρισκόταν μέσα στο αεροσκάφος, χωρίς, ωστόσο, να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δημοσιογράφος, το αεροσκάφος δεν «χτυπήθηκε», ωστόσο ο πιλότος αναγκάστηκε να κάνει μανούβρες για να αποφύγει τα πυρά, με συνέπεια να επικρατήσουν στιγμές πανικού μέσα σε αυτό. 

Στρατιωτικές πηγές επιβεβαιώσαν τους πυροβολισμούς κατά του αεροσκάφους, σύμφωνα με το Sky, στο εσωτερικό του οποίου βρίσκονται 98 Αφγανοί πολίτες.

Βρετανία: «Έχουμε αξιόπιστη πληροφορία για επικείμενη επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ»

Υπάρχουν "πάρα πολύ αξιόπιστες" πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες ότι ένοπλοι σχεδιάζουν επίθεση με στόχο τους συγκεντρωμένους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ που προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι.

Αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας συμβούλευσε τους πολίτες να μην μεταβαίνουν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι του Αφγανιστάν, όπου χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν για να επιβιβαστούν σε μια πτήση που θα τους μεταφέρει εκτός της χώρας ενόψει της καταληκτικής ημερομηνίας της 31ης Αυγούστου για την ολοκληρωτική αποχώρηση των αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων από τη χώρα.

Ειδήσεις σήμερα:

Μενέντεζ σε Μητσοτάκη για πυρκαγιές: «Η απώλεια της περιουσίας προκαλεί πόνο αλλά οι ανθρώπινες ζωές είναι ό,τι πιο σημαντικό»

Αποκαρδιωτικές εικόνες: «Στέγνωσε» ο Πηνειός

Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού: Πότε πρέπει να γίνεται η τρίτη δόση - Τι σχεδιάζουν οι ΗΠΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης