Αφγανιστάν: Στο Προεδρικό Μέγαρο οι Ταλιμπάν - «Έφυγα για να μη γίνει αιματοχυσία» δηλώνει ο Γάνι - Δείτε φωτογραφίες

Αφγανιστάν: Στο Προεδρικό Μέγαρο οι Ταλιμπάν - «Έφυγα για να μη γίνει αιματοχυσία» δηλώνει ο Γάνι - Δείτε φωτογραφίες

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν βρίσκεται στο Τατζικιστάν - Σε ανάρτηση του στο facebook παραδίδει τη χώρα στους Ταλιμπάν - Κατακραυγή για τη στάση του

talibans-0_2

Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν έδωσαν συνέντευξη Τύπου στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ, αφότου πήραν τον έλεγχο της αφγανικής πρωτεύουσας, όπως φαίνεται σε βίντεο που μετέδωσε το δίκτυο Al Jazeera.

"Η χώρα μας απελευθερώθηκε και οι μουτζαχεντίν είναι νικητές στο Αφγανιστάν", είπε από το προεδρικό μέγαρο ένας αντάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό Al Jazeera.

Περιτριγυρισμένοι από ένοπλους άνδρες, οι ηγέτες της οργάνωσης απευθύνθηκαν σε δημοσιογράφους μέσα στο τεράστιο, αυστηρά φυλασσόμενο συγκρότημα στο κέντρο της Καμπούλ, όπου βρίσκεται η επίσημη κατοικία του προέδρου, του συμβούλου εθνικής ασφάλειας και άλλων αρχών.



Το βίντεο προβλήθηκε λίγες ώρες αφότου ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι εγκατέλειψε τη χώρα πριν εμφανιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να πει ότι πολλοί συμπατριώτες του θα είχαν πεθάνει ως μάρτυρες και η πόλη θα είχε καταστραφεί αν είχε μείνει.

Γάνι:«Έφυγα από τη χώρα για να μη γίνει αιματοχυσία»

Κύμα σφοδρής κριτικής έχει δεχθεί από συμπατριώτες του ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασραφ Γάνι, ο οποίος εγκατέλειψε την Κυριακή τη χώρα παραδίνοντας την ουσιαστικά στους Ταλιμπάν.

Σε δήλωση τουπου αναρτήθηκε στο facebook, τονίζει ότι έφυγε από τη χώρα για να μη γίνει αιματοχυσία ενώ αν έμενε χιλιάδες πολίτες θα είχαν σκοτωθεί και η πόλη της Καμπούλ θα είχε καταστραφεί. «Οι Ταλιμπάν κέρδισαν και είναι τώρα υπεύθυνοι για την τιμή και την προστασία των Αφγανών», σημειώνει στο  μήνυμα του.

Ολόκληρη η δηλωση του Ασραφ Γάνι:

«Στο όνομα του Αλλάχ, ο πιο ελεήμων, ο πιο ελεήμων
Αγαπητοί συμπατριώτες!
Σήμερα, βρέθηκα μπροστά σε μια δύσκολη επιλογή. Έπρεπε να σταθώ απέναντι στους ένοπλους Ταλιμπάν που ήθελαν να μπουν στο παλάτι ή να φύγω από την αγαπημένη χώρα στην οποία αφιέρωσα τη ζωή μου για την προστασία της τα τελευταία είκοσι χρόνια. Αν όμως γινόταν αυτό, θα υπήρχαν αμέτρητοι συμπατριώτες μου μάρτρες και η Καμπούλ θα καταστρεφόταν. Οι Ταλιμπάν αποφάσισαν να με απομακρύνουν, είναι εδώ για να επιτεθούν σε όλη την Καμπούλ και στους κατοίκους της.

Για να αποφύγω την αιματοχυσία, σκέφτηκα ότι ήταν καλύτερο να φύγω.
Οι Ταλιμπάν έχουν κερδίσει με σπαθιά και όπλα και τώρα είναι υπεύθυνοι για την προστασία της τιμής της χώρας. Δεν κέρδισαν νόμιμα. Τώρα αντιμετωπίζουν μια νέα ιστορική δοκιμασία. είτε θα προστατεύσουν το όνομα και την τιμή του Αφγανιστάν είτε θα δώσουν προτεραιότητα αλλού.
Πολλοί άνθρωποι φοβούνται και ανησυχούν για το μέλλον.

Είναι απαραίτητο οι Ταλιμπάν να διαβεβαιώσουν όλο τον κόσμο και τις γυναίκες ότι θα διατηρήσουν την νομιμότητα και την ειρήνη. Να παρουσιάσουν ένα συγκκεριμένο σχέδιο και να το μοιράσουν με τους ποολίτες.

Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος μου. Έχουμε να πούμε ακόμα πολλά για το μέλλον του τόπου.

Ζήτω το Αφγανιστάν»

Κλείσιμο

Οι Ταλιμπάν έχουν εισβάλει στο Προεδρικό Μέγαρο ανακοινώντας ότι το κράτος θα ονομαστεί Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν.

talibans-1
Οι Ταλιμπάν στο Προεδρικό Μέγαρο του Αφγανιστάν
talibans-2
talibans-3
talibans-4
talibans-5


Την ίδια ώρα, τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ακούστηκαν εκρήξεις στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ.

Το δίκτυο 1TV News μετέδωσε ότι αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν στην πρωτεύουσα, ενώ ένας κάτοικος της κεντρικής συνοικίας Μακροριάν είπε ότι ακούστηκαν δύο εκρήξεις, όχι πολύ μεγάλες.

Αυτόπτες μάρτυρες στην πόλη είπαν ότι η ατμόσφαιρα είναι γενικά ήσυχη αλλά τα σημεία ελέγχου της αστυνομίας έχουν εγκαταλειφτεί καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν διαλυθεί σε μεγάλο βαθμό.


Ειδήσεις σήμερα: 

Έντι Ράμα: Έτοιμη να δεχτεί Αφγανούς πρόσφυγες η Αλβανία

Ερντογάν: Θα εργαστώ για τη «σταθερότητα» στο Αφγανιστάν ώστε να ανακοπεί μια συρροή προσφύγων

Αφγανιστάν: Χάος στους δρόμους της Καμπούλ - Φεύγουν πανικόβλητοι οι πολίτες - Δείτε βίντεο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης